Ο Γιάννης Καλαμπόκης μιλάει για τη μεγάλη επιστροφή του στον ΠΑΟΚ, όλα όσα θέλει να ζήσει εκεί, την Ευρωλίγκα, την Εθνική Ελλάδας και το ελληνικό μπάσκετ.

Ένας από τους καλύτερους και πιο σταθερούς παίκτες της Α1 μπάσκετ επέστρεψε στον ΠΑΟΚ μετά από τέσσερα χρόνια, σε μια περίοδο που οι Θεσσαλονικείς έχουν ανέβει, καθώς κατέκτησαν την τρίτη θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα και επέστρεψαν στην Ευρωλίγκα. Το sday.gr βρήκε το νέο μεταγραφικό απόκτημα του συλλόγου, Γιάννη Καλαμπόκη, στο εξοχικό του, σε μια περίοδο μίνι, όπως τη χαρακτήρισε, διακοπών, αφού πραγματοποιεί ένα διάλλειμα από τις προπονήσεις που έκανε τον Ιούλιο, ενώ τον περιμένει ακόμη περισσότερη δουλειά τις επόμενες ημέρες.

Στις 22 Αυγούστου ξεκινάει η προετοιμασία του ΠΑΟΚ ενόψει της δύσκολης και απαιτητικής χρονιάς που έρχεται και της μεγάλης πρόκλησης της συμμετοχής στα προκριματικά της Ευρωλίγκας, για την οποία ο Καλαμπόκης λέει: «Μια ήττα μπορεί να συγχωρεθεί, όμως η έλλειψη προσπάθειας δεν συγχωρείται». Το sday.gr εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη του Γιάννη Καλαμπόκη λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της μεγάλης επιστροφής του στον «Δικέφαλο του Βορρά», για την οποία ο ίδιος λέει: «Διαισθανόμουν ότι κάποια στιγμή θα γυρίσω». Η συνέντευξη έγινε μετ’ εμποδίων λόγω του αέρα και κάποιων «άτακτων» σκύλων, αλλά όπως φαίνεται τη μπασκετική κουβέντα δεν τη σταματάει τίποτα…

ΠΑΟΚ

Για ποιο λόγο καθυστερούσε η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ, καθώς ακουγόταν καιρό ότι θα υπέγραφες στην ομάδα;
«Το βασικό είναι το ότι υπήρχε διάθεση τόσο από εμένα, όσο και από την ομάδα εδώ και καιρό να υπάρξει αυτή η συνεργασία. Αλλά οι διαπραγματεύσεις πάντα έχουν διάφορα στάδια και αυτά έχουν να κάνουν αφενός με το οικονομικό, αλλά και με κάποιους άλλους όρους του συμβολαίου που έπρεπε να ξεπεραστούν. Η καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές έκανε το θέμα να προχωρήσει και να γίνει η συμφωνία. Ήταν κάποια θέματα τυπικά, κάποια που δεν ήταν τόσο σοβαρά. Από τη στιγμή που θέλεις να παίξεις σε μία ομάδα και αυτή η ομάδα σε θέλει δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα».

Υπήρχαν συζητήσεις και με άλλες ομάδες, αφού είναι καιρός που έφυγες από τον Ίκαρο;
«Υπήρχαν δύο ομάδες ελληνικές, με τις οποίες έγιναν κάποιες συζητήσεις, ενώ έγινε και επαφή με το εξωτερικό. Η ομάδα, όμως, που ήθελα να παίξω του χρόνου είναι ΠΑΟΚ, οπότε αυτό ήταν που υπερίσχυσε τελικά».

Ποιος ήταν ο λόγος που σε έκανε να επιλέξεις τον ΠΑΟΚ;
«Υπάρχουν φέτος κάποιοι άνθρωποι στη διοίκηση όπως ο κ. Πρέλιεβιτς και κάποιοι ακόμα, οι οποίοι δημιουργούν ένα κλίμα ενότητας, ομαλής και σταθερής λειτουργίας της ομάδας. Και ο προπονητής και το τεχνικό επιτελείο που είναι για ακόμη μια χρονιά στην ομάδα ήταν ένα κίνητρο για μένα. Η συνεργασία με τον κ. Μαρκόπουλο πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Είχαμε μιλήσει και άλλες χρονιές και δεν είχαμε μπορέσει για διαφόρους λόγους να συνεργαστούμε. Τώρα ήταν η ιδανική συγκυρία. Όταν είχα φύγει από τον ΠΑΟΚ πριν τέσσερα χρόνια ήξερα ότι κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσω. Χαίρομαι που αυτό γίνεται φέτος».

