Όταν τα χρόνια περάσουν και ο Λιονέλ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο θα έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, τότε όλοι μας θα καταλάβουμε πόσο τυχεροί είμαστε, που ποδοσφαιρικά ζήσαμε στην εποχή των δύο κορυφαίων σούπερ σταρ. Το 2008 ξεκίνησε το δικό τους «δίπολο» στο θεσμό της Χρυσής Μπάλας και φέτος – μετά από πέντε κατακτήσεις έκαστος – το έσπασε ο Λούκα Μόντριτς. Άραγε, θυμάστε και εσείς πως ήταν ο εαυτός σας το 2007, όταν ο Κακά κατακτούσε τη Χρυσή Μπάλα; Γιατί στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη άλλαξαν πολλά…
Ο «τυφώνας» εθνική Ισπανίας
Για πολλά χρόνια αναζητούσε τη διάκριση, όμως ποτέ δεν μπορούσε να κάνει το βήμα παραπάνω. Με φουρνιές παικτών, όπως ο Ραούλ, ο Μοριέντες, ο Ιέρο, ο Χοακίν, ο Βαλερόν και ο Μεντιέτα, οι «φούριας ρόχας» δεν είχαν καταφέρει μέχρι το 2007 να σπάσουν την κατάρα της κατάκτησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1964. Από τότε, η φουρνιά των Τσάβι, Ινιέστα, Κασίγιας, Τσάμπι Αλόνσο και των υπόλοιπων σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Δύο κατακτήσεις Euro (2008, 2012) και μία κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου (2010) καθιστούν την Ισπανία ως την κορυφαία εθνική ομάδα της τελευταίας δεκαετίας.
Πρωταθλήτριες σε… απόγνωση
Το έτος 2007 εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια ήταν η εθνική Ιταλίας (Μουντιάλ 2006) και πρωταθλήτρια Ευρώπης η δική μας εθνική ομάδα (Euro 2004). Από τότε άλλαξαν πολλά, αφού αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει να βρεθεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης από το 2014, ενώ η Ιταλία απέτυχε να δώσει το «παρών» στο πρόσφατο Μουντιάλ της Ρωσίας. Τώρα, οι δυο τους διεκδικούν μαζί την πρόκριση στο Euro 2020, καθώς κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο των προκριματικών.
Από τα 77 εκατομμύρια, στα 222
Η πιο ακριβή μεταγραφή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όταν ο Κακά κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, ήταν αυτή του Ζινεντίν Ζιντάν από την Γιουβέντους στην Ρεάλ Μαδρίτης, το 2001, έναντι 77 εκατομμυρίων ευρώ. Από τότε, τα ποσά έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη και είναι ενδεικτικό ότι φέτος το καλοκαίρι ο Ισπανός τερματοφύλακας, Κέπα, κόστισε στην Τσέλσι 80 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περισσότερα από το μεγάλο «Ζιζού». Σε σχέση με το τότε μεταγραφικό ρεκόρ, το σημερινό είναι μεγαλύτερο κατά 145 εκατομμύρια ευρώ, καθώς πέρσι το καλοκαίρι η Παρί Σεν Ζερμέν έδωσε στην Μπαρτσελόνα 222 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει δικό της τον Νεϊμάρ. Ένα πόσο που αναμένεται να ξεπεραστεί (πιθανότατα από τον Εμπαπέ) τα επόμενα χρόνια…
Η μετά-Φέργκιουσον εποχή
Μετά από μία τριετία μακριά από την κορυφή της Αγγλίας, το 2007 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε και πάλι την Πρέμιερ Λιγκ, με την αυτοκρατορία του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να μεγαλώνει στο Ολντ Τράφορντ. Ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών έμεινε στον πάγκο της ομάδας μέχρι το 2013, κατακτώντας τρία ακόμη πρωταθλήματα και ένα επιπλέον Τσάμπιονς Λιγκ. Από τότε, η «σκιά» του καλύπτει τα πάντα στο σύλλογο, με την Γιουνάιτεντ να έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά να μην έχει κατακτήσει από τότε άλλο πρωτάθλημα.
Τεχνολογία στο ποδόσφαιρο
Όπως σε όλες τις πτυχές της ζωής, έτσι και στο ποδόσφαιρο η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα. Μετά από πολλά διαιτητικά λάθη κατά τη διάρκεια μεγάλων διοργανώσεων, η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία εισήγαγε αρχικά την Goal Line Technology, ενώ πρόσφατα μπήκε στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη και το VAR. Κάτι σαν τα… social media, που το 2007 δεν υπήρχαν καν στη ζωή μας και τώρα δε ζούμε χωρίς αυτά.
