Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (19/10) πως οι ελληνικές Αρχές έστειλαν το αίτημα για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε: «Έλαβα αίτημα από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές για την άρση βουλευτικής ασυλίας του Ιωάννη Λαγού με σκοπό να κινηθεί η ποινική διαδικασία. Σύμφωνα με τον κανονισμό το θέμα παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου».
Να δοθεί αναστολή σε όλους τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, εκτός του Γιώργου Ρουπακιά, που έχει ισόβια και 14 χρόνια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πρότεινε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.
Η εισαγγελική λειτουργός επισήμανε πως συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί αναστολή στην έφεση και συμπλήρωσε πως πέρασαν «7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις».
«Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς, έως να τελεσιδικήσει η υπόθεση, θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή», τόνισε.
Συμπλήρωσε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή σημειώνοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει πως θα διαπράξουν αλλά εγκλήματα. Μάλιστα, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει λευκό ποινικό μητρώο επισημαίνοντας πως ο Νίκος Μιχαλολιάκου έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών.
«Αποδείχθηκε ότι οι καταδικασθέντες έχουν νόμιμη διανομή, δεν υπήρξαν υπόδικοι ούτε παραβίασαν περιοριστικούς όρους της διαμονής τους. Ακόμα κι οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν μετά την αποφυλάκιση τους τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι ορισμένοι ιδιαίτερα αυστηροί, αλλά εμφανίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ορισμένοι εξ αυτών παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο. Περαιτέρω δεν είναι ύποπτοι φυγής» ανέφερε η εισαγγελέας επισημαίνοντας:
«Περιμένουν τη δίκαια κρίση του δικαστηρίου σας και εμφανίστηκαν όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο σας» και υπενθύμισε , μεταξύ άλλων, το «παρών» που έδωσαν οι πρώην βουλευτές Κασιδιάρης, Λαγός και Ματθαιόπουλος.
Τη σκυτάλη της διαδικασίας παίρνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης οι οποίοι με τις δευτερολογίες τους θα επιχειρήσουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατό επιχείρημα, ώστε να πείσουν τους δικαστές να υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση και να δώσουν αναστολή στις εφέσεις των εντολέων τους. Τον τελευταίο λόγο έχει το δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει αν και ποιοι τελικά θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή.