Αυτό που είχε συμβεί ήδη στις καρδιές χιλιάδων Αμερικανών μεταφορικά, συνέβη και στην κυριολεξία το πρωί της Κυριακής. Το άγαλμα του Τζόι Πατέρνο, ενός ειδώλου για το αμερικανικό κολεγιακό ποδόσφαιρο, απομακρύνθηκε οριστικά από το πανεπιστήμιο του Penn State. Εκεί, δηλαδή, όπου λατρεύτηκε σαν θεός μέχρι να βγει στην επιφάνεια ένα απίστευτο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμών και ένοχης σιωπής.

Αυτό το τελευταίο ήταν και το τεράστιο «κατηγορώ» εναντίον ενός ανθρώπου που –όπως έδειξε η έρευνα του FBI- γνώριζε για όσα συνέβαιναν γύρω του, αλλά ουδέποτε μίλησε για τα αρρωστημένα βίτσια του επί σειρά ετών βοηθού, Τζέρι Σαντάνσκι, ο οποίος πρόσφατα κρίθηκε ένοχος για 45 περιπτώσεις –ακόμη και παιδικής- κακοποίησης.

Η καταδίκη του βοηθού προπονητή δεν έφερε και την οριστική κάθαρση, αφού έμενε κάτι για να θυμίζει τη βαρβαρότητα και τη κτηνωδία που ένιωσαν κάποια αγόρια στο κορμί τους. Ήταν το άγαλμα του κάποτε λατρεμένου, Τζόι Πατέρνο. Του ανθρώπου δηλαδή, που συνδύασε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες, αλλά και τις αρχές του fair play, πριν δει την υστεροφημία του να γίνεται στάχτη μέσα σε ένα βράδυ.

«Πιστεύω πλέον, πως το άγαλμα του Πατέρνο -αντίθετα με τις αρχικές μας προθέσεις- αποτελεί παράγοντα διαχωρισμού και παράλληλα εμπόδιο στην προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές που άφησε το σκάνδαλο», τόνισε σε ανακοίνωσή του Ρόντνι Έρικσον, διευθυντής του Πανεπιστημίου.

Ο Πατέρνο, ο οποίος απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2012, δεν πρόλαβε να δει το άγαλμά του να αποκαθηλώνεται. Δυστυχώς για αυτόν -και πρωτίστως τα θύματα- ήταν εκείνα που είδε και για τα οποία ουδέποτε μίλησε, που σπίλωσαν μια για πάντα την κληρονομιά του.

Πηγή: sport-fm.gr