Η ποινή αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που επέβαλε η UEFA στον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο του 2017 τον έπληξε σε πολλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται πως τότε, το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είχε αποφανθεί για μία οδυνηρή «καμπάνα» στον σύλλογο, που μέχρι και σήμερα τον ταλαιπωρεί.
- Αποβολή από τα Κύπελλα Ευρώπης για ένα χρόνο, σε όποια από τις επόμενες τρεις σεζόν (2018-19, 2019-20, 2020-21) καταφέρει να εξασφαλίσει την έξοδό του σε διοργάνωση της UEFA και πρόστιμο 200.000 ευρώ.
Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν ελπίδες να μπει τέλος σε αυτήν τη πολύ δύσκολη κατάσταση. Πλέον, το ερώτημα που γεννάται, είναι εάν μπορεί να «σβήσει» από φέτος αυτή η ποινή και να βρεθεί ξανά ο Παναθηναϊκός -εφόσον πάρει θέση στην πρώτη πεντάδα μετά την ολοκλήρωση των ελληνικών πλέι οφ- σε κλήρωση ευρωπαϊκής διοργάνωσης το καλοκαίρι που έρχεται.
Άλλωστε, η αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζει το σύνολο του Γιώργου Δώνη έχει «ζεστάνει» ξανά τους υποστηρικτές της ομάδας, ενώ γενικότερα επικρατεί μια αισιοδοξία ότι ίσως εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον καλύτερες ημέρες. Όμως, σύμφωνα με την ανάλυση του gazzetta.gr, τα βελτιωμένα δεδομένα στον σύλλογο από κάθε πλευρά -και οικονομική, ίσως να μην είναι αρκετά.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η τελευταία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της «πράσινης» ΠΑΕ καλύφθηκε μερικώς με 3,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταχωρήθηκαν τη Δευτέρα (03/02) στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και αναφέρονται στη διαδικασία που είχε προκηρυχθεί στις 4 Νοεμβρίου 2019 και έκλεισε στις 30 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.
Κι ενώ ήδη «τρέχει» από την 13η Ιανουαρίου 2020 νέα ΑΜΚ ύψους 5 εκατ. ευρώ, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βάλει συγκεντρωτικά στην εταιρεία εδώ και ενάμιση έτος (από τις 09/07/2018 έως και 03/02/2020) το ποσό των 34,6 εκατομμυρίων.
Μετά τη «στάση πληρωμών» τον Σεπτέμβριο του 2017 (με Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο) και τη διάλυση της ομάδας που είχε χτιστεί τότε, η ΠΑΕ δεν έχει πλέον βαρύ δάνειο στην… καμπούρα της. Τα δύο σημαντικότερα δάνειά της αποπληρώθηκαν λόγω… Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, καθώς ένας από τους όρους που είχε βάλει ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας για την πρόοδο (τότε) του deal, ήταν η αποπληρωμή των δανείων. Εκείνος δεν προχώρησε ποτέ σε κάποια συμφωνία, αλλά εμμέσως ωφέλησε το κλαμπ.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το χρέος της ΠΑΕ είναι πλέον μικρότερο των 18 εκατ. ευρώ και ενδέχεται στο τέλος της σεζόν να προσεγγίσει τα 12 – 14 εκατομμύρια. Σίγουρα, όμως, δεν θα πέσει κάτω από 10 εκατ. ευρώ. Για το εάν αρκεί αυτή η εντυπωσιακή -σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα- απομείωση του χρέους να ζητήσει ο Παναθηναϊκός με σοβαρές προσδοκίες την αναστολή της ευρωπαϊκής ποινής του και να επιστρέψει άμεσα, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η απάντηση που δίνεται είναι «όχι».
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να καταβληθεί και άμεσα σημαντικό ποσό του χρέους (το ακριβές ύψος του οποίου είναι άγνωστο), που θα καλύπτει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τις οφειλές της ΠΑΕ μέχρι το 2017, δηλαδή μέχρι το χρονικό σημείο στο οποίο επιβλήθηκε η σχετική ποινή. Χώρια που, σύμφωνα με το ενδεδειγμένο μοντέλο διαχείρισης των ποδοσφαιρικών εταιρειών, τα έσοδα ενός κλαμπ πρέπει να προέρχονται σε μεγαλύτερο βαθμό από ίδιες πηγές και όχι από το πορτοφόλι του εκάστοτε μεγαλομετόχου.
Σε κάθε περίπτωση, οι διοικούντες την ΠΑΕ σκέφτονται σοβαρά, αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα το προχωρήσουν, να κάνουν κίνηση προς το αρμόδιο τμήμα της UEFA, το Club Financial Control Body (γνωστό και ως CFCB). Εάν την κάνουν, το καλό «πρόσωπο» του Παναθηναϊκού προς τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και οι όποιες συζητήσεις είχε έως τώρα ο Γιάννης Αλαφούζος με τους Ζόραν Λάκοβιτς, Χέρμπερτ Χούμπελ και Πετρ Φούσεκ, περί των τεκταινόμενων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν αναμένεται να παίξουν απολύτως κανέναν ρόλο στην υπόθεση της τιμωρίας του συλλόγου.
Όπως αναφέρεται καταληκτικά στο άρθρο, σε αυτές τις υποθέσεις μετρούν μόνο τα νούμερα. Μένει όλα αυτά να απαντηθούν…