Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης για τα «καυτά» ζητήματα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, αλλά και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε θέματα βίας και της διαμάχης των παραγόντων.
Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε και στη χρήση του VAR στο πρωτάθλημα της Super League 1, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε πως το ελληνικό μπάσκετ έχει πιάσει πάτο.
Αναλυτικά όσα είπε ο υφυπουργός το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
– Η ποδοσφαιρική σεζόν άρχισε, το VAR μπήκε στη ζωή μας, αλλά και η γκρίνια και η καχυποψία παραμένουν. Υπάρχει γιατρειά για αυτή την παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Όπως φάνηκε από τη σύσκεψη που κάναμε, παρουσία των προέδρων της ΕΠΟ, της Super League της Football League και της ΚΕΔ και εκπροσώπων της FIFA, της UEFA της NOVA και της ΕΡΤ, υπήρξαν προβλήματα, τα οποία δεν υπήρξαν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ήταν προβλήματα τεχνικής φύσεως, αλλά και προβλήματα ενημέρωσης. Γι΄αυτόν τον λόγο ανέλαβε τις ευθύνες της η κοινοπραξία που έχει αναλάβει να υλοποιήσει όλο αυτό το project, αλλά ανέλαβαν και η ΕΠΟ με την ΚΕΔ την ευθύνη να πραγματοποιήσουν πρόσθετα σεμινάρια, για να ενημερωθούν παράγοντες, αθλητές, αλλά και δημοσιογράφοι. Είναι ένα καινούριο εργαλείο στην ποδοσφαιρική ζωή του τόπου μας. Αν το εμπιστευθούμε, εφ΄ όσον λειτουργήσει σωστά, είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε πολύ θετικότερα αποτελέσματα. Αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει όλες οι πλευρές να καταλάβουν τα προβλήματα και τις παθογένειες. Όλα πάνω στο τραπέζι, ούτε ψίθυροι ούτε παραπολιτικά. Καθαρές κουβέντες και καθαρές προθέσεις. Θέλουμε να λειτουργήσει σωστά, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, έχουν συγκεκριμένοι αυτή την αρμοδιότητα και φυσικά, όπου χρειαστεί να βοηθήσει η Πολιτεία, θα το κάνει χωρίς δεύτερη κουβέντα».
– Έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες εικόνων από παράγοντες ΠΑΕ και ΚΑΕ να συμπεριφέρονται χειρότερα από οπαδούς και να μένουν ατιμώρητοι. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να εφαρμοστούν οι νόμοι; Ποια θα είναι η δική σας αντίδραση αν συμβεί κάτι τέτοιο;
«Συμβαίνει ήδη. Ένας χαρτοπόλεμος δηλώσεων. Πρώτα απ` όλα είναι αποτέλεσμα ενός κακού πειθαρχικού κώδικα. Κάναμε κάποιες παρατηρήσεις στον κώδικα που πέρασε προσφάτως η ΕΠΟ, που τελικά ήταν εύστοχες. Ήταν παρατηρήσεις, οι οποίες δεν είχαν σκοπό να δηλώνουν απλά την αντίθεσή μας για λόγους εντυπώσεων, αλλά για λόγους ουσίας. Σήμερα λοιπόν, βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα ενός κακού πειθαρχικού κώδικα. Συν τοις άλλοις, βλέπουμε ότι ο αθλητικός εισαγγελέας, αλλά και εμείς ως Πολιτεία, εφαρμόζουμε σιγά-σιγά το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική Αστυνομία και την ελληνική Δικαιοσύνη. Επίσης, κρατήστε κάτι ακόμα. Έχουμε ήδη το σχέδιο νόμου έτοιμο, ήδη έχει ενημερωθεί γι` αυτό ο Πρωθυπουργός και έχει συμφωνήσει σε όλα τα σημεία.
Ένα σχέδιο νόμου σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο το δικό μας. Έχει συζητηθεί και υπάρχουν παρατηρήσεις, όπως έπρεπε να υπάρχουν, από ΕΠΟ, Λίγκα, προέδρους των ΠΑΕ, που ήδη έχω συναντήσει, δημοσιογράφους, αλλά και δεκάδες φορείς της ποδοσφαιρικής οικογένειας. Όλοι ταχθήκαμε υπέρ συγκεκριμένων διατάξεων για την άμεση αντιμετώπιση της βίας. Βεβαίως μέσα στο σχέδιο νόμου, σπεύδω να πω, ότι υπάρχει η κύρωση της σύμβασης Μακόλιν. Αυτό περιλαμβάνει μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, που πλέον υιοθετεί και η χώρα μας, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και έχει να κάνει με τα στημένα παιχνίδια. Να προσθέσω και μία συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τη FIFA και την UEFA και συντομότατα θα ανακοινώσουμε και μία επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία πρέπει να λάβουμε.
Έχουμε λοιπόν τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και τα στημένα παιχνίδια και τα μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα δουλέψουμε σε επόμενο χρόνο με την επιτροπή, την οποία θα συστήσουμε. Καθαρές κουβέντες, σκληρή δουλειά και συγκεκριμένη. Δεν είμαστε της θεωρίας, ούτε των προθέσεων, είμαστε του έργου και μέσα σε περίπου δύο μήνες οφείλω να πω, ότι αυτό που έχει γίνει παραδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους, είναι πως έχουμε απτά αποτελέσματα, όχι θεωρίες και δηλώσεις, και είμαστε μόνο στην 5η αγωνιστική… ».
– Στην κοινή γνώμη, υπάρχει η αίσθηση ότι το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί σε πεδίο μάχης, στο πλαίσιο ενός γενικευμένου πολέμου επιχειρηματικών συμφερόντων. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
«Ισχύει για κάποιους, αλλά όχι για το σύνολο. Για τους φιλάθλους, για τους πολλούς παράγοντες, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι λίγοι θα πρέπει να διαμορφώσουν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα κάνουμε τα πάντα, που περνούν από το δικό μας χέρι, που έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε, να επιβάλουμε, να κυρώσουμε, να τιμωρήσουμε, έτσι ώστε να υπάρχουν κανόνες που θα τηρούνται με σεβασμό απ` όλες τις πλευρές».
