Στην απαιτούμενη εξάλειψη της βίας εστίασαν «Ζοτς» και «Ντούντα», στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου των προπονητών των ομάδων της Α1, με τον Ομπράντοβιτς να τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να ρισκάρω τη ζωή μου».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη φωτογράφηση των προπονητών και των αρχηγών της Α1. Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Βασίλης Οικονομίδης: «Δεν σας έκρυψα και στην κλήρωση ότι το πρωτάθλημα επηρεάζεται από τις κοινωνικές δυσκολίες και από δικά μας λάθη.

Θα παρακαλούσα εσάς, επειδή έχω διαβάσει πολλά κείμενα όλο το καλοκαίρι, να δούμε και τη θετική πλευρά του πρωταθλήματος και να στηρίξουμε αυτό το πρωτάθλημα, χωρίς να παραβλέπουμε τα λάθη και χωρίς να βάζουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα».

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ: «Μην το βάζετε στη γωνία, όπως προσπαθούν να το κάνουν τεχνηέντως. Είναι το άθλημα που αγαπάμε όλοι και φέρνει επιτυχίες συνεχώς στον ελληνικό αθλητισμό. όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές χρειάζεται ενότητα και πολύ δουλειά».

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος δήλωσε ως πρόεδρος του ΠΣΑΚ. Δεν έχουμε καταλάβει ότι το μπάσκετ είναι ήδη στη γωνία. Έχουμε πατώσει δυστυχώς. Ο κόσμος έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Το πρωτάθλημα έχει χάσει την αξιοπιστία του, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν που το πρωτάθλημα δεν τελείωσε. Γιατί αφήνουμε το πρόβλημα να διογκώνεται; Ξέρουμε ότι για εμάς αυτό θα μας κοστίσει πολύ».

Ο Θόδωρος Μπολάτογλου, γ.γ. του ΣΕΠΚ, τόνισε ότι: «Το άθλημα πρέπει να περάσει σε μια άλλη εποχή. Πρέπει να αναζητήσουμε αποτελεσματικές λύσεις και να κάνουμε το άθλημα ελκυστικό σε όλους, που θα προσδώσουν δημοτικότητα και τηλεθέαση στο άθλημα. Εμείς ως προπονητές πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιωθεί το μπάσκετ».

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς απάντησε για τους τίτλους που έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο του μπάσκετ που παίζαμε τα τελευταία χρόνια.

Κάθε χρόνο είναι πιο δύσκολο, γιατί όλοι παίζουν με μεγαλύτερο κίνητρο εναντίον μας. Όλοι λένε ότι θα είναι δύσκολη σεζόν. Όλοι θυμούνται πώς τελείωσε πέρυσι η σεζόν. Ζήτησα χθες από τους διαιτητές για το τι θα γίνει σε περίπτωση που επαναληφθούν τα περσινά.

Δεν είδα να αλλάζει κάτι. Δεν θέλω να ρισκάρω τη ζωή μου. Είναι πολύ σοβαρό. Θα κάνετε κάτι όταν θα είναι πολύ αργά. Θα προσευχόμαστε στον Θεό να μην γίνει κάτι. Δεν κάνατε κάτι για να προστατεύσετε τους παίκτες, τους προπονητές, κανέναν. Αν θέλετε να είστε σοβαρή λίγκα, πρέπει να αλλάξετε τους κανονισμούς. Ένα μπουκάλι και ένα κέρμα είναι αρκετό. Σιγά σιγά θα φέρουμε τον κόσμο που αγαπά το μπάσκετ στο γήπεδο και όχι τους χούλιγκαν».

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κλήθηκε να σχολιάσει το 1997 και την επιστροφή του στο λιμάνι λέγοντας: «είμαι χαρούμενος που είμαι ξανά στην Ελλάδα. Δεν παίζει ρόλο η παράδοση.

Συμφωνώ με τον φίλο μου και κουμπάρο μου ότι οι συνθήκες τότε ήταν καλύτερες. Δεν μπορώ να πω στην πρώτη συνέντευξη κάτι παραπάνω. Στην πρώτη συνάντηση με παίκτες τους είπα να ξέρουν σε ποια χώρα βρίσκονται. Εκεί που είμαι υπεύθυνος εγώ, υπόσχομαι ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού θα είναι παράδειγμα για όλους. Για όλα τα άλλα δεν μπορώ να πω τίποτα».

Ο λόγος πέρασε στους αρχηγούς των ομάδων

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης δήλωσε πως «ο στόχος της ομάδας είναι η κορυφή. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Έχουν έρθει πολλοί καινούργιοι παίκτες στον ΠΑΟ».

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς τόνισε ότι «ο Ίβκοβιτς με εμπιστεύτηκε σε μια δύσκολη στιγμή της καριέρας μου και είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεργαστούμε ξανά. Ίσως είναι η τελευταία σεζόν που βρίσκομαι εδώ. Η αιτία είναι η κατάσταση που επικρατεί. Δεν βλέπω τεχνοκρατική κατάστασ να επικρατεί.

Η απαξίωση του προϊόντος είναι εμφανής. Η κρίση δεν ισχύει για τα άλλα θλήματα; Δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. Όλοι περιμένουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εκείνη τη στιγμή. Ο κόουτς Ομπράντοβιτς έχει δίκιο. Πρέπει να κάνουμε να φτιάξουμε αυτή την κατάσταση. Έχω βαρεθεί να ακούω ευχολόγια.

Πρέπει κάτι να κάνουμε. Το μπάσκετ έχει στριμωχθεί στη γωνία και σε λίγο θα πάθει ασφυξία. Πρέπει κάτι να κάνουμε. Βρείτε λύσεις και άμεσα»!

Πηγή: gazzetta.gr