Έχει το «άγγιγμα» του Μίδα, τελικά, ο Σούλης Μαρκόπουλος, καθώς όπου πηγαίνει έχει επιτυχίες;
«Και στον ΠΑΟΚ αυτά τα χρόνια με δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες, αλλά και στις προηγούμενες ομάδες του, είδαμε ότι είχε πολύ μεγάλη συνέπεια. Οι ομάδες του έπαιζαν πολύ καλά και μάλιστα το σημαντικότερο είναι ότι μέσα στη χρονιά βελτιώνονταν και στο τέλος που ήταν τα κρίσιμα παιχνίδια, βρίσκονταν στην καλύτερή τους αγωνιστική κατάσταση. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που μπορεί να κάνει έναν παίκτη να θέλει να παίξει για τον ΠΑΟΚ».

Τι είναι αυτό που θέλεις να ζήσεις τώρα στον ΠΑΟΚ και δεν το έζησες στην προηγούμενη σου θητεία;
«Θα ήθελα να ζήσω το ίδιο κλίμα, την ίδια ατμόσφαιρα που είδα σε κάποια από τα παιχνίδια της τότε χρονιάς. Το γήπεδο ήταν γεμάτο, ο κόσμος ήταν κοντά στην ομάδα, αλλά όχι σε σταθερή βάση, σε κάποια μεμονωμένα παιχνίδια. Φέτος θα ήθελα να υπάρχει ένα γήπεδο γεμάτο κόσμο, ανεξαρτήτως αντιπάλου, είτε αυτός λέγεται Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός, είτε αυτός είναι κάποια ομάδα μικρότερης δυναμικής. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα και θα μας δώσει πάρα πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στην ομάδα μας και σίγουρα θα φέρει και αποτελέσματα. Από την άλλη θα ήθελα να δω συνέπεια και σταθερότητα. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο, έχουν αναλάβει οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να τρέξουν την ομάδα και αυτά τα δύο είναι δύο πράγματα που κάθε παίκτης θέλει να υπάρχουν. Η διοικητική σταθερότητα και η προσέλευση του κόσμου».

Βλέπεις βελτίωση στον ΠΑΟΚ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
«Υπάρχει ένα κλίμα ενότητας που αξίζει αναφοράς, τόσο σε επίπεδο διοικητικό και φιλάθλων. Φαίνεται ότι οι τελευταίοι αγκαλιάζουν την ομάδα, αγοράζουν διαρκείας. Ελπίζουμε σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, ώστε ο ΠΑΟΚ να λειτουργήσει σαν οικογένεια και να καταφέρει να σταθεροποιηθεί στα επίπεδα που θέλει πραγματικά να είναι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».

Έχεις μιλήσει με οπαδούς του ΠΑΟΚ; Τι σου έχουν πει; Περιμένουν πολλά από εσένα;
«Έχω μιλήσει. Η υποδοχή ήταν θερμή. Το ότι περιμένουν πολλά από εμένα με γεμίζει ικανοποίηση και ευθύνη ταυτόχρονα, γιατί όπως και την πρώτη χρονιά, αισθάνομαι περήφανος που είμαι σε αυτή την ομάδα και εύχομαι να προσφέρω ό, τι καλύτερο μπορώ».

Τίτλος για την επιστροφή σου ΠΑΟΚ;
«Ήξερα ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψω. Είναι μεγάλη τιμή να αγωνίζεσαι στον ΠΑΟΚ και τόσο εγώ και οι συμπαίκτες μου θα φορέσουμε αυτή τη φανέλα με περηφάνια και θα προσπαθήσουμε κάθε μέρα να την τιμήσουμε».