Τα «πετροδόλαρα» στο ποδόσφαιρο
Η κατακόρυφη αύξηση στα ποσά που δαπανούνται για μεταγραφές τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην είσοδο των Αράβων στο ποδόσφαιρο. Το 2007 δεν υπήρχαν ούτε ο Σεΐχης Μανσούρ στην Μάντσεστερ Σίτι (μπήκε το 2008), ούτε ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί στην Παρί Σεν Ζερμέν (μπήκε το 2011). Με τα πετροδόλαρά τους άλλαξαν τα δεδομένα στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη και έκαναν τις ομάδες τους υπερδυνάμεις. Ακόμα, ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει να γευτούν το «νέκταρ» της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ, αν και στο ρόστερ των ομάδων τους υπάρχουν κάποιοι από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη.
Βραζιλία σε αναζήτηση ταυτότητας
Το 2007 η «σελεσάο» κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα στα γήπεδα της Βενεζουέλας, επιχειρώντας να κάνει ανανέωση, μετά τη σπουδαία φουρνιά των Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Καφού και Ρομπέρτο Κάρλος. Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά, σχετικά με την αλλαγή σελίδας, η Βραζιλία δεν έχει καταφέρει από τότε να φτάσει σε κάποιον τίτλο (με εξαίρεση το κύπελλο συνομοσπονδιών), ενώ και σε επίπεδο ταλέντου υστερεί κατά πολύ. Μόνο ο Νεϊμάρ θα μπορούσε να θεωρηθεί εφάμιλλος των παλαιότερων, όμως είναι απελπιστικά μόνος, σε μία ομάδα που έχει χάσει τη λάτιν «μαγεία» της και είναι περισσότερο… ευρωπαϊκή.
Μια Κυρία… από τα αλώνια, στα σαλόνια
Το 2007 η Γιουβέντους προερχόταν από το σκάνδαλο Calciopolis, που της είχε κοστίσει τον υποβιβασμό. Η «Μεγάλη Κυρία» αγωνίστηκε τη σεζόν 2006-07 στη Serie B, για να ανέβει άμεσα στα «μεγάλα σαλόνια» και να ακολουθήσει μετέπειτα η αυτοκρατορία των «μπιανκονέρι», οι οποίοι από το 2012 έως και σήμερα μετρούν εφτά σερί πρωταθλήματα Ιταλίας. Από τον Πεσότο και τον Σαλιχάμιτζιτς, αυτή τη στιγμή το Νο7 της Γιουβέντους το φοράει ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Μίλαν σε κατρακύλα
Εκ διαμέτρου αντίθετη με την πορεία της Γιουβέντους είναι η πορεία της Μίλαν τη δεκαετία της κυριαρχίας των Μέσι και Ρονάλντο. Το 2007, οι «ροσονέρι» είχαν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ στον τελικό της Αθήνας και είχαν στις τάξεις τους παίκτες, όπως ο Πίρλο, ο Ζέεντορφ, ο Μαλντίνι, ο Νέστα και ο Καφού. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η μεγάλη Μίλαν δεν έχει καμία σχέση με αυτή του πρόσφατου παρελθόντος. Έχει να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη σεζόν 2013-14, ενώ την τελευταία πενταετία δεν έχει τερματίσει ποτέ πάνω από την έκτη θέση στη Serie A. Όσο για το ρόστερ της, η πλειοψηφία των παικτών που το απαρτίζουν σήμερα, δε θα είχαν θέση στην Μίλαν του 2007.
Η είσοδος των Κινέζων
Μέχρι το 2007, οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν στη δύση της καριέρας τους επέστεφαν συνήθως στην ομάδα που είχαν ανδρωθεί ποδοσφαιρικά, πριν «κρεμάσουν» τα παπούτσια τους. Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι πηγαίνουν για τα τελευταία «ένσημα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Κατάρ και εσχάτως στην Κίνα. Οι Κινέζοι έχουν μπει δυναμικά στην ποδοσφαιρική αγορά και με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανούν, έχουν προσελκύσει τα κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, δημιουργώντας «πονοκεφάλους» στις υπερδυνάμεις των ευρωπαϊκών γηπέδων.
Πηγή: gazzetta.gr