Η επικράτηση απέναντι στη Σλοβενία έπεισε και τον πλέον δύσπιστο πως η ανανεωμένη Εθνική είναι φτιαγμένη από μέταλλο νικητή, το οποίο σφυρηλατείται από παιχνίδι σε παιχνίδι αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, το μακρινό αλλά και το εγγύς. Η ελληνική ομάδα έχει πρακτικά (όχι όμως ακόμη μαθηματικά) τσεκάρει το εισιτήριο για την οκτάδα του Κάουνας, αλλά δεν προτρέχει και δεν αρκείται σε αυτό. Το επόμενο δύσκολο τεστ για την ομάδα του Ηλία Ζούρου λέγεται… Ρωσία, το βράδυ του Σαββάτου.

Η χθεσινή νίκη έβαλε οριστικά τέλος στην κουβέντα για τους απόντες. Όχι γιατί δεν πρόκειται για σημαντικές απουσίες (κάθε άλλο), αλλά γιατί οι παρόντες απέδειξαν ξανά ότι μπορούν και αξίζουν την εμπιστοσύνη όλων. Είναι το πρώτο μεγάλο κέρδος για μία ομάδα με μέσο όρο ηλικίας 25,3 ετών, με έξι πρωτάρηδες σε μεγάλη διοργάνωση και ανανεωμένη κατά 7/12 σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση.

Η «βίαια» ανανέωση που επέβαλαν στην Εθνική τα προβλήματα συνδυάζεται μέχρι τώρα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Και μπορεί ο Ηλίας Ζούρος να μιλά συνεχώς για μία ομάδα του μέλλοντος, αλλά αποδεικνύεται πως αυτή η Εθνική έχει και παρόν. Ίσως όχι όσο λαμπρό μπορεί να γίνει το μέλλον της, αν οι νέοι εξελίξουν το αναμφισβήτητο ταλέντο τους, οπλιστούν με εμπειρία και πλαισιωθούν από παίκτες που για διάφορους λόγους απουσιάζουν από τη φετινή προσπάθεια, αλλά σίγουρα αρκετά φωτεινό για να κρατά ψηλά τη σημαία του ελληνικού μπάσκετ.

Με πέντε βαθμούς στο σακούλι, η πρόκριση δεν χάνεται. Νίκη επί της θεωρητικά ασθενέστερης αντιπάλου Γεωργίας την ερχόμενη Δευτέρα σημαίνει πως η Εθνική απλώς δεν… γίνεται να τερματίσει χαμηλότερα από την τρίτη θέση του έκτου ομίλου.

Αν-δε-στο μεταξύ έρθει και νίκη επί της αήττητης Ρωσίας το σαββατόβραδο, τότε η Εθνική θα καταλάβει την πρώτη (αν τα Σκόπια χάσουν από Σλοβενία και Ρωσία) ή τη δεύτερη θέση. Πού θα οδηγήσουν αυτές παραμένει ερωτηματικό, αλλά το βέβαιο είναι πως ο αντίπαλος που θα προκύψει στα προημιτελικά θα είναι… βαρβάτος από ένα ταμπλό με ομάδες σαν την Ισπανία, τη Λιθουανία, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Τουρκία και τη Γερμανία.

Η Εθνική όμως δεν κοιτά τόσο μακριά. Πριν τα μαζέψει για τη δεύτερη μετακόμιση, αυτή τη φορά στο Κάουνας, έχει ακόμη… δουλειές στο Βίλνιους. Κάθε μεγάλο ταξίδι αρχίζει με ένα μικρό βήμα και όλοι στην ελληνική ομάδα έχουν στραμμένη την προσοχή στην παρέα του Αντρέι Κιριλένκο και του στρατηγού Ντέιβιντ Μπλατ.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά ξεκούραση για τους διεθνείς και προαιρετική αποκατάσταση στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα (19:30) θα γίνει προπόνηση στο βοηθητικό γήπεδο της διοργάνωσης. Το προπονητικό τιμ, ωστόσο, ξαγρυπνά και πάλι. Η παρακολούθηση της Ρωσίας δεν αρχίζει τώρα, αφού έχει ήδη μελετηθεί πολύ υλικό από το συγκρότημα του Ντέιβιντ Μπλατ, και το σκάουτινγκ του αντιπάλου-που τόσο χρήσιμο έχει αποδειχτεί-θα εντατικοποιηθεί.

Στο μεταξύ, η δράση μετά από διακοπή μίας ημέρας συνεχίζεται και πάλι στον πέμπτο όμιλο με τρία σούπερ ματς. Στις 15:30 η Ισπανία αναμετράται με τη Σερβία σε μία ρεβάνς των προημιτελικών του Μουντομπάσκετ, στις 18:00 Γερμανία και Τουρκία παίζουν την επιβίωσή τους στη διοργάνωση, αφού ο χαμένος… χάνεται, ενώ στις 21:00 η οικοδέσποινα Λιθουανία αντιμετωπίζει την αήττητη Γαλλία, που θα παραταχθεί χωρίς τον τραυματία Μικαέλ Ζελαμπάλ.

Πηγή: sport-fm.gr