Με τους Μουλντούρ και Γκιουλέρ να κλέβουν τις εντυπώσεις με τις γκολάρες που έβαλαν και με τον Ακτούρκογλου να σκοράρει στις καθυστερήσεις, η Τουρκία, η οποία είχε τη συμπαράσταση δεκάδων χιλιάδων οπαδών της, νίκησε με 3-1 τη Γεωργία στο Signal Iduna Park και μπήκε με το δεξί στο Euro 2024.

Με τους οπαδούς τους να έχουν μετατρέψει σε… εντός έδρας το παιχνίδι, οι Τούρκοι μπήκαν πιο δυνατά, ήταν από το ξεκίνημα πιο δραστήριοι, πίεσαν για το γκολ και το άγγιξαν στο 10′ με το συρτό σουτ του Αϊχάν στο κάθετο δοκάρι. Ήταν η πρώτη μεγάλη φάση του παιχνιδιού και ουσιαστικά… προειδοποίηση για αυτό που θα ακολουθούσε.

Στο 25′ η άμυνα δεν απομάκρυνε καλά τη μπάλα μετά τη σέντρα του Καντιόγλου από αριστερά και ο Μουλντούρ με τρομερό βολέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Δύο λεπτά μετά μάλιστα, στο 27′, το γήπεδο της Ντόρτμουντ… παραλίγο να πέσει από τους πανηγυρισμούς για το γκολ του Γιλντίζ με κοντινή προβολή, η εξέταση του VAR όμως έδειξε ότι υπήρχε οφσάιντ έστω για… μισό παπούτσι και το γκολ ακυρώθηκε.

Το σκορ, επομένως, παρέμεινε στο 1-0 και λίγα λεπτά μετά, στο 32′, γράφτηκε ιστορία: Γύρισμα του Κοχορασβίλι από δεξιά, παλσέ του Μικάουτζε και 1-1 με το πρώτο γκολ στην ιστορία της Γεωργίας σε τελική φάση Euro! Και σαν να μην έφτανε αυτό, αμέσως μετά, στο 38′, ο ίδιος παίκτης είχε μεγάλη ευκαιρία και για το 1-2 μετά την κεφαλιά-πάσα του Κακμπετάτζε αλλά αστόχησε με σουτ στην κίνηση.

Το πρώτο ημίχρονο βγήκε με τις δύο ομάδες ισόπαλες και το δεύτερο άρχισε με την Τουρκία να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τη Γεωργία να προσπαθεί να γίνει επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις. Το σκορ, όμως, παρέμενε στο 1-1, μέχρι που ήρθε το 65ο λεπτό και το εκπληκτικό σουτ του Γκιουλέρ για το 2-1 μέσα σε αποθέωση.

Οι Γεωργιανοί, πάντως, δεν απογοητεύθηκαν, δεν τα παράτησαν και στο 79′ έφτασαν μια ανάσα από την ισοφάριση με τον Κοχορασβίλι που απέφυγε πολύ ωραία τον Ακαϊντίν και εκτέλεσε στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.

Η Γεωργία στάθηκε άτυχη, με την Τουρκία, από την άλλη πλευρά, να πλησίασε σε τρίτο γκολ στο 87′ με την καρφωτή κεφαλιά του Γιαζίτζι αλλά δεν το έβαλε λόγω της απόκρουσης του Μαμαρντασβίλι και στις καθυστερήσεις έγινε ένας… μικρός χαμός: Δεύτερο δοκάρι για τους Γεωργιανούς, στο 96′, σε φάουλ του Κβαρατσχέλια και «όχι» του Ακαϊντίν στον Ζιβζιβάντζε στην επαναφορά, γκολ και 3-1 για την Τουρκία στο 97′ με τον Ακτούρκογλου που έφυγε μόνος πίσω από τη σέντρα και σούταρε σε κενή εστία.

Τουρκία: Γκιουνόκ, Ακαϊντίν, Κουκτσού, Γκιουλέρ (79′ Γιαζίτζι), Μπαρντακτσί, Μουλντούρ (85′ Τσελίκ), Τσαλχάνογλου (92′ Εζτζάν), Γιλντίζ (85′ Ακτούρκογλου), Καντιόγλου, Αϊχάν (79′ Ντεμιράλ), Γιλμάζ.

Γεωργία: Μαμαρντασβίλι, Κακαμπάτζε, Ντβάλι, Κάσια, Κβερκβέλια (85′ Ζιβζιβάτζε), Κοχορασβίλι, Κβαρατσχέλια, Κακβετάτζε (74′ Νταβτασβίλι), Μεκβαμπισβίλι (89′ Αλτουνασβίλι), Τσιταϊσβίλι (74′ Λοτσοσβίλι), Μικαουτάτζε.