Επιστρέφεις στην Ευρωλίγκα. Σου είχε λείψει αυτή η διοργάνωση;
«Μου έχει λείψει. Θέλω μπορεί να βοηθήσω, ώστε να μπορέσει η ομάδα να επιστρέψει. Είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή, βέβαια, για μας, γιατί υπάρχουν ομάδες που έχουν πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ και σίγουρα μεγάλη εμπειρία από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ωστόσο αν δεν το πιστεύαμε δεν θα ήμασταν εδώ και όλοι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην προετοιμασία, προκειμένου να παρουσιαστούμε έτοιμοι εκείνη την περίοδο και να είμαστε σε αυτά τα παιχνίδια όσο πιο ανταγωνιστικοί γίνεται, διεκδικώντας τις πιθανότητες που έχουμε, που σίγουρα δεν είναι τόσες πολλές, όσο είναι των αντιπάλων. Αλλά αυτές που έχουμε θα τις διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».

Έχει τα φόντα ο ΠΑΟΚ να περάσει τη Γαλατάσαραϊ, γιατί οι Τούρκοι έχουν κάνει σημαντικές μεταγραφές, όπως ο Λούκας Γκόρντον, ο Ερντέν Αρσλάν και ο Γιάκα Λάκοβιτς;
«Στο μεταξύ μας παιχνίδι, κακά τα ψέματα η Γαλατάσαραϊ είναι το φαβορί. Και το μπάτζετ της είναι μεγαλύτερο και οι παίκτες που έχει είναι πολύ ποιοτικοί και ο προπονητής είναι έμπειρος. Ωστόσο εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μας και θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τις πιθανότητες που έχουμε.

Αν δεν το πιστεύαμε, όμως, δεν θα ήμασταν εδώ. Σίγουρα το πιστεύουμε, όσο παίζεις μπάσκετ πρέπει να έχεις στόχους για το πώς θα γίνεσαι καλύτερος και πως θα ξεπερνάς «εμπόδια» δύσκολα. Αυτή είναι η ζωή του αθλητή και κάθε μεγάλη ομάδα πρέπει να έχει αυτούς τους στόχους. Και ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα. Είτε στο τέλος κερδίσουμε είτε χάσουμε αυτό που θα πρέπει να έχουμε κάνει εμείς για να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας είναι να καταβάλουμε προσπάθεια. Να δώσουμε το 100% , γιατί και η νίκη και η ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αυτό είναι κάτι που θα εκτιμήσει και ο κόσμος. Το γεγονός ότι η ομάδα θα πουλάει το «τομάρι» της ακριβά. Γιατί σίγουρα μια ήττα μπορεί να συγχωρεθεί, αλλά η έλλειψη προσπάθειας είναι δύσκολο να τη συγχωρήσει ο κόσμος».

Η Γαλατάσαραϊ έχει παίκτες που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως ο Λούκας Γκόρντον (Ολυμπιακός), ο Ερντέν Αρσλάν (Πανιώνιος) και ο Γιάκα Λάκοβιτς (Παναθηναϊκός). Είναι ένα συν για τον ΠΑΟΚ αυτό, το γεγονός ότι θα αντιμετωπίσει γνώριμούς του αντιπάλους;
«Σίγουρα είναι παίκτες πολύ γνωστοί σε μας, υψηλού επιπέδου, πάρα πολύ έμπειροι, αλλά το ίδιο ισχύει και γι’ αυτούς. Και αυτοί ξέρουν εμάς. Άλλωστε τα σκάουτινγκ λειτουργούν πια με τέτοιο τρόπο που κι ένας παίκτης άγνωστος να είναι και να μην τον έχεις ξανασυναντήσει μπορείς κάποια χαρακτηριστικά του να τα δεις και να προετοιμάσεις κάποιους τρόπους αντιμετώπισης».

Πόσο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι το παιχνίδι θα γίνει Σεπτέμβρη και δεν θα έχετε άλλα επίσημα παιχνίδια στα πόδια σας, μια και η Α1 ξεκινά Οκτώβριο;

«Όσο επικίνδυνο είναι για μας είναι και για αυτούς αυτό. Οπότε αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Για τις ομάδες και ειδικά τις καινούργιες είναι πάρα πολύ δύσκολο μέσα σε έναν μήνα προετοιμασία να προλάβουν να βρουν τη χημεία τους και να έχουν αγωνιστικό στυλ που να είναι και αποτελεσματικό παράλληλα. Αυτό γίνεται σταδιακά, ειδικά όταν μιλάμε για ομάδες που χτίζονται σχεδόν από το μηδέν. Άρα αυτό θα είναι δύσκολο για μας. Η Γαλατάσαραϊ δεν έκανε τόσες πολλές μεταγραφές, έχει έναν βασικό κορμό και αυτό σίγουρα θα τη βοηθήσει, αλλά εμείς πάμε εκεί για να παίξουμε».

