Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρουσιάστηκε από την διοίκηση της ΕΠΟ και αναφέρθηκε στο στόχο της Εθνικής: την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ τόνισε ότι θα μιλήσει με τον Κώστα Φορτούνη.

Αναλυτικά η παρουσίαση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την ΕΠΟ

«Βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ως προπονητή της Εθνικής ομάδας ανδρών για την επόμενη διετία και ελπίζουμε και περισσότερο. Ο κ. Γιοβάνοβιτς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού κόσμησε τα ελληνικά γήπεδα ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής. Για εμάς και για εμένα προσωπικά, ο κ. Γιοβάνοβιτς ήταν η πρώτη και μοναδική επιλογή για τον πάγκο της Εθνικής, πριν αναλάβει τα επίσημα καθήκοντά της η διοίκηση της ΕΠΟ. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι ένας άνθρωπος που θα τιμήσει τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας και τιμάει με την παρουσία του στον πάγκο της. Είναι αγαπητός σε όλους τους φιλάθλους και έχει κερδίσει ο ίδιος την αναγνώρισε με τις ηθικές αξίες που πρεσβεύει», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μάκης Γκαγκάτσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιοβάνοβιτς είπε στην πρώτη του τοποθέτηση: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Γκαγκάτση για την τιμή να είμαι σήμερα προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, αφού ήμουν πολλά χρόνια ποδοσφαιριστής εδώ και είναι τιμή για εμένα αυτή η επιλογή. Θα προσπαθήσω με τους συνεργάτες τους και με τους ποδοσφαιριστές να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών που έχουμε εμείς και οι φίλαθλοι της Εθνικής. Είναι αρκετός ο χρόνος από το 2014 που η Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει σε μεγάλη διοργάνωση. Το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, αφού πρόσφατα ήμουν εδώ τα τελευταία τρία χρόνια, είναι σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο με πριν. Οι ελληνικές ομάδες και το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σε πιο υψηλό επίπεδο και αυτό θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στην Εθνική ομάδα, αφού υπήρχε μία μεγάλη περίοδος από το 2004 μέχρι το 2014 η Εθνική ήταν σε πολύ μεγάλες διοργανώσεις. Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για την Εθνική και είναι καιρός και αυτή η γενιά που απαρτίζει την Εθνική ομάδα να κάνει τα πάντα, για να φέρει ξανά περηφάνια στην Εθνική και στον κόσμο που την ακολουθεί».

Στη συνέχεια, ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός ρωτήθηκε για το αν είναι η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του: «Είναι σίγουρα. Γιατί παίζει σπουδαίο ρόλο η αποδοχή. Είναι και μεγάλη πρόκληση. Ένα προπονητικό challenge. Είναι το ιδανικό κίνητρο για έναν προπονητή, αφού το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε πετύχει. Μπορεί και εγώ ο ίδιος μπορώ να το μεταφέρω στους ανθρώπους που θα συνεργαστώ το επόμενο διάστημα, αφού θα μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι που δεν το έχουμε κάνει. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μία τεράστια πρόκληση. Δεν ήταν εύκολη επιλογή, αφού ήταν μία δουλειά που δεν έχω κάνει μέχρι τώρα. Μου αρέσει, όμως, μου δίνει ενδιαφέρον στη δουλειά μου και αν ήταν σωστή ή όχι θα το δούμε το επόμενο διάστημα», απάντησε.

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους αποδέχθηκε την πρόταση, υπογράμμισε: «Στη διάρκεια της καριέρας μου ως προπονητής με διάφορες Ομοσπονδίες είχαμε κάνει τέτοιες συζητήσεις, αλλά για διάφορους λόγους δεν ήμουν υπέρ. Προτιμούσα μία δουλειά με καθημερινότητα στο γήπεδο, αλλά ίσως η προσέγγιση του κ. Γκαγκάτση, προσέγγιση της ΕΠΟ, η επικοινωνία και η θέλησή τους να συνεργαστούμε σε μία κοινή προσπάθεια να αλλάξουμε το μέλλον της Εθνικής, ήταν εκείνη που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην απόφασή μου. Και δεν σας κρύβω ότι η Εθνική Ελλάδας αξίζει μία καλύτερη πορεία από ό,τι έχει τα τελευταία χρόνια. Ως έξτρα κίνητρο έπαιξε σπουδαίο ρόλο να αναλάβω αυτή την αποστολή. Το γκρουπ των παικτών που απαρτίζει την Εθνική ομάδα, έχει το ταλέντο και την εμπειρία και τον εγωισμό και τη διάθεση ο καθένας από αυτούς να κάνει ό,τι καλύτερο. Ό,τι τίτλους και αν έχεις κατακτήσει σε συλλογικό επίπεδο, η διάκριση με την Εθνική είναι ξεχωριστό κεφάλαιο. Έχουμε και δύο παιδιά μας, τον Σαλπιγγίδη και τον Τοροσίδη, και πολλά παιδιά από αυτά θα ήθελα να κάνουν πιο πλούσια την καριέρα τους με μία συμμετοχή σε μία μεγάλη διοργάνωση. Ξέρω πολύ καλά την ψυχολογία των Ελλήνων παικτών και πόσο ζήλο έχουν να παίξουν στην Εθνική ομάδα και έχουν τον εγωισμό να το πετύχουν».

Για την καθημερινότητα που θα έχει πια ως ομοσπονδιακός τεχνικός και αν έχει μιλήσει με παίκτες: «Είναι λίγο διαφορετική δουλειά με λιγότερο χρόνο προπόνησης και προετοιμασίας, όμως ουσιαστικά μαζεύονται οι καλύτεροι παίκτες που διαθέτει η Ελλάδα. Βασιζόμαστε πολύ περισσότερο σε συζητήσεις, στο πλάνο, σε μεγαλύτερη προσπάθεια. Το λιγότερο πιστεύω ότι είναι ο αριθμός παικτών και η ποιότητα που διαθέτουν και διευκολύνουν τη δουλειά του προπονητή. Και το συναίσθημα που έχει κάθε παίκτης όταν παίζει για τη χώρα του. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις και επιλογές για να πετύχουμε τον βασικό στόχο που είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Μας λείπουν οι επιτυχίες της τελευταίας δεκαετίας. Είμαστε σε καλό γκρουπ στο Nations League, είναι υψηλών προδιαγραφών τα παιχνίδια και θα προσπαθήσουμε να μάθουμε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται. Κάποιοι παίκτες ακόμα μπορεί να μην είναι σε αγωνιστική κατάσταση που θα έπρεπε να είναι για διάφορους λόγους. Έχουμε χρόνο, αλλά όχι για χάσιμο για να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές για τα πρώτα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου».

Για το αν υπάρχουν τα κονδύλια για την κατασκευή του προπονητικού κέντρου και αν υπάρχει αποθεματικό, που θα βοηθούσε κάτι τέτοιο: «Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Υπάρχουν κοντά στα 14 εκατ. ευρώ από FIFA και UEFA, ασχέτως του αποθεματικού της Ομοσπονδίας. Από την Πολιτεία δεν υπάρχει κάποια δέσμευση, είμαστε σε καλή επικοινωνία με τον κύριο Βρούτση, ώστε να βρεθεί και ένα κομμάτι χρηματοδότησης διότι είναι ένα θέμα όλων των Ελλήνων για να συνδράμει και η Πολιτεία σε αυτή τη μεγάλη κατασκευή. Θα γίνουν κάποιες επαφές το επόμενο διάστημα. Οι συζητήσεις είναι σε πολύ καλό δρόμο».

Για τη συνεργασία του με τον Βασίλη Τοροσίδη, τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους για να επιστρέψει η Εθνική: «Είναι τα παιδιά που συμμετείχαν σε πολύ μεγάλες διοργανώσεις και έχουν την εμπειρία, κάτι που μπορούν να μεταφέρουν στις επόμενες γενιές. Είναι ικανά παιδιά που μπορούν να μας βοηθήσουν σε όλες τις φάσεις της εργασίας μας και στις επαφές με τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τα αποδυτήρια με την παρουσία τους και τις συμβολές τους. Είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι του ποδοσφαίρου, που να ξέρουν την Εθνική με έναν μεγάλο αριθμό συμμετοχών, ώστε να βοηθήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ίσως πιο σημαντική παρουσία από όλους μας, είναι κάτι που συνδέει γενιές ποδοσφαιριστών. Ακόμα και τώρα όλοι συζητούν για τις δικές τους επιτυχίες, από το 2004 που πήρε το Ευρωπαϊκό μέχρι το 2014 που ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είχαμε δύο πιθανότητες, φέτος αλλά και με την Κροατία. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τέσσερις ισχυρές ομάδες και αυτό είναι σημαντικό για εμάς, με τις δικές του επιτυχίες, να έχει επιτυχία και η Εθνική. Τα δέκα χρόνια είναι πολλά και για αυτό θα πρέπει να κάνουμε τους Έλληνες υπερήφανους και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες που υπάρχουν από εμάς. Και η παρουσία των τριών παιδιών είναι πολύ σημαντική».

Για το αν θα υπάρξει προσθήκη άλλων σπουδαίων Ελλήνων παικτών στο επιτελείο της Εθνικής: «Αυτή τη στιγμή είμαστε καλυμμένοι στις θέσεις. Αν παραστεί ανάγκη θα δούμε αν θα ενεργοποιηθεί και κάποιος ακόμα».

Γιατί υπέγραψε διετές συμβόλαιο και όχι τετραετές, και αν σκοπεύει να ασχοληθεί με τις μικρότερες Εθνικές ομάδες: «Η πρόταση ήταν για τέσσερα χρόνια, απλά επειδή είμαι αρκετά χρόνια στην Ελλάδα και ξέρω πως λειτουργούν τα πράγματα, έχει σημασια να μην τα βλέπουμε τόσο μακροπρόθεσμα. Να δούμε αν η συνεργασία μας και η δουλειά μας είναι προς το καλύτερο. Αν είμαστε όλοι ικανοποιημένοι μπορούμε να συνεχίσουμε. Έδειξε η ΕΠΟ πόσο μεγάλη διάθεση είχε να είμαι εγώ αυτός που θα αναλάβει την τύχη της εθνικής Ελλάδας. Πιο λογικό και πιο υγιείς αλλά και πιο ελληνικό. Τα μακροπρόθευσμα στην Ελλάδα δεν είναι το καλύτερο… ας δούμε τα αποτελέσματα για αρχή και μετά θα μιλήσουμε».