– Ένα «αγκάθι» στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, αποτελεί η υψηλή φορολογία στα συμβόλαια. Ποιες κινήσεις θα γίνουν σε αυτό το ζήτημα;
«Από μέρους μου θα γίνουν κάποιες κινήσεις πολύ γρήγορα, τεκμηριωμένα και με στοιχεία. Κατατέθηκαν κάποια στοιχεία και στον Πρωθυπουργό και εκείνος με τη σειρά του, εφ΄ όσον συμφώνησε, τα προώθησε στο οικονομικό επιτελείο γιατί έτσι πρέπει γίνεται. Το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί αυτές τις τρεις προτάσεις φορολογικής φύσεως και, εφόσον το σηκώνει η πλάτη μας, θα τα συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Πρώτη πρόταση που καταθέσαμε ήταν τα φορολογικά κίνητρα σε χορηγούς ή σε δωρεές που θα δίνονται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και μεμονωμένα σε αθλητές, του στίβου για παράδειγμα. Το δεύτερο θέμα που καταθέσαμε ήταν η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%, όπως συμβαίνει άλλωστε και με όλες τις υπόλοιπες δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το τρίτο θέμα είναι το ύψος των μεταγραφών. Εδώ δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε οι ακριβότεροι. Περίπου στο 55% φτάνει σήμερα η φορολόγηση για τις μεταγραφές παικτών στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Αυτό λειτουργεί πολλές φορές αποτρεπτικά για επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι καλούνται να έρθουν από το εξωτερικό στη χώρα μας να αγωνιστούν. Έτσι έχουμε είτε φοροκλοπή- φοροδιαφυγή, είτε δήλωση μειωμένων ποσών, είτε διάφορες αλχημείες που τελικά ζημιώνουν το κράτος και την εικόνα μας, η οποία δεν είναι η καλύτερη».
– Ο νόμος που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε αντιδράσεις στις ομοσπονδίες, σε ό,τι αφορά στην ποσόστωση φύλου, στις θητείες των διοικήσεων και στην απλή αναλογική…
«Είναι ανοησίες όλα αυτά, είναι ιδεοληπτικά, αποτελούν απολιθώματα του παρελθόντος και δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό. Ούτε ποσοστώσεις, ούτε απλές αναλογικές, ούτε τίποτα απ` όλα αυτά. Θα καταργηθούν άμεσα. Ωστόσο, να σας πω ότι στη ΔΟΕ σήμερα έχουν τόσο ανώτατο όριο ηλικίας τα 70 έτη, όσο όριο και σε θητείες. Τρεις θητείες για τους προέδρους και δύο για τους εκτελεστικούς. ‘Αρα δεν είναι κάτι που εμείς θα ανακαλύψουμε, έχει εφαρμοστεί».
– Πέραν των στοχευμένων νομοθετικών παρεμβάσεων, υπάρχει ένας αθλητικός νόμος-πλαίσιο, που χρονολογείται από το 1999 και σε πολλά θέματα είναι παρωχημένος. Υπάρχει σχεδιασμός να αρχίσει μία διαδικασία αλλαγής του νομικού πλαισίου;
«Βεβαίως, όμως για να ξεκινήσει αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να ανοίξουμε ένα πραγματικό και έντιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει για όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν να είμαστε έτοιμοι και δεν είμαστε ακόμα για να ανοίξουμε αυτόν τον πραγματικό και όχι εικονικό διάλογο. Διάλογος σημαίνει ανοίγω συζήτηση, πραγματοποιώ συσκέψεις, δέχομαι προτάσεις, έχω ομάδα επεξεργασίας έτοιμη, κωδικοποιώ, καθώς θα φτάσουν εκατοντάδες υπομνήματα, και καταλήγω στο τέλος της διαδρομής αυτής σε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Αυτό θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε από τα μέσα του Οκτώβρη και μετά. Το ξεκίνημα δηλαδή μίας πραγματικής διαδικασίας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους στην αθλητική οικογένεια της χώρας μας.
Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, ενώ υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού της χώρας να αναβαθμιστεί το χαρτοφυλάκιο και αυτό γίνεται με πολλές πρωτοβουλίες και πολλές ενέργειες που σιγά-σιγά θα δουν το φως της δημοσιότητας. Θέλω με κάθε τρόπο ο αθλητισμός, που στην ουσία είναι η ποιότητα των ανθρώπων που θα βγουν στην κοινωνία το επόμενο διάστημα, να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη, που θα διαμορφώσει χαρακτήρες και προσωπικότητες ανθρώπων. Που θα δημιουργήσει πρότυπα και θα αποτρέψει τον κόσμο από το κάπνισμα, θα στρέψει τον κόσμο στην υγιεινή διατροφή. Θα πούμε πολύ καθαρά και δυνατά τι σημαίνει ντόπινγκ και τι συνέπειες έχει, κάτι που σήμερα δεν τα λέμε δυστυχώς. Θα καταλάβει ο κάθε νέος και η κάθε οικογένεια τις συνέπειες της λεκτικής βίας και πώς τελικά όλα αυτά καταλήγουν στα γήπεδα με τη μορφή της εκδήλωσης βίας. Όλα αυτά από κάπου έχουν ξεκινήσει. Θα μιλήσουμε ακόμα για την οδηγική συμπεριφορά, ένα άλλο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα. Ο αθλητισμός πρέπει να λειτουργήσει σωστά να και φτιάξει ανθρώπους με πρότυπα, με ομαδικότητα, με ψυχή, με αγωνιστικότητα, που βάζει στόχους, που δημιουργεί, που κερδίζει αλλά και χάνει, αλλά στέκεται και πάλι όρθιος και συνεχίζει. Διαφορετικά δεν μπορούμε να συζητάμε για μία χώρα, παρά τις διορθώσεις που θα κάνει σε οικονομικούς δείκτες, να μπορεί να σταθεί και να είναι περηφανη και αισιόδοξη για την πορεία της στη συνέχεια. Οι οικονομικοί δείκτες θα διορθωθούν, είμαι απολύτως βέβαιος, ο πρωθυπουργός της χώρας το έχει βάλει στόχο, αλλά συνάμα ξέρει κι εκείνος πολύ καλά ότι αν δεν έχουμε τους πολίτες της επόμενης γενιάς, με πρότυπα καθαρά, να υπηρετήσουν μία Ελλάδα με διαφορετικούς κανόνες, τότε θα ξαναγυρίσει η χώρα εκεί που είμαστε σήμερα και εκεί που βρισκόταν παλαιότερα, πριν τις εκλογές. Πρεπει να υπάρχουν πρότυπα, κανόνες και μία ομαδική λειτουργία, η οποία έχουν χαθεί από την κοινωνία μας».
– Στη συνάντηση που είχατε με τον κ. Βασιλακόπουλο, αναγνωρίσατε την προβληματική εικόνα που υπάρχει στο ελληνικό μπάσκετ και είχατε επισημάνει ότι η εικόνα πρέπει να αλλάξει άμεσα, με νόμιμο τρόπο, απόλυτη διαφάνεια και έξωθεν καλή μαρτυρία. Θεωρείτε ότι αυτό το τρίπτυχο εφαρμόζεται;
«Καταρχάς είχα αναγνωρίσει στον κ. Βασιλακόπουλο την προσφορά του στο μπάσκετ της χώρας. Δούλεψε από όλα τα επίπεδα και προσέφερε, αυτό μην το ξεχνάμε. Ωστόσο, έκανα μία γενικότερη τοποθέτηση, η οποία βεβαίως θα ενισχυθεί και με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένας αέρας διοικητικής ανανέωσης σε όλες τις ομοσπονδίες της χώρας. Πολύ περισσότερο δε, στα Ολυμπιακά αθλήματα. Το δεύτερο που έχω πει και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Βασιλακόπουλο, είναι ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και κανόνες οι οποίοι θα τηρούνται. Γι` αυτόν τον λόγο έχουμε ήδη ετοιμάσει, και τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούν όλες οι ομοσπονδίες, μία σειρά από κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούν και να απαντήσουν, για να λάβουν και τη σχετική τακτική επιχορήγηση τον επόμενο χρόνο. Μερικά από αυτά τα κριτήρια είναι, αν τηρούνται η διαφάνεια και οι κανόνες για τη διαχείριση των όποιων χρημάτων φτάνουν από τον Πολιτεία ή από χορηγίες στα ταμεία τους. Επίσης, αν έχουν διακρίσεις, περιστατικά ντόπινγκ, περιστατικά βίας, αν έχουν νόμιμα σωματεία και πόσα (γιατί έχουμε περιστατικά, όπως ακούω και γνωρίζω κάποια πράγματα, τα οποία πρέπει όμως να τα δω στην πράξη, για σωματεία «σφραγίδες»). Εδώ έχουμε να καθαρίσουμε ένα χώρο με τη βοήθεια των αθλητικών παραγόντων, των οποίων δεν πρέπει να μηδενίζουμε την προσφορά, ούτε να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Υπάρχουν υγιή στοιχεία με τα οποία θα συνεργαστούμε και έχω ξεκαθαρίσει ότι για εμάς είναι συνομιλητές. Και η Ολυμπιακή Επιτροπή, και οι ομοσπονδίες, τα αθλητικά σωματεία, ο κάθε παράγοντας, ο κάθε πολίτης που έχει αφιερώσει τη ζωή του ή εμπιστεύεται το παιδί του στον αθλητισμό, όλοι είναι συνομιλητές του Υπουργείου μας. Δεν έχω κλείσει την πόρτα σε κανέναν, ούτε θα το κάνω. Ωστόσο στη συνέχεια θα φέρουμε έναν πλήρως ανανεωμένο και αναθεωρημένο αθλητικό νόμο, που θα ξεκινήσει η διαβούλευσή του αυτό το μήνα, ώστε μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο να είμαστε θέση να φέρουμε με μία πραγματική διαβούλευση έναν αθλητικό νόμο σύγχρονο, λειτουργικό και χωρις δογματισμούς και κρατικιστικές αντιλήψεις που δεν μπορούν να υπάρχουν στον αθλητισμό».
– Το πρώτο τζάμπολ στη Basket League δόθηκε και το όνομα του Ολυμπιακού απουσιάζει. Πόσο πλήττεται η εικόνα του πρωταθλήματος από τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού;
«Δεν επικεντρώνομαι σε αυτό. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι το μπάσκετ αυτή τη στιγμή έχει πέσει πολύ χαμηλά, συνολικά. Δεν είναι μόνο ευθύνη του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού. Το πρόβλημα του μπάσκετ είναι συνολικό και έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είμαι βέβαιος πως και οι επενδυτές, οι ιδιοκτήτες των ΚΑΕ, είτε υφιστάμενοι, είτε εν δυνάμει, όταν δουν ότι μπαίνουν κανόνες και αρχίζει και λειτουργεί με ένα φρέσκο αέρα -και διοκητικό- ο χώρος του μπάσκετ, τότε και οι ίδιοι θα εμπιστευτούν χρήματα και πρόσωπα και φυσικά και ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτήν την στιγμή θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στον πάτο. Το ελληνικό μπάσκετ δεν είναι αυτό που πρέπει. Είναι κρίμα γιατί είναι το δεύτερο άθλημα σε δημοφιλία και δε βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση. Η εικόνα της Εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο της Κίνας δεν ήταν αυτή που θέλαμε. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είχαμε ένα εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό. Είχαμε. Επειδή συναναστράφηκα με όλους τους παίκτες, θέλω να συγχαρώ τον καθένα ξεχωριστά για την πορεία αυτή, που δεν ήταν η επιθυμητή, αλλά οι ίδιοι έδωσαν την ψυχή τους. Υπήρξαν άλλου είδους προβλήματα και δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι. Εμείς τους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε όπου αγωνίζονται να τιμούν καταρχάς το άθλημα και όταν τους καλεί η Εθνική Ομάδα να είναι παρόντες, να δίνουν την ψυχή τους και να τιμούν το εθνόσημο όταν το υπηρετούν, κάτι που έκαναν και τώρα».
– Η εθνική είχε στις τάξεις της τον MVP του περυσινού πρωταθλήματος του ΝΒΑ, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Φαντάζομαι ότι τα οφέλη που εισπράττουμε δεν περιορίζονται στο αθλητικό κομμάτι…
«Ο αθλητισμός για εμάς είναι μία μεγάλη βιομηχανία, όπου δημιουργείς γεγονότα, ψυχαγωγείς και συνάμα δημιουργείς πρότυπα, τα οποία έχει ανάγκη η κοινωνία μας για τα μικρά παιδιά και τη νέα γενιά. Την ίδια στιγμή υπάρχει μία ολόκληρη οικονομία γύρω από τον αθλητισμό. Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα έχει ανάγκη η κοινωνία μας σήμερα, για μία γενιά που έχει χαθεί και μεγαλώσει σε μία παρακμή, σε μία κιτρινίλα και σε μια παρατεταμένη κρίση, της μνημονιακής περιόδου. Γι` αυτά τα παιδιά πρέπει να δημιουργήσουμε πρότυπα. Να δούμε ανθρώπους που αθλούνται, που βάζουν στόχους, που χάνουν, αλλά δεν τα παρατούν, συνεχίζουν και αγωνίζονται. Ανθρώπους που κερδίζουν, που δουλεύουν ομαδικά, ανθρώπους που ακούν τον εθνικό ύμνο και δακρύζουν. Αυτά τα πρότυπα χρειάζεται η νέα γενιά και όλα αυτά τα υπηρετεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όπως και όλα τα παιδιά της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ, χωρίς καμία εξαίρεση.
Από την άλλη υπάρχει και μία μεγάλη βιομηχανία του αθλητικού τουρισμού, την οποία εμείς στην Ελλάδα δυστυχώς δεν την έχουμε αξιοποιήσει. Δεν εχουμε αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό αυτό το μεγάλο πλούτο που έχουμε, γιατί έχουμε ξενοδοχειακές υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, δυναμικό, αλλά έχουμε και τις καλύτερες καιρικές συνθήκες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να τα συνδυάσουμε όλα αυτά και αυτή είναι μία δική μας δουλειά, ως Υπουργείο εννοώ. Θα την κάνουμε σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου ο αθλητικός τουρισμός και η αθλητική βιομηχανία να αποδώσει καρπούς και να συμβάλει και εκείνη στην προσπάθεια της χώρας να ανασκουμπωθεί».
– Αναφερθήκατε στον αθλητικό τουρισμό. Επειδή δεν υπάρχει γεγονός με μεγαλύτερη διεθνή εμβέλεια από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, υπάρχει σχεδιασμός για την αναβάθμιση και την περαιτέρω ανάδειξή του;
«Ήδη με τον ΣΕΓΑΣ, που έχει τον πρώτο βαθμό ευθύνης, είμαστε σε στενότατη συνεργασία. Παρεμπιπτόντως, έχουμε πραγματοποιήσει ευρεία σύσκεψη και στην Περιφέρεια Αττικής με τον κ. Πατούλη για να «τρέξουμε» συντομότατα -και είναι σε καλό δρόμο- το σπίτι του στίβου και του βόλεϊ στην Παιανία. Μία εγκαταλελειμμένη αθλητική εγκατάσταση, που όμως μέσα σε αυτά τα χαλάσματα αθλούνται παιδιά, αθλητές και φέρνουν διακρίσεις στην Ελλάδα. Ντροπή… Γι` αυτόν λοιπόν το λόγο τρέξαμε τις διαδικασίες στο λίγο διάστημα που βρισκόμαστε στο «τιμόνι» του Υπουργείου, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και πάντοτε με την παρότρυνση του ιδίου: τρέξτε, τρέξτε, τρέξτε, βάλτε κανόνες, φέρτε ποιότητα στον αθλητισμό, τα οποία υπηρετούμε με ευλάβεια.
Σε ό,τι αφορά τον Μαραθώνιο, ο ΣΕΓΑΣ κάνει μία καταπληκτική δουλειά. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι τους, τόσο ο πρόεδρος όσο και όλοι οι παράγοντες. Εχουν βγει πραγματικά αστέρια για τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια από τον στίβο. Ο Μαραθώνιος είναι μία μεγάλη διοργάνωση, η οποία έχει μία μακρά ιστορία στη χώρα μας και αναδεικνύει και ολόκληρη την πόλη. Έχουμε κάνει μία πρώτη συζήτηση, αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι αυτά που έχουμε συζητήσει με τον κ. Παναγόπουλο και τους υπολοίπους θα είναι ορατά στην εφετινή διοργάνωση. Ωστόσο χρήζει αναβάθμισης, είναι μεγάλο γεγονός. Καταφέρνει να συγκεντρώσει τα βλέμματα πολλών αθλητών απ` όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου και αυτό σκοπεύω να το ενισχύσουμε. Έχουμε κάνει συζητήσεις πάνω σ` αυτό, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θα ήμασταν πρόχειροι και δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία».
– Για να επανέλθουμε στο μπάσκετ, υπάρχουν παλιοί αθλητές όπως ο Γκαλης, ο Διαμαντιδης, ο Παπαλουκάς, που μπορούν να αξιοποιηθούν και να φέρουν ανανέωση στην εθνική, που έχει μείνει πολλά χρόνια εκτός μεταλλίων. Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση για την αξιοποίηση παλαίμαχων αθλητών;
«Καταρχάς για να αξιοποιηθούν θα πρέπει να θέλουν και οι ίδιοι. Δεν είναι μονάχα δική μας δουλειά, είναι δουλειά και των ίδιων. Έχω συναντήσει αρκετούς, κάποιοι έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να βοηθήσουν και να συμβάλουν απ` όποιο μετερίζι τους ζητηθεί και αυτό θα γίνει. Ωστόσο, είναι και δουλειά της ομοσπονδίας. Πώς δηλαδή θα εντάξει στους κόλπους της όλο αυτό το δυναμικό το οποίο αναφέρατε και να προχωρήσει σαν μία μεγάλη οικογένεια το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και όλοι. Όλα τα αθλήματα θα πρέπει να αξιοποιήσουν προσωπικότητες που συγκίνησαν κόσμο, έβγαλαν τους Έλληνες στο δρόμο και έδωσαν χαρά και υπερηφάνεια. Αυτούς δεν τους ξεχνάμε, αλλά όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Δεν είναι μία εύκολη υπόθεση γιατί είναι μία διαμορφωμένη κατάσταση, αλλά η αγάπη του καθενός από το δικό του μετερίζι του αθλήματος που υπηρετεί και η δικιά μας η πρόθεση να εμπλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο νομίζω ότι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε πολλούς, όπως αυτούς που αναφέρατε».
– Θα θέλαμε και μία τοποθέτηση για τη διαμάχη της Ευρωλίγκας με τη FIBA.
«Νομίζω ότι όλοι υπηρετούν τελικά το μπάσκετ. Θα πρέπει να υπάρξει αρμονία και συνεννόηση. Επαναλαμβάνω ότι προτεραιότητα για εμάς είναι η Εθνική Ελλάδας και σε δεύτερο βαθμό η πορεία της κάθε ομάδας. Η Εθνική μας εκπροσωπεί, μας γοητεύει στις μεγάλες διοργανώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση έχω ζητήσει από όλους τους παράγοντες των ομάδων να βοηθούν και να εξυπηρετούν τους παίκτες τους, έτσι ώστε να βοηθούν και αυτοί με τη σειρά τους με φυσική παρουσία στις προπονήσεις της Εθνικής, όποτε κριθεί απαραίτητο».
– Εξαγγείλατε την πρόθεσή σας να γίνει το Ηράκλειο το «σπίτι» των εθνικών ομάδων του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Δεν φοβάστε μήπως κατηγορηθείτε για εξυπηρέτηση της εκλογικής σας περιφέρειας;
«Τα δύο Αοράκια, τα οποία πολλές φορές έχουν φιλοξενήσει αγώνες της Εθνικής Ελλάδας, έχουν φανεί τελικά μικρά σε επίπεδο κερκίδων, γιατί ο κόσμος της Κρήτης έχει ανταποκριθεί πλήρως. ‘Αρα λοιπόν επαναφέρω το θέμα, δεν είναι δική μου απόφαση, αλλά επαναφέρω την πρόταση από πλευράς Κρήτης, το Ηράκλειο να είναι η επίσημη έδρα της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ και της αντίστοιχης του ποδοσφαίρου στο Παγκρήτιο Στάδιο, το οποίο βεβαίως έχει αρκετές τεχνικές εκρεμότητες. Ωστόσο δουλεύουμε με τοπικούς φορείς για να καλυφθούν και να έχουμε δύο δημόσιες μεγάλες εγκαταστάσεις, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλους αγώνες και διοργανώσεις. Εκτός του ΟΑΚΑ και του Παγκρήτιου στάδιου, άλλη δημόσια μεγάλη εγκατάσταση τέτοιου βεληνεκούς δεν έχουμε στη χώρα μας. ‘Αρα επαναφέρω την πρόταση με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Και επειδή αναγνωρίζω τις τοπικές ιδιαιτερότητες, είμαστε σε θέση να πούμε ότι όχι απλώς θα τους αγκαλιάσουμε, όχι απλώς έχουμε αγκαλιάσει, αλλά θα απογειώσουμε και το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. ‘Αλλωστε η Κρήτη φημίζεται για τη φιλοξενία της».
– Επειδή αναφερθήκατε στο ΟΑΚΑ, η αξιοποίηση των μεγάλων αθλητικών κέντρων για την οποία έχετε μιλήσει, σημαίνει παραχώρησή τους σε ιδιώτες;
«Ακουμπήσατε ένα ευαίσθητο σημείο. Αν δεν κάνουμε τέτοιου είδους «παντρέματα», οι μεγάλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν πρόκειται δυστυχώς να είναι παραγωγικές. Αυτό λέει η Ιστορία κι αυτό έχει αποδειχθεί. Για αυτόν τον λόγο και ναι, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Ηδη σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου, την Περιφέρεια Αττικής και την Ολυμπιακή Επιτροπή, εξετάζουμε το ενδεχόμενο αξιοποίησης του ΟΑΚΑ τμηματικά ή συνολικά, με το τμηματικό να κερδίζει έδαφος, που είναι το πρώτο στοίχημα. Κάνουμε μία προτεραιοποίηση και για εμάς πρώτος σταθμός είναι το ΟΑΚΑ και τα τμήματα τα οποία το αποτελούν. Θα είμαστε σε θέση τους επόμενους δύο μήνες να έχουμε μία πρώτη καθαρή εικόνα και ελπίζω να πετύχει το στοίχημα. Αν δεν «τρέξει» αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει τρόπος επιβίωσης, συντήρησης και ανάδειξης όλων αυτών των αθλητικών εγκαταστάσεων. Συζητάμε για έναν «θησαυρό» που σε άλλες χώρες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι και τουριστικός προορισμός. Για εμάς είναι απλά εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις που λειτουργούν εξαιτίας του φιλότιμου κάποιων από τους εργαζόμενους και κάποιων σωματείων που φιλοξενούνται μέσα σε αυτές. Δε μας αρκεί αυτό, δε μας αξίζει αυτή η εικόνα για τη χώρα μας».
– Αποκηρύσσετε το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού, αλλά αυτό αποτελεί μία επανάσταση, απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις δεκαετιών. Και, σε τελική ανάλυση, δεν είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό;
«Πέρα για πέρα αποκηρύσσω το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού. Επίσης είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει τον αθλητισμό συνολικά. Η στήριξη αυτή δεν επικεντρώνεται μόνο στα χρήματα. Και άπειρα χρήματα να είχαμε, αν δεν είχαμε βάλει κανόνες, τα χρήματα πάλι δεν θα έφταναν. Πρέπει ο αθλητισμός να αλλάξει κουλτούρα και να φύγει από το μοντέλο του κρατικοδίαιτου αθλητισμού. Θέλουμε εκ των πραγμάτων να συνδεθεί με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Θέλουμε να υπάρχουν συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα για χορηγίες ή για δωρεές, έτσι ώστε οι τοπικοί φορείς και οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε ένα σωματείο ή σε μία ομοσπονδία ή σε ένα άθλημα, να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της σωστής λειτουργίας μίας ομοσπονδίας ή ένός σωματείου. Και αφετέρου να απολαύσουν και εκείνοι τα οφέλη μίας προβολής μέσω μίας τέτοιας δραστηριότητας, αλλά και από την άλλη να υπάρχει διαφάνεια και να ξέρουμε κάτι: το κράτος δεν μπορεί να προβλέπει τα πάντα σε οικονομικό επίπεδο, το κράτος πρέπει να ενισχύει, να βάζει πλαίσια και κανόνες και να έχει όλες τις υπόλοιπες παροχές, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν τον αθλητισμό, γιατί είναι ένα αγαθό, το οποίο δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε σωματειακό επίπεδο. Σήμερα έχουμε χτίσει τον αθλητισμό μονάχα γύρω και μόνο για τα σωματεία. Σε άλλες χώρες υπάρχει και ο σχολικός αθλητισμός-πρωταθλητισμός, όπως και σε επίπεδο Πανεπιστημίων.
Σιγά-σιγά αρχίζει να αναπτύσσεται μονάχα σε επίπεδο Πανεπιστημίων. Ωστόσο για εμένα δεν αρκεί αυτό. Πρέπει ο κάθε πολίτης να μπορεί να έχει τη δυνατότητα της επιλογής και της χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων, πολύ περισσότερο δε των δημόσιων. Δεν υπάρχουν διακρίσεις, θέλουμε ανοιχτές δραστηριότητες, ανοιχτές δράσεις, έναν αθλητισμό για όλους. Γι` αυτό το λόγο ενισχύσαμε και το μαζικό αθλητισμό, πολύ έγκαιρα προβλέψαμε και υπογράψαμε και ήδη ο σχολικός αθλητισμός είναι σε εξέλιξη. Προγράμματα που σε άλλες περιόδους άρχιζαν προς τα μέσα της χρονιάς, ενώ τώρα άρχισαν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Και βέβαια δίνουμε βάρος στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που εκ των πραγμάτων αποτελεί τον πυρήνα, τη βάση, το θερμοκήπιο, μέχρι τον επαγγελματικό αθλητισμό. Το συγκεκριμένο Υπουργείο δεν είναι Υπουργείο ποδοσφαίρου. Το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι αθλητισμού και περιλαμβάνει όλα τα αθλήματα χωρίς καμία εξαίρεση».
– Πήρατε στα χέρια σας μια «καυτή πατάτα», με τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα. Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, οπότε, ήρθε η ώρα του απολογισμού;
«Ήταν μία δοκιμασία. Μερικές ημέρες αφότου ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο αυτό, αναζήτησα πληροφορίες σχετικά με το τι γίνεται με τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες. Είχα ακούσει διάφορα, είχα διαβάσει κάποια πράγματα και μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά και οδεύουμε προς ναυάγιο. Κάτι τέτοιο όμως δεν επιτρέψαμε να συμβεί, παίρνοντας το ρίσκο και αποδεικνύοντας τελικά ότι υπάρχει και μία άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα των εθελοντών, που θα δουλέψει. Η οργανωτική επιτροπή δούλεψε σκληρά και οι εκατοντάδες εθελοντές πάλεψαν, στάθηκαν όρθιοι και έφεραν εις πέρας τους Αγώνες, μία δύσκολη διοργάνωση με υψηλότατο κόστος. Όπως είχα πει πριν τους Μεσογειακούς, θα φέρω εις πέρας τους Αγώνες και αυτό έγινε. Εισπράξαμε από παντού θετικά σχόλια και επαίνους, αλλά την ίδια στιγμή θα ελέγξουμε βήμα προς βήμα τη διαχείριση του κάθε ευρώ που πέρασε από τα ταμεία των προηγούμενων επιτροπών των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων. Αυτό γίνεται σε πρώτο βαθμό από την εν ενεργεία οργανωτική επιτροπή και σε δεύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα ελεγκτικά όργανα. Δεν θα αφήσουμε ανεξέλεγκτο το οτιδήποτε. Θα τα διασταυρώσουμε όλα και θα μιλήσουμε όταν έχουμε στοιχεία στα χέρια μας. Τηρούμε αυτό που είπαμε μόλις αναλάβαμε».
– Έχετε μιλήσει για ανάληψη διοργανώσεων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Τι οφέλη προσδοκάτε από τέτοιες διοργανώσεις;
«Καταρχάς αν αυτό συμβεί, αυτομάτως δημιουργούμε φυτώρια και ενισχύουμε τα πρότυπα που σας ανέφερα λίγο πριν. Ενισχύουμε αθλήματα, για παράδειγμα το 2021 έχουμε το Παγκόσμιο Εφήβων στο χάντμπολ. Είμαι βέβαιος ότι το χάντμπολ θα απογειωθεί τα επόμενα χρόνια. Όπως είμαι επίσης βέβαιος ότι το τένις, λόγω της Μαρίας Σάκκαρη και του Στέφανου Τσιτσιπά, επίσης θα απογειωθεί, αν δεν έχει ήδη συμβεί αυτό. Ζούμε σε μία εποχή που εκ των πραγμάτων μπαίνουν νέα αθλήματα στην καθημερινότητα μας. Αυτές οι διοργανώσεις έχουν και αυτό το στόχο. Αφενός να ενισχύσουμε κι άλλα αθλήματα που υπάρχουν και σε άλλα κράτη βρίσκονται ψηλά, και αφετέρου μέσα από κάθε μικρή διοργάνωση υπάρχουν και τοπικά οφέλη. Αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάδειξη νέων αστεριών, τα οποία μπορούν να ακολουθήσουν μία πορεία διαφορετική από αυτή που είχαν φανταστεί, και τοπικές οικονομικές ενέσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες.
Βεβαίως την ίδια στιγμή θα πρέπει να επιδιώξουμε και μεγαλύτερες διοργανώσεις. Είτε στο χώρο του ποδοσφαίρου, όπου ήδη έχουμε κάνει μία πρώτη συνάντηση με την UEFA και με τον πρόεδρό της -με τον οποίο είχα μία ειλικρινέστατη συνεργασία- και εκεί θα επιδιώξουμε να διεκδικήσουμε διοργανώσεις μεγαλύτερου βεληνεκούς και θα ενημερωθείτε γι` αυτό εν ευθέτω χρόνω. Παράλληλα, και με τη FIBA είχαμε επαφή και συνεργασία. Έχουμε Έλληνες σε κεντρικές διοικητικές θέσεις και από εκεί αναζητούμε τρόπους συνεργασίας για το καλό της χώρας μας και αυτό θα κάνουμε σε κάθε άθλημα».
– Τις επαφές που είχαν αρχίσει για τη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2030 με άλλες βαλκανικές χώρες, σκοπεύετε να τις συνεχίσετε;
«Τη μεθεπόμενη εβδομάδα έχω μία τετραμερή με όλους του ομολόγους μου των βαλκανικών χωρών στο Βουκουρέστι. Εκεί θα τοποθετηθούν διάφορα ζητήματα και θα έχουμε νεότερα μετά την επιστροφή μου».
– Είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο ανάληψης ενός φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας…
«Όλα αυτά είναι θεωρίες. Στην πράξη δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ωστόσο οτιδήποτε θετικό έχουμε εντοπίσει, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το συνεχίσουμε, θα το προχωρήσουμε και θα το επιβραβεύσουμε. Προς το παρόν, δυσκολεύομαι να εντοπίσω κάτι».
– Αναφερθήκατε στο Παγκόσμιο Εφήβων του χάντμπολ. Η προηγούμενη ανάλογη απόπειρα, το Παγκόσμιο Νέων του 2011 στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε παταγώδης αποτυχία, δεν αύξησε τη δημοτικότητα του αθλήματος και άφησε ένα μεγάλο χρέος προς την παγκόσμια ομοσπονδία.
«Γι` αυτόν ακριβώς το λόγο την επόμενη εβδομάδα έχω προγραμματίσει συνάντηση με την οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης, ώστε να καταφέρουμε να λύσουμε από τώρα κάποια προβλήματα. Θέλουμε να επιτύχουμε τα μέγιστα οφέλη μέσα από μία διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς. Να ξαναπώ ότι πετύχαμε με τους Παράκτιους. Μέσα σε 40 μέρες τρέξαμε αυτό που άλλοι έτρεχαν για κάμποσους μήνες. Είχαμε περίπου 800 αθλητές από 26 διαφορετικές χώρες και 1.500 συνοδούς. Ήταν μία… βίαιη δοκιμασία, αλλά πετύχαμε. Πλέον είμαστε πιο σίγουροι και πατάμε καλύτερα στα πόδια μας. Να επισημάνω ότι προσωπικά προέρχομαι από τα δύσκολα και μ` αρέσει το ρίσκο, όπως και να παίρνω πρωτοβουλίες. Μ` αρέσει η μαχητικότητα για να πετυχαίνω στόχους. Το εύκολο κάποιες φορές δεν είναι και ωραίο. Το ωραίο και το γλυκό είναι αυτό που αποκτάς με πολύ κόπο και πάθος. Αυτό έχει δείξει η πορεία της ζωής, ότι δημιουργεί καταστάσεις και φέρνει εξελίξεις αυτοί που δεν μένουν στο τετριμμένο, πάνε λίγο παραπέρα».
– Υπάρχουν ομοσπονδίες, Ολυμπιακών και μη αθλημάτων, που έχουν χάσει την ειδική αθλητική αναγνώριση, με μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό του τριάθλου. Υπάρχει σχεδιασμός ώστε να ανακτήσει κάθε ομοσπονδία την αυτονομία της;
«Η κάθε περίπτωση εξετάζεται διαφορετικά. Με προσοχή και σεβασμό στην πορεία και την προσφορά του καθενός εκ των εμπλεκομένων, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα έγγραφα που έχουν τεθεί υπόψη μας θα καταλήξουμε σύντομα σε αποφάσεις. Αναφέρομαι και στο θέμα που θίξατε φυσικά. Δεν είναι εύκολη διαχείριση, αλλά κάποια στιγμή θα το κάνουμε. Δεν είμαστε απλώς για να παρακολουθούμε και να δεχόμαστε μία κατάσταση στρεβλή, αλλά κάπως έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να υπάρχουμε για να μην ταράζουμε τα λιμνάζοντα νερά. Κάποια στιγμή θα τα ταράξουμε, αλλά το κάθε πράγμα στην ώρα του».
– Υπάρχει προοπτική επαναφοράς των προνομίων διορισμού των διακριθέντων αθλητών;
«Όχι, μέχρι στιγμής όχι… ».