Είχε ακουστεί η φήμη ότι ο ΠΑΟΚ θα έκανε πρόταση στον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς για να τον ενισχύσει στα προκριματικά της Ευρωλίγκας, αλλά διαψεύστηκε τελικά. Θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά;
«Φυσικά και θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες τόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όσο και εκτός των τεσσάρων γραμμών. Ασφαλώς και θα γέμιζε ένα γήπεδο. Θα έδινε και πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του».

Στο σύγχρονο μπάσκετ μπορεί ένας και μόνο παίκτης να κάνει τη διαφορά;
«Ναι, θεωρώ ότι υπάρχουν παίκτες που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε μια ομάδα, τόσο αγωνιστικά, όσο και σε θέματα νοοτροπίας και ψυχολογίας. Δεν ξέρω αν μόνοι τους μπορούν να κερδίσουν ένα παιχνίδι, δεν υπάρχουν οι εποχές που κάποτε ένας παίκτης έβαζε σαράντα πόντους και η ομάδα κέρδιζε, αλλά σίγουρα σε ένα επίπεδο ψυχολογικό και θέμα νοοτροπίας μπορεί μια ομάδα θα μπορούσε να έχει όφελος από έναν παίκτη τέτοιου διαμετρήματος».

Στα παλιά χρόνια;
«Έχει αλλάξει το μπάσκετ. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Κάποια προς το καλύτερο, κάποια προς το χειρότερο. Κάθε εποχή επιβάλλει τα δικά της πρέπει και στην εποχή που είμαστε σήμερα υπάρχει ο επαγγελματισμός των παικτών, των ομάδων, των παραγόντων. Από τη μία εξασφαλίζουν κάποια πράγματα. Από την άλλη έχουν εξαλείψει κάποια άλλα, όπως τα συναισθήματα, ο ρομαντισμός, όλα αυτά που ένας παίκτης πρέπει να αισθάνεται σε κάθε ομάδα που είναι. Και αυτά δεν τα βλέπουμε και το χειρότερο είναι ότι δεν τα βλέπουμε και σε παιδιά μικρής ηλικίας, που σαν πρέπει και σαν θέλω έχουν προτεραιότητα να κάνουν ένα συμβόλαιο και να βγάλουν χρήματα και δευτερευόντως να ευχαριστηθούν το παιχνίδι και να βελτιωθούν πάνω σε αυτό. Σε παλαιότερες εποχές τα παιδιά προσπαθούσαν πρώτα να γίνουν μια παρέα, να παίξουν μπάσκετ, να το ευχαριστηθούν, να βελτιωθούν, να γίνουν καλοί παίκτες και κάποια στιγμή να έρθει και ένα καλό συμβόλαιο. Τώρα έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι».

Τουρκία, ΝΒΑ και Ιταλία

Η Γαλατάσαραϊ δεν έχει κάνει μεταγραφές από το ΝΒΑ. Οι άλλες τουρκικές ομάδες όμως, «σαρώνουν» την αμερικανική αγορά. Γιατί το κάνουν αυτό, από τη στιγμή που αν σταματήσει το λοκ άουτ στο ΝΒΑ θα τελειώσουν όλα
;
«Η συγκυρία του λοκ άουτ ευνοεί τις χώρες που έχουν πολλά χρήματα, γιατί μπορούν να πάρουν παίκτες, έστω για κάποιους μήνες, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, όσο διαρκέσει το λοκ άουτ. Αλλά οι ομάδες θέλουν να βγάλουν και κάποια χρήματα παραπάνω. Το πρόβλημα για αυτές θα είναι όταν θα φύγουν αυτοί οι παίκτες για να επιστρέψουν στο ΝΒΑ, θα υπάρξει πρόβλημα στο πως θα καλύψουν αυτό το κενό».

Δεν είναι ρίσκο όμως αυτό;
«Οι ομάδες έχουν σαν στόχο και την προώθηση του μάρκετινγκ και άλλων καταστάσεων, όπως τη διάθεση πολλών εισιτηρίων διαρκείας, φανέλες κλπ. Σίγουρα και το αγωνιστικό παίζει ρόλο, αλλά είναι δικό τους θέμα και φαντάζομαι ότι θα βρουν τρόπο να λειτουργήσουν και χωρίς αυτούς τους παίκτες στη συνέχεια».

