Στα εικοσιτετράωρα που προηγήθηκαν της ανακοπής που υπέστη στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα και την οδήγησε στην τετραπληγία αναφέρθηκε, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η ειδικευόμενη γιατρός του νοσοκομείου, Ράνια Κελεσίδου. Η γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που εξέτασε το παιδί, περιέγραψε πως η «ψύχραιμη», όπως τη χαρακτήρισε, Ρούλα Πισπιρίγκου, πήγε τη μικρή στα εξωτερικά ιατρεία αναφέροντας συμπτώματα σπασμών δυο με τρεις ώρες νωρίτερα.
«Ήταν μια χαρά, σε καλή κλινική κατάσταση» είπε αναφερόμενη στην πρώτη εξέταση που έγινε στο παιδί το οποίο στη συνέχεια έκανε εισαγωγή για περαιτέρω εξετάσεις.
«Το απόγευμα την εξέτασε ο επιμελητής μου και δεν είδε κάτι. Στη συνέχεια, την είδα το Σάββατο» κατέθεσε η μάρτυρας, αναφέροντας πως το Σάββατο επισκέφθηκε και πάλι την Τζωρτζίνα αλλά την πρώτη φορά δεν προέκυψε κάτι το ιδιαίτερο. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με τη μάρτυρα, είδε και πάλι το παιδί διαπιστώνοντας πως είχε σιελόρροια, δύσπνοια και στη συνέχεια κορεσμό 90 με αποτέλεσμα να κάνει «ένα κύκλο εισπνοών» στο παιδί.
«Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσα να είναι εισρόφηση. Ξαναπέρασα το βράδυ κοιμόταν καλά ήταν ήσυχη» είπε η μάρτυρας η οποία ανέφερε πως η κατηγορούμενη, κατά την εισαγωγή, είχε αναφέρει πως υπήρχε στο σπίτι αντίεπιληπτική αγωγή η οποία της είχε χορηγηθεί σε νοσηλεία της στο Ριο.
«Μίλησα με τη μικρή ήταν συνεργάσιμη. Ήταν ένα παιδί που μου μιλούσε, ήταν καλά ήξερε πού βρισκόταν» κατέθεσε η γιατρός συμπληρώνοντας πως στην πορεία από τις εξετάσεις δεν διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα που να παραπέμπει σε καρδιακή νόσο. Μάλιστα, η γιατρός σημείωσε πως το παιδί, όπως ενημερώθηκε, είχε εξεταστεί από καρδιολόγο λίγες ημέρες νωρίτερα.
Ωστόσο, η μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να πει ποιος συνάδελφος της είχε επικοινωνήσει με την παιδοκαρδιολόγο Αγγελική Καρατζά, η οποία σε κατάθεση της στο πλαίσιο της ανάκρισης για το θάνατο των δυο μικρότερων παιδιών της οικογενείας Δασκαλάκη, φέρεται να το διαψεύδει.
Πρόεδρος: Ποιος επικοινώνησε με την κ. Καρατζά;
Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω
Πρόεδρος: Ποιος σας το μετέφερε;
Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι. Κάναμε ενημέρωση, λογικά η προηγούμενη εφημερία.
Ο Κούγιας αμφισβήτησε τη γνησιότητα του σημειώματος που συντάχθηκε στο νοσοκομείο
Η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίπγκου αμφισβήτησε τη γνησιότητα του σημειώματος που συντάχθηκε κατά την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο.
«Έτσι είναι δομημένοι όλοι οι ιατρικοί φάκελοι. Αυτό τη χαρτί θεωρείται “χαρτάκι” εξωτερικών. Είναι το χαρτί εισαγωγής. Μετά πάει στο ιστορικό των γιατρών» εξήγησε η μάρτυρας συμπληρώνοντας πως έχει να δει το φάκελο του παιδιού από τότε που συνέταξε το έγγραφο.
Αλέξης Κούγιας: Έγινε κάποια συγκέντρωση γιατρών για το επεισόδιο;
Μάρτυρας: Συγκέντρωση δεν έγινε το περιστατικό, ωστόσο, συζητήθηκε πολλές φορές στις ενημερώσεις, Ήταν ένα περιστατικό που είχε προβληματίσει.
Αλέξης Κούγιας: Δεν έγινε συζήτηση πώς ένα υγιέστατο παιδάκι ενώ ήταν τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο έπαθε ανακοπή και έγινε παραπληγικό;
Μάρτυρας: Συζήτηση επιστημονική έγινε. Μας προβλημάτισε. Το παιδί δεν είχε τίποτα και ξαφνικά έπαθε ανακοπή.
Αλέξης Κούγιας: Υπήρξαν και επεισόδια που διαπίστωσαν οι γιατροί ή μόνο η μητέρα διηγούνταν;
Μάρτυρας: Εγώ αυτό που θυμάμαι και είχα γράψει στο χαρτί είναι ότι η μητέρα το είχε διηγηθεί.
Η μάρτυρας δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για την επικοινωνία των γιατρών του νοσοκομείου με την παιδοκαρδιολογο κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο την οποία η υπεράσπιση αμφισβητεί και εκεί έχει εστιάσει στη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους.
Μάλιστα, επικαλείται την κατάθεση της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά η οποία θα ανέβει στο βήμα του μάρτυρα καθώς το δικαστήριο έκανε, ομόφωνα, δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να κληθεί κρίνοντας πως «έχει άμεση σχέση με την ουσία της υπόθεσης» αλλά και να χρησιμοποιηθεί η κατάθεση στην οποία αναφέρει ότι από το Καραμανδάνειο επικοινώνησαν μαζί της μετά την ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα.
«Όταν υπέστη την ανακοπή, δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, με κάλεσαν από το Καραμανδάνειο και με ρώτησαν αν την είχα εξετάσει. Ανέτρεξα στην πρώτη εξέταση και τους ενημέρωσα σχετικά με το φυσιολογικό αποτέλεσμα…» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επίμαχη κατάθεση της η αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής παιδοκαρδολογίας, Αγγελική Καρατζά.
Αλέξης Κούγιας: (σ.σ διαβάζει κατάθεση κ. Καρατζά) Το επιχείρημα που λέτε όλοι ότι επικοινωνήσατε με την κυρία Καρατζά σε τι οφείλετε; Όλοι ενορχηστρωμένα λέτε ότι επικοινωνήσατε ενώ η κ. Καρατζά το διαψεύδει.
Μάρτυρας: Το γιατί το διαψεύδει η κυρία Καρατζά εγώ δεν το γνωρίζω. Εμένα αυτό μου ανέφεραν.
Αλέξης Κούγιας: Ποιος επικοινώνησε;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.
Κούγιας: Έχετε στοιχείο ότι λέει ψέματα;
Μάρτυρας: Όχι.
Αλέξης Κούγιας: Ποιος λέει ψέματα; Κάποιος λέει ψέματα.
Μάρτυρας: Εγώ δεν μπορώ να σας διαφωτίσω
Η μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε πως «αν υπήρχε μια καρδιακή νόσος που χάσαμε θα έπρεπε να βρεθεί μετά» ενώ εκτίμησε ότι «το καρδιογράφημα της Τζωρτζίνας «ήταν φυσιολογικό γιατί μάλλον δεν είχε πρόβλημα η καρδιά».
Αναφερόμενη δε στην κεταμίνη είπε πως δεν γνωρίζει τη χρήση της καθώς στο παιδιατρικό νοσοκομείο δεν τη χρησιμοποιούν.