Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας οδηγήθηκαν σήμερα δύο Αγφανοί, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός 31χρονου κρατούμενου από τη Βουλγαρία τον Μάιο του 2020.

Του ανταποκριτή μας στη Λάρισα, larissanet.gr

Ο ένας εκ των δύο δραστών κατάφερε τα πρώτα χτυπήματα με το μαχαίρι εντός του κελιού του 31χρονου, με τον δεύτερο να προσπαθεί να διαφύγει και τον Αφγανό δράστη να συνεχίζει το έργο του στον διάδρομο των φυλακών, όπου συνέχιζε να μαχαιρώνει το θύμα μέχρι εκείνο να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Αναφορικά με τον δεύτερο δράστη το κατηγορητήριο αναφέρει ότι είχε κατά βάση υποστηρικτικό ρόλο, αλλά και εκείνος κατάφερε χτυπήματα στον 31χρονο.

Αρνείται κάθε συμμετοχή του ο δεύτερος δράστης

Παρότι ο πρώτος κατηγορούμενος παραδέχτηκε τα όσα του αποδίδονται, ο δεύτερος αρνείται κάθε συμμετοχή του στη δολοφονία. Η ενοχή του δεύτερου προέκυψε από μαρτυρίες άλλων κρατούμενων που βρίσκονταν στο κελί τη στιγμή που ο 23χρονος ξεκίνησε τη δολοφονική επίθεση εις βάρος του 31χρονου. Ωστόσο, σήμερα οι ίδιοι μάρτυρες διαφοροποιήθηκαν από τις αρχικές τους καταθέσεις, ενώ ορισμένες φορές μάλιστα αρνήθηκαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις τις έδρας.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο δεύτερος κατηγορούμενος τόνισε ότι βρέθηκε τυχαία στο σημείο της δολοφονίας, καθώς εκείνη τη στιγμή γυρνούσε στο κελί του από τη γυμναστική του. Να σημειωθεί πως όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία δεύτερο μαχαίρι δεν βρέθηκε ενώ και οι υπάλληλοι των φυλακών που κατέθεσαν, τόνισαν πως στον έλεγχο που έγινε μετά το επεισόδιο δεν εντόπισαν κάτι.

Ναρκωτικά και χρέη η αιτία της δολοφονίας

Στην κατάθεσή του ο νεαρός Αφγανός τόνισε ότι το θύμα δεν ήταν κανένας άγιος και πως ο λόγος της επίθεσης ήταν τα ναρκωτικά και το ότι ο συγκρατούμενος  του χρώσταγε μεγάλο χρηματικό ποσό.

«Αυτός που πέθανε δεν ήταν άγγελος. Ήταν έμπορος ναρκωτικών. Με κορόιδευε, μου έφαγε λεφτά» κατέθεσε ο κατηγορούμενος τονίζοντας πως έχει μετανιώσει για την πράξη του και ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

«Οργανωμένο σχέδιο»

Για οργανωμένο σχέδιο δράσης έκανε λόγο η εισαγγελέας της έδρας τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και οι δύο τέλεσαν την πράξη». Ανέφερε πως το δικαστήριο θα πρέπει να σταθεί στις καταθέσεις των τεσσάρων κρατουμένων  μετά την επίθεση όπου περιγράφουν με λεπτομέρεια τη δράση των κατηγορουμένων ενώ για τις σημερινές τους καταθέσεις είπε πως αυτές έγιναν υπό το φόβο πιθανών αντιποίνων.

Η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ότι κάποια χτυπήματα στο σώμα του θύματος που φαίνεται να προκλήθηκαν από το μαχαίρι του δεύτερου κατηγορούμενου, το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί σύμφωνα με τις καταθέσεις των υπάλληλων των φυλακών.Η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι και να απορριφθεί ο ισχυρισμός για τον πρώτο ότι έδρασε εν βρασμώ ψυχικής ορμής καθώς τα χτυπήματα που κατάφερε ήταν όπως είπε «άρτια εκτελεσμένα για να σκοτώσουν άνθρωπο».

Το δικαστήριο με τη σειρά του αποφάσισε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού, για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Για την πράξη της ανθρωποκτονίας τους επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ακρόασης αρκετές ήταν οι φορές που στηλιτεύθηκε από την έδρα η δράση των κρατουμένων στις φυλακές για την αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών, τη χρήση κινητών και τη δημιουργία αυτοσχέδιων όπλων.