Μήπως αυτό αναδεικνύει την αγωνία τους να ανέβουν επίπεδο;
«Σίγουρα ανεβαίνουν επίπεδο με αυτές τις επιλογές, τραβάνε τον κόσμο στο γήπεδο. Αλλά δεν ξέρω τι διάρκεια θα έχει αυτό το πράγμα όμως».

Εκτός από την Τουρκία, κι άλλοι γείτονες προοδεύουν, οι Ιταλοί και μάλιστα παίρνουν και παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα.
«Έτσι είναι το σύγχρονο μπάσκετ, ο επαγγελματισμός… Όποιες αγορές έχουν οικονομική άνεση, αυτές παίρνουν τους καλύτερους παίκτες και δημιουργούν τις καλύτερες ομάδες. Οι συνθήκες στην Ιταλία αυτή τη στιγμή είναι καλύτερες και πολλοί παίκτες στρέφονται σε αυτή την αγορά. Ό, τι έγινε με τη Ρωσία πριν λίγα χρόνια, γίνεται τώρα με την Ιταλία».

Ελληνικό μπάσκετ

Θα πέσει το ελληνικό μπάσκετ, τώρα που χάνει παίκτες;
«Το ελληνικό μπάσκετ είναι ήδη πεσμένο. Δεν υπάρχει δυστυχώς μεγάλος ανταγωνισμός. Οι τελικοί του πρωταθλήματος εδώ και χρόνια είναι ίδιοι, το ίδιο και του Κυπέλλου. Οι νικητές είναι οι ίδιοι. Και από την τρίτη θέση και κάτω γίνεται μια μάχη που εκεί έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον θα έλεγα. Αλλά η ψαλίδα είναι πολύ μεγάλη, δεν σε αφήνει να κάνεις όνειρα και σκέψεις για πρωτάθλημα, για διάκριση και έχουμε να λέμε ότι η τρίτη θέση ισοδυναμεί με ένα δεύτερο πρωτάθλημα κατά κάποιο τρόπο».

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν μειωμένο μπάτζετ. Θα διατηρήσουν την ποιότητά τους; Θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα;
«Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν μειωμένο μπάτζετ, αλλά μειωμένο μπάτζετ έχουν και οι υπόλοιπες ομάδες. Η ψαλίδα θα μειωνόταν αν οι «αιώνιοι» μείωναν το μπάτζετ και οι υπόλοιποι το αύξαναν. Εδώ δυστυχώς όλοι το ρίχνουν. Οπότε νομίζω ότι η ψαλίδα θα διατηρηθεί. Μακάρι να μην είναι έτσι και στο γήπεδο να δούμε άλλα πράγματα, αλλά για φέτος τουλάχιστον το βλέπω πολύ δύσκολο».

Το παρελθόν στον Ίκαρο

Η προηγούμενή σου ομάδα, ο Ίκαρος Καλλιθέας, κάνει εντυπωσιακές κινήσεις, ειδικά τον τελευταίο καιρό.
«Όλες οι ομάδες θα πάρουν παίκτες. Και στο τέλος όλοι οι παίκτες θα πάνε κάπου. Δεν γίνεται να μην γίνουν μεταγραφές. Απλά το φετινό καλοκαίρι καθυστέρησαν. Όλοι είναι επιφυλακτικοί. Έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά από την κατάσταση της χώρας και της οικονομίας της γενικότερα. Και γι’ αυτό οι κινήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Ο Ίκαρος προσφέρει διοικητική σταθερότητα και για έναν παίκτη που ενδιαφέρεται να πληρωθεί, είναι σίγουρα μια καλή επιλογή».

Έζησες πέρσι από κοντά την ομάδα. Έχει τόση μεγάλη θέληση ο Ίκαρος να καθιερωθεί στην Α1;
«Θέλει να καθιερωθεί στην Α1. Η περσινή χρονιά ήταν μια χρονιά προσαρμογής για τον Ίκαρο. Η φετινή χρονιά θα είναι μια χρονιά καθιέρωσης. Δε νομίζω να κινδυνέψει με υποβιβασμό. Θα είναι μία από τις εκπλήξεις του ελληνικού πρωταθλήματος. Αλλά όλα αυτά είναι θεωρητικά και επειδή τώρα είμαι στον ΠΑΟΚ, καλύτερα να μιλήσουμε γι’ αυτόν».

Εθνική ομάδα

Ήσουν μέλος της Εθνικής παλαιότερα και έλαβες και μέρος στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009 (χάλκινο μετάλλιο) με πολύ καλές εμφανίσεις. Πως την είδες στα φιλικά στην Κύπρο;
«Είδα τα παιχνίδια με Ισραήλ και Ρωσία. Άλλη εποχή για την Εθνική ομάδα. Νέα πρόσωπα, νέος προπονητής, νέος προσανατολισμός. Θέλει υπομονή αυτή η ομάδα. Τα παιδιά που είναι εκεί είναι τα παιδιά που θέλουν να παίξουν, καθώς έχει γίνει πολύς λόγος για τις απουσίες που έχουμε. Το σημαντικό είναι ότι αυτοί που πήγαν εκεί είναι αυτοί που πραγματικά θέλουν να παίξουν και να στηρίξουν αυτοί την ομάδα. Οπότε τους εύχομαι καλή επιτυχία, καλή δύναμη και να μπορέσουν να μας κάνουν ακόμη μια φορά περήφανους. Και όταν λέω περήφανους, δεν εννοώ να φέρουν κάποια διάκριση ή κάποιον τίτλο, αλλά εγώ περήφανος θα αισθανθώ αν δω τα παιδιά να παλεύουν μέσα στο γήπεδο και να δίνουν και την ψυχή τους για αυτή τη φανέλα».

Έχει τα φόντα να πάει καλά;

«Γιατί όχι; Έχει σοβαρά, έμπειρα παιδιά, ένα κράμα εμπειρίας και ενθουσιασμού. Γιατί να μην πάει καλά; Είναι μια περίοδος μεταβατική για την ομάδα. Αυτό που μετράει είναι να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική και τα παιδιά που κλήθηκαν τώρα να χαρούν την εμπειρία. Ο κόσμος θα αισθανθεί περήφανος αν δει την ομάδα να μάχεται και να παλεύει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».

Που οφείλεται η συνέχεια που δείχνει η Εθνική; Ακόμα και αν αλλάζουν πρόσωπα, παλεύει μέχρι τέλους τα παιχνίδια και κάνει συνεχώς ανατροπές. Είναι τελικά στο DNA της;

«Αυτή η φανέλα είναι βαριά. Όποιος και αν τη φοράει μπαίνει αμέσως σε ένα συγκεκριμένο κλίμα και καταλαβαίνει ότι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Άρα, η ποιότητα και ο χαρακτήρας των παιδιών που την απαρτίζουν πάνε πάντα ένα βήμα παραπάνω το ταλέντο τους και την ομάδα Είναι λίγο μεταφυσικό αυτό, δεν μπορώ να το εξηγήσω, γιατί και το 2009 που είχαμε πάλι πολλές απουσίες, καταφέραμε και πήραμε ένα μετάλλιο που ήταν κόντρα σε κάθε πρόβλεψη. Αυτή η φανέλα και οι σχέσεις που αναπτύσσονται σε αυτή την ομάδα τόσο ιδανικές που τους παρασύρουν όλους προς το καλύτερο».

Μια σύγκριση από τότε που ήσουν εσύ με τώρα;

«Κάθε εποχή είναι διαφορετική και κάθε ομάδα είναι διαφορετική. Εφόσον μιλάμε και για τόσες αλλαγές δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης. Κάθε προπονητής με τη φουρνιά που έχει προσπαθεί να αναδεικνύει τα καλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας παίκτης και άλλες φορές να κρύψει κάποιες αδυναμίες και κάποια μειονεκτήματα. Σε αυτή την ομάδα αυτό θα κάνει ο κόουτς Ζούρος. Θα προσπαθήσει να αναδείξει τις αρετές του κάθε παίκτη σε συνδυασμό με την ομαδικότητα και την καλή άμυνα που θέλει να παίζει πάντα στην ομάδα του. Ελπίζω αυτό να είναι ικανό να μας φέρει κάποια επιτυχία».

Πηγή: sday.gr