Καταθέσεις απ’ όλους όσους το πρωινό της 16ης Δεκεμβρίου 2022 βρίσκονταν στο γυμναστήριο στον Ταύρο, που προπονούνταν μία με δύο φορές την εβδομάδα ο 16χρονος πρωταθλητής πυγμαχίας Βασίλης Τόπαλος, έχει πάρει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους στο πλαίσιο της προανάκρισης για τον θάνατο του.

Απ’ το σύνολο των καταθέσεων (σ.σ. πάνω από 15 άτομα από το συγγενικό, φιλικό και αθλητικό περιβάλλον) που λήφθηκαν, φαίνεται να προκύπτει ότι ο πρωταθλητής Ευρώπης –στην ηλικία και τα κιλά του- εκείνη την ημέρα είχε κάνει όντως ένα επίπονο πρόγραμμα προπόνησης (σ.σ. ενδεχομένως και με «sparring»), δεν είχε όμως συμμετάσχει σε κάποιον αγώνα. Η αλήθεια είναι πως οι Αρχές από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το παιδί έφερε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ερεύνησαν διεξοδικά τι είχε συμβεί τόσο στο γυμναστήριο όσο και τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, από πουθενά δεν προκύπτει η συμμετοχή του σε παράνομους αγώνες πυγμαχίας, ενώ και ο τελευταίος επίσημος αγώνας του 16χρονου πρωταθλητή ήταν το φθινόπωρο. «Θα ήταν ανήκουστο για ένα παιδί, ιδιαίτερα για έναν πρωταθλητή Ευρώπης, να συμμετέχει σε παράνομους αγώνες πυγμαχίας που ούτως ή άλλως δεν γίνονται στη χώρα μας», εξηγεί αρμόδια πηγή στο Newsbeast. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Βασίλης Τόπαλος προπονούνταν σκληρά και εντατικά, κάτι που ενδεχομένως να του είχε προκαλέσει συσσωρευμένη κόπωση. Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμα πως το παιδί λάμβανε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και στις προπονήσεις.

Όσον αφορά το μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι, η ζημιά που είχε υποστεί ο Βασίλης Τόπαλος συνάδει με την πτώση και το χτύπημα σε σκληρή επιφάνεια, έχοντας προηγουμένως νιώσει έντονη αδιαθεσία και λιποθυμήσει. Να σημειώσουμε ότι κατά την πτώση του ο 16χρονος δεν χτύπησε σε κάποια γωνιακή επιφάνεια, αλλά σε μάρμαρο καθώς απ’ αυτό το υλικό είναι κατασκευασμένα το μπάνιο του συγκεκριμένου γυμναστηρίου.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών συνεχίζει τη συλλογή στοιχείων για την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής έκθεσης, ενώ έχει ζητηθεί και τοξικολογική εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά σε μερικές εβδομάδες.