Τα ελληνικά πανιά έφερναν σχεδόν πάντα διακρίσεις, επιτυχίες και μετάλλια στη χώρα, η οποία έχει παράδοση στην ιστιοπλοΐα, ενώ και η νέα γενιά αθλητών δείχνει έτοιμη να αναλάβει τις «ευθύνες» της και συνεχίσει να τροφοδοτεί την κληρονομιά που τους έχει δοθεί.
Ως ένας λαός που είναι συνυφασμένος με τη θάλασσα, κάτι τέτοιο δεν δημιουργεί εντύπωση. Βεβαίως, στην Ελλάδα ποτέ δεν είναι εύκολο για κάποιον να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο, καθώς υπάρχουν οι γνωστές και δεδομένες αδυναμίες/ελλείψεις. Ωστόσο, και το μέλλον δεν αποκλείεται να είναι λαμπρό στην ιστιοπλοΐα της χώρας, όπως δείχνουν οι επιτυχίες του Δημήτρη Μπήτρου, με πιο πρόσφατη και πιο σπουδαία τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Κροζόν της Γαλλίας, στα τέλη Ιουνίου.
Συνοδοιπόρος και καθοδηγητής σε μια τέτοια προσπάθεια, είναι πάντα ο προπονητής. Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να αναδείξει το ταλέντο του εκάστοτε αθλητή. Στην περίπτωση του Μπήτρου, αυτός είναι ο Γιάννης Ζαπονίδης, ο οποίος πήγε στην Αίγινα και ανέλαβε τις τύχες του τοπικού Ναυτικού Ομίλου τον Σεπτέμβριο του 2015 και ήταν αυτός που κατάλαβε πως είχε στα χέρια του έναν θησαυρό», τον οποίον καλούταν να αξιοποιήσει.
Από τότε που ανέλαβε τις τύχες του ΝΟ Αίγινας, ο οποίος διαθέτει τμήμα μόνο στα Optimist, ο Δημήτρης κατάφερε να γίνει τρεις φορές μέλος της εθνικής ομάδας, ενώ συμμετέχει σταθερά σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Τα διαπιστευτήριά του τα έδωσε με το «καλημέρα», στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που είχε διεξαχθεί στο Μπουργκάζ της Βουλγαρίας, ενώ σημαντική επιτυχία ήταν η έβδομη θέση του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε πέρσι, στη Λεμεσό της Κύπρου. Πριν λίγους μήνες ήρθε και το μετάλλιο, στα δυτικά της Γαλλίας, στη μεγαλύτερη -μέχρι την επόμενη- διάκριση.
Όπως δηλώνει ο κ. Ζαπονίδης στο newsbeast.gr, ο Δημήτρης Μπήτρος θα είχε καταλάβει ακόμη και την πρωτιά, εάν δεν ξεκινούσε την προσπάθειά του στο Ευρωπαϊκό με μια άκυρη, κάτι που δημιούργησε ένα χάντικαπ σε σχέση με τους βασικούς του αντιπάλους. Παρόλα αυτά και το άγχος που φέρνει μια τέτοια εξέλιξη, ο Έλληνας αθλητής κατάφερε να παραμείνει ψύχραιμος, συγκεντρωμένος και με αποφασιστικότητα έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση του βάθρου.
Τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας ιστιοπλόος
«Ο Δημήτρης είναι ένας αθλητής με ωριμότητα, ταλέντο, πάθος και όρεξη για δουλειά», τονίζει ο προπονητής του, ο οποίος έβγαλε αυτό το συμπέρασμα από τα αποτελέσματα που εκείνος έχει σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, όπως σημειώνει, είναι και καλός μαθητής, ενώ είναι και σημαιοφόρος.
«Ασχολούμαι 25 χρόνια ως προπονητής ιστιοπλοΐας στα Optimist, έχω βγάλει πολλούς αθλητές, αλλά ο Δημήτρης είναι αυτός με τον καλύτερο αθλητικό χαρακτήρα», λέει, για να προσθέσει: «Είναι σαν να δουλεύεις με ενήλικα. Πάντα συνεπής, δεν χρειάζεται να τον κυνηγάς για το οτιδήποτε». Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας ιστιοπλόος, όπως φυσικά και μια καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο το μυαλό και η αξιοποίησή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι το πρωτεύον.
Ο Μπήτρος έχει ακόμη έναν χρόνο σε αυτήν την κατηγορία και στη συνέχεια θα κληθεί να διαλέξει, εάν θα συνεχίσει ατομικό ή θα μεταβεί σε διπλό πλήρωμα. Κοινώς, ο νεαρός αθλητής θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να… μετακομίσει στα Laser ή εάν -κάτι που αυτήν τη στιγμή μοιάζει πιο πιθανό- επιλέξει τα 470, αφού πρώτα κάνει το «αγροτικό» του στα 420, για περίπου τρία χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται και οι δυσκολίες για τον οποιονδήποτε αθλητή, γιατί εκτός της σαφώς μεγαλύτερης οικονομικής επιβάρυνσης, θα πρέπει να βρεθεί και ο κατάλληλος συμπαίκτης. Επίσης, οι περισσότεροι αθλητές καλούνται να πάρουν μια σημαντική απόφαση όσον αφορά τις σπουδές τους, εάν θα αφοσιωθούν εκεί ή εάν θα βρουν έναν τρόπο να κάνουν το άθλημά τους τρόπο ζωής. Εκεί είναι και η κρίσιμη καμπή για τους περισσότερους, σύμφωνα με τον Γιάννη Ζαπονίδη.
Η Ελλάδα μέσα στις πέντε καλύτερες χώρες της Ευρώπης
Για να καταλάβει κανείς τη δυσκολία του να κατακτήσει ο Δημήτρης Μπήτρος τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αρκεί να αναφερθεί ότι την πρώτη και την τρίτη την καπάρωσαν δύο Ιταλοί συναθλητές/αντίπαλοί του. Όπως λέει ο προπονητής του στον σύλλογο της Αίγινας, η γειτονική χώρα είναι η κραταιά δύναμη τα τελευταία χρόνια στα αγόρια και η Ισπανία στα κορίτσια.
Επίσης, μεγάλες δυνάμεις του χώρου, όσον αφορά την Ευρώπη είναι και οι Ολλανδία και Κροατία. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ζαπονίδη, η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην κορυφαία πεντάδα, παρά το γεγονός ότι οι δυσκολίες για τους αθλητές της χώρας μας είναι μεγαλύτερες, καθώς υπάρχει μια διαφορά στον τομέα της οργάνωσης του αθλήματος.
Μάλιστα, στον έμπειρο προπονητή έκανε εντύπωση το πώς αντιμετωπίζεται η ιστιοπλοΐα στη Σιγκαπούρη, που είναι από τις πιο μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. «Τα παιδιά εκεί έχουν τη δυνατότητα για απεριόριστες απουσίες από τα μαθήματά τους, αρκεί να είναι τυπικά στις εργασίες τους. Είναι χαρακτηριστικό πως όποτε υπήρχε κάποια διακοπή στους αγώνες, λόγω καιρικών συνθηκών, αμέσως άνοιγαν τα laptops τους και ξεκινούσαν να εργάζονται για το σχολείο τους. Έτσι, μπορούσαν παίρνουν μέρος σε όλους τους αγώνες».
Αυτό που προκύπτει ως τελικό συμπέρασμα από τη συζήτηση με τον προπονητή του Δημήτρη Μπήτρου, είναι πως στην Αίγινα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας στην ιστιοπλοΐα, που καλείται τα επόμενα χρόνια να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να φέρει στις χώρες επιτυχίες, όπως αυτές που ήδη έχει να επιδείξει στις μικρότερες ηλικίες, με τον τοπικό Ναυτικό Όμιλο να εστιάζει σε αυτό.
Βαγγέλης Κύρκος