Μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος, της τέταρτης στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, το Κοινοβούλιο θα κινηθεί από σήμερα και πάλι σε ρυθμούς Προανακριτικής Επιτροπής.
Η συνεδριάσεις μπαίνουν σε μια ιδιαίτερη καμπή καθώς στο πλαίσιο της διερεύνησης τυχόν ευθυνών του τέως υπουργού κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis, καλείται να καταθέσει ο κ. Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης, πρώην στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας για τον οποίο ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Φρουζής είπε προ ημερών ότι ύστερα από εσωτερικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι παραβίαζε εσωτερικούς κανονισμούς της Novartis που είχαν σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της.
Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, κάποιοι κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει ότι ο κ. Δεσταμπασίδης είναι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες και δη το πρόσωπο που αναφέρεται με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης».
Ωστόσο ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Στην Προανακριτική πάντως καλείται ως μάρτυρας κανονικά με το δικό του όνομα και προφανώς θα έχει ενδιαφέρον να ακουστεί και η δική του άποψη όσον αφορά τα γεγονότα.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόσωπο αναμένεται να καταθέσει την Πέμπτη και δεν είναι άλλο από την κ. Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέα του κ. Φρουζή.
Πρόκειται για την εξ απορρήτων συνεργάτιδά του μέχρι την απομάκρυνσή της και την δικαστική διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ τους καθώς ο πρώην προϊστάμενός της, την κατηγορεί για υπεξαίρεση χρημάτων. Για τα δύο αυτά συγκεκριμένα πρόσωπα, τον κ. Δεσταμπασίδη και την κ. Μαραγγέλη, υπάρχουν και πολιτικές προεκτάσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής επίτηδες ζήτησαν να καταθέσει πρώτος για την υπόθεση ο κ. Φρουζής, προκειμένου να αναφερθεί σε αυτά τα δύο πρόσωπα και να είναι τα αμέσως επόμενα που θα κληθούν ως μάρτυρες.
Το εάν θα έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία ή θα καταθέσουν υπόμνημα μένει να αποδειχθεί, ωστόσο κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που δεν δώσουν το παρών, από τη στιγμή που τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής διαδραματίζουν ρόλο ανακριτή, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την βίαιη προσαγωγή τους στη Βουλή ώστε να καταθέσουν υποχρεωτικά ενώπιόν τους.
Όπως και να ‘χει πάντως, Δεσταμπασίδης και Μαραγγέλη θεωρείται απίθανο να αναφερθούν σε τυχόν ποινικές ευθύνες του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Τέλος να επισημάνουμε ότι αρχής γενομένης από σήