Η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο είναι γεγονός, αφού με γκολ του Ελ Κααμπί στο 116′ νίκησε με 1-0 τη Φιορεντίνα και κατέκτησε το Europa Conference League στην OPAP Arena!

Για τους Ερυθρόλευκους όλο αυτό που ζούσαν ήταν πρωτόγνωρο. Μάλιστα, θα μπορούσαν να κάνουν τέλειο ξεκίνημα αν ο Τερατσάνο δεν απέκρουε το πλασέ του Ποντένσε στο 4′. Μια φάση που ξεσήκωσε κι άλλο την εξέδρα, με τους Βιόλα να απαντάνε στο επόμενο λεπτό με το άστοχο τελείωμα του Μπελότι μετά το γύρισμα του Γκονσάλες.

Λίγα λεπτά μετά, στο 10′, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα μετά την προσπάθεια του Μιλένκοβιτς αλλά σηκώθηκε το σημαιάκι για οφσάιντ και το VAR το επιβεβαίωσε, με το γκολ να μην μετράει και το παιχνίδι να συνεχίζεται με πολύ καλό ρυθμό και με τις δύο ομάδες να παίζουν ανοιχτά.

Οι Ιταλοί, πάντως, έδειχναν να πατάνε λίγο καλύτερα και απείλησαν δύο φορές μέσα σε ένα λεπτό, στο 21′ και στο 22′, με τον Μποναβεντούρα, αλλά ο Τζολάκης ήταν ψύχραιμος και αντέδρασε σωστά κρατώντας το 0-0.

Λίγα λεπτά μετά, στο 25′, ο Ολυμπιακός έγινε ξανά απειλητικός και όπως στο 4′ έτσι και τώρα ήταν ο Ποντένσε αυτός που πήγε για το γκολ, αυτή τη φορά με κεφαλιά μετά την εκτέλεση κόρνερ, αλλά ο Τερατσάνο μπλόκαρε. Και από εκεί και πέρα, ο ρυθμός του παιχνιδιού άρχισε να πέφτει σιγά σιγά, με τη Φιορεντίνα να ελέγχει λίγο καλύτερα την κατάσταση.

Στο 39′, μάλιστα, οι Βιόλα έγιναν επικίνδυνοι με τη σέντρα του Μποναβεντούρα και την κεφαλιά του Κουαμέ, αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε και στη συνέχεια ο Γκονσάλες δεν βρήκε στόχο.

Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 0-0 να παραμένει και οι δύο προπονητές δεν έκαναν κάποια αλλαγή στο ξεκίνημα της επανάληψης, αν και ο Βιτσέντσο Ιταλιάνο δεν άργησε και πολύ. Στο 59′, ενδεικτικά, έβγαλε τον Μπελότι και έβαλε τον Ενζολά, με το παιχνίδι να συνεχίζεται με καλό ρυθμό και με τους Βιόλα να απειλούν στο 65′ με την άστοχη κεφαλιά του Μιλένκοβιτς μετά το κόρνερ του Αρτούρ.

Λίγα λεπτά μετά, στο 69′, η Φιορεντίνα είχε πραγματικά πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον Κουαμέ που βρέθηκε σε θέση βολής και σούταρε, αλλά ο Τζολάκης απέκρουσε και στη συνέχεια άρχισε τις αλλαγές και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Έξω οι Φορτούνης και Τσικίνιο, μέσα οι Γιόβετιτς και Όρτα. Δύο παίκτες που βοήθησαν πάρα πολύ.

Από φάουλ του Πορτογάλου άλλωστε, στο 80′, λίγο έλειψε να έρθει το γκολ για τον Ολυμπιακό με την κεφαλιά του Ιμπόρα, αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ, το 0-0 παρέμεινε και ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί όπου οι Ερυθρόλευκοι το πίστευαν και φάνηκε… Στο 95′ ζήτησαν πέναλτι για χέρι του Μαρτίνες, στο 96′ απείλησαν με το πλασέ του Γιόβετιτς που απέκρουσε ο Τερατσάνο και τελικά η λύτρωση ήρθε στο 116′: Ο Έσε έβαλε την μπάλα στην περιοχή και ο Ελ Κααμπί, ο οποίος έκανε αδιανότητα πράγματα φέτος στην Ευρώπη, με κεφαλιά έγραψε το 1-0 και έστειλε στον 7ο ουρανό τον Ολυμπιακό!

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ρόντινει, Κάρμο, Ρέτσος, Ορτέγκα, Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο (77′ Όρτα), Φορτούνης (72′ Γιόβετιτς), Ποντένσε (106′ Μασούρας), Ελ Κααμπί (122′ Ελ Αραμπί).

Φιορεντίνα (Βιτσέντσο Ιταλιάνο): Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι (106′ Ρανιέρι), Μποναβεντούρα (82′ Μπαράκ), Αρτούρ (74′ Ντάνκαν), Μαντράγκορα, Γκονσάλες (106′ Μπελτράν), Κουαμέ (82′ Ικονέ), Μπελότι (59′ Ενζολά).