– Από την ημερίδα του Economist απευθύνατε κάλεσμα σε επιχειρηματίες να επενδύσουν στον αθλητισμό, όχι μόνο ως χορηγοί, αλλά και στις εγκαταστάσεις και σε επίπεδο διοργάνωσης αγώνων από ιδιώτες. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;
«Σίγουρα θέλει δουλειά και ζύμωση. Ήταν η αρχή και να σας πω ότι και μετά την ολοκλήρωση της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας υπήρξαν και κατ΄ιδίαν συναντήσεις με αρκετούς εκ των φιλοξενουμένων που παρέμειναν στην Αθήνα και έχουμε ήδη προγραμματίσει διάφορα ταξίδια. Τέλος Νοεμβρίου θα βρεθούμε στο Κατάρ, στην αρχή του χρόνου στην Αμερική. Κανουμε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της αναζήτησης επενδυτών στον αθλητικό τουρισμό και τις εγκαταστάσεις, κάτι το οποίο έχει ανάγκη η χώρα μας και έχει όλες τις προϋποθέσεις για να το πετύχει. Είμαστε φιλόξενοι και ευπρόσδεκτοι στις επενδύσεις, με όρους διαφάνειας. Είμαστε μία χώρα που έχει πάρει τα μαθήματά της από το πρόσφατο παρελθόν. Αλλάζουμε σελίδα και κανόνες, κάνουμε βήματα προς όλες τις αγορές και προσκαλούμε τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας να βάλουν και να βγάλουν χρήματα. Τα οφέλη θα είναι ορατά στους Έλληνες πολίτες και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.
– Κλείνοντας την εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Είπε συγκεκριμένα:
«Επειδή μας ενδιαφέρει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και δίνουμε μεγάλο βάρος σε αυτό, «τρέξαμε» σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Δημιουργήσαμε έναν κουμπαρά που λειτουργεί με την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος έχει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να απευθυνθούν εκεί οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να εκσυγχρονίσουν ή να δημιουργήσουν αθλητικές υποδομές στους τόπους τους. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να βοηθηθούν όλες οι ομάδες, τα σωματεία, που φιλοξενούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις.
Η πλειονότητα των εγκαταστάσεων των ερασιτεχνικών σωματείων είναι κατά βάση δημοτικές. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου Δήμοι έχουν δηλώσει αδυναμία να προσφέρουν το τεχνικό προσωπικό, που θα τρέξει τις μελέτες αυτές, θα τις ωριμάσει και θα είναι έτοιμες να κατατεθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εμείς κάναμε δύο κινήσεις ακόμα. Παρατείναμε το πρόγραμμα από τέλη Σεπτέμβρη που έληγε μέχρι τέλος του χρόνου. Επίσης, υπογράψαμε ως Υπουργείο μνημόνιο συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έτσι ώστε όπου χρειάζονται μηχανικοί και δεν έχει ο Δήμος, να τους παρέχουμε εμείς μηχανικό μέσω του τεχνικού επιμελητηρίου για να τρέχουμε τις διαδικασίες, ούτως ώστε να μη χαθεί ούτε μία ευκαιρία σε κάποιο ερασιτεχνικό σωματείο να καταθέσει προτάσεις για να αντλήσουμε χρήματα και να εκσυγχρονίσουμε εγκαταστασεις. Αν παρ` ελπίδα εξαντληθούν αυτά τα χρήματα, έχουμε τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών ότι θα υπάρξουν κωδικοί ώστε να αντλήσουμε ακόμα περισσότερα.
Προς το παρόν υπάρχει μία κινητικότητα, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος με το ρυθμό. Από τη μία μέρα στην άλλη βέβαια δεν μπορεί κάθε Δήμος να βάλει προτεραιότητα μία αθλητική εγκατάσταση, παρόλα αυτά όμως το έχω πει σε όλους τους τόνους, σε συνεργασίας με τους αθλητικούς φορείς, ομοσπονδίες, δημάρχους, να τρέξουν και να απευθυνθούν στο πρόγραμμα, διότι έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τόσο την ανέγερση, αλλά κυρίως στην αδειοδότηση, τη νομιμοποίηση κάποιων τμημάτων, εκσυγχρονισμό και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, σύγχρονων και με ασφάλεια. Κι όλα αυτά συνδέονται και με το χρόνο αδειοδότησης.
Δώσαμε τελευταία παράταση, αλλά την ίδια στιγμή τους λέμε: έχετε τελευταία ευκαιρία να νομιμοποιήσετε αυθαίρετα, να αδειοδοτήσετε αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά την ίδια στιγμή σας δείχνουμε και το δρόμο για να τα πάρετε και να τα κάνετε όλα αυτά. Όλες οι αθλητικές υποδομές που ανήκουν σε εμάς, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, να λειτουργήσουν με ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα. Με ιδιωτικά κριτήρια, δηλαδή θα συνδεθούν εκ των πραγμάτων με την τοπική οικονομία και θα ανοίξουν τις πόρτες, ούτως ώστε να ενισχυθεί η κάθε δράση τους, το κάθε σωματείο τους και από την ιδιωτική τοπική οικονομία, που μπορεί να στηρίξει ένα σωματείο ή μία πρωτοβουλία. Μόλις ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των νέων διοικήσεων ανά την Ελλάδα θα κάνουμε μία μεγάλη σύσκεψη, με όλους τους εμπλεκόμενους εδώ στην Αθήνα, και θα τους δώσουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ κατά το παρελθόν.
Κάθε ημέρα σας ενημερώνουμε για τις επόμενες κινήσεις μας, κάτι το οποίο δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Από καμία συνάντηση δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε και όπως έχουμε πει θα συνεργαστούμε με τους πάντες. Και επειδή δεν υπηρετούμε κανέναν άλλο σκοπό, θα μιλάμε με όλους. Ανήκουμε στον ελληνικό λαό, είμαστε υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού της χώρας και ελεγχόμαστε από τον ελληνικό λαό, χωρίς καμία διάκριση».