«Ναι» είπε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στην παράταση της προσωρινής διαταγής που απαγορεύει την διακοπή του ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει σχετικά με την αίτηση αναστολής και την αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Η προσωρινή διαταγή ισχύει, μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της ασκηθείσας συλλογικής αγωγής, παρέχοντας, σύμφωνα με τον Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, «δίχτυ προστασίας που συνίσταται στην απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρεία κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών», εάν όφειλαν ή οφείλουν το ποσό που αντιστοιχεί στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της προσφυγής ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, σημείωσε πως έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα από την ρήτρα αναπροσαρμογής. «Είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον Υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεση του.
Στην υπόθεση πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της συλλογικής αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ) έκανε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δια του Προέδρου κ. Δημήτρη Βερβεσού και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, δια του Προέδρου κ. Ηλία Κλάππα. Νομικοί παραστάτες ήσαν οι Καθηγητές κ.κ. Γ. Μεντής, Δ. Φιλίππου και Π. Νικολόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση της ΔΕΗ με την οποία ζητούσε τη διενέργεια πιλοτικής δίκης για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.