Να ανοίξει η πόρτα της φυλακής ζήτησαν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός καταθέτοντας αιτήματα στο Πεντεμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Είναι η δεύτερη φορά από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας που ο Ηλίας Κασιδιάρης εμφανίστηκε στο Εφετείο και η πρώτη που κατέθεσε αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.
Τον καταδικασμένο ως διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα περίπου 50 οπαδοί του που βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα.
«Εκτίω ποινή κάθειρξης για τον πολυετή δυναμικό μου αγώνα ενάντια στη διαφθορά. Πλέον όσα φώναζα για τις μίζες αποδεικνύονται αληθή, στις ξένες χώρες από τα ξένα συστήματα. Εδώ το δικαστικό σύστημα ανέχεται διαφθορά» είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης απευθυνόμενος στους δικαστές και συνέχισε: «Γιατί έμεινα στη φυλακή το 2015; Γιατί είχαμε εκλογές. Πρέπει και τώρα να βρίσκομαι στις φυλακές. Όλα τα εθνικά κόμματα στην Ευρώπη σχηματίζουν κυβερνήσεις, στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπάρχουν με μεγάλα ποσοστά για πολιτικές σκοπιμότητες. Έχουμε άμεση παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές. Η ουσιαστική ανεπανόρθωτη βλάβη είναι αυτή που θα υποστούν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν το κόμμα μου. 23 εκατομμύρια θεάσεις έχει το κόμμα μου. Κάθε παρέμβαση μου από τη φυλακή την ακούνε χιλιάδες πολίτες…Τα κριτήρια του να βρίσκομαι μέσα στη φυλακή είναι για μην κάνω προεκλογικό αγώνα». Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο βρίσκεται 3,5 χρόνια στη φυλακή. «3,5 χρόνια φυλακής σκαστά για τι; Για τις ομιλίες; Από πότε οι ομιλίες αποτελούν εγκληματική οργάνωση. Όλα είναι γενικότητες. Ότι υπήρχε ιεραρχία. Σε ποιο κόμμα δεν υπάρχει ιεραρχία; Η απόφαση του πρωτοβάθμιου, η οποία είναι ντροπιαστική, έχει 12 σημεία με ενέργειες μου. Ένα από αυτά είναι ότι πήγα σε μία συναυλία το 2005 και κάποιοι δίπλα έκαναν βλακείες. Αν είχα κάνει ληστεία χρηματοαποστολής θα είχε παραγραφεί».
Η συνήγορος του, Βάσω Πανταζή σημείωσε πως ο εντολέας της έχει καταδικαστεί σε 13 έτη κάθειρξη από τα οποία έχει εκτίσει τα 10 έτη (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των ημερομισθίων που έχει πραγματοποιήσει στις φυλακές Δομοκού).
«Έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχει ούτε παράβαση του ΚΟΚ. Δεν είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο. Η πρωτόδικη απόφαση, δεν εξειδικεύει για ποιο λόγο δεν του χορηγεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, κάνει μία γενική αναφορά ότι διεύθυναν. Όλο το κατηγορητήριο στηρίζεται σε περικοπές συγκεκριμένων ομιλιών του. Έχουν απομονωθεί φράσεις και έχουν εμφανιστεί σε άλλο πλαίσιο από την πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η συνήγορος υπεράσπισης τονίζοντας πως ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή, έχει τηρήσει τους όρους που του επιβλήθηκαν, δεν έχει ποτέ φυγοδικήσει και δεν έχει συμμετάσχει σε ενέργεια απόδρασης κρατουμένου.
Η συνήγορος ανέφερε πως η παραμονή του Ηλία Κασιδιάρη στις φυλακές Δομοκού του δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη. «Είναι ο μοναδικός Έλληνας κρατούμενος που υπάρχει κατάπτυστη απόφαση γενικής γραμματείας αντεγκληματικής να μην του επιτρέπεται καμία επικοινωνία αλλά μέσω δικηγόρου του. Στην παγκόσμια πραγματικότητα αυτό έχει συμβεί μόνο σε δύο κράτη, στην Τουρκία και την Ουκρανία» υπογράμμισε και πρόσθεσε
«Ήταν χρόνια επιτυχημένος βουλευτής, είναι ιδρυτής ενός κόμματος που θα εισέλθει στην επόμενη βουλή. Το δικαστήριο θα «τρέχει» για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον. Η πραγματικότητα είναι πως έχει κοινωνικό και πολιτικό αντίκρισμα είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Μάρτιο θα έχουμε εκλογές, είναι δεδομένο. Αυτό το δικαστήριο θα είναι σε αναστολή, θα έχει χαθεί και άλλος χρόνος. Είναι υποψήφιος βουλευτής. Πως θα μπορέσει να υπερασπιστεί τις ιδέες του; Υπάρχει περίπτωση να φύγει από τη χώρα ο Κασιδιάρης; Άλλοι εξαφανίστηκαν, αυτός είναι λαϊκό παιδί. Έχει μία επιχείρηση που καταστρέφεται και οι δύο γονείς που έχουν τεράστια προβλήματα υγείας».
Την αποφυλάκιση του ζήτησε και ο Γιάννης Λαγός ο οποίος επανέφερε το θέμα στο δικαστήριο για τρίτη φορά. Μέσω του συνηγόρου του Ιωάννη Ζωγράφου ο Γιάννης Λαγός κατέθεσε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξης που του έχει επιβληθεί. «Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ηλία Κασιδιάρη, όπως έχω γράψει και στην αίτηση, επισημαίνω ότι η αιτιολόγηση της απόρριψης του προηγούμενου αιτήματος του Γιάννη Λαγού, δεν ήταν επαρκής. Ο σωφρονισμός του Γιάννη Λαγού απέτυχε διότι συνεχίζει να δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μία ευνομούμενη πολιτεία δεν εκδικείται τους κρατουμένους. Η παραμονή του στη φυλακή καθίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη» σημείωσε ο συνήγορος.
Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε να προτείνει επί των αιτημάτων των δύο κατηγορουμένων τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της έδρας πριν τη διακοπή του δικαστηρίου έκανε αυστηρή επίπληξη στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που επέστεψε στους οπαδούς του Ηλία Κασιδιάρη να χειροκροτούν. «Έχουμε πει απαγορεύονται τα χειροκροτήματα και τους αφήνετε να χειροκροτούν, απλά κοιτάζοντας τους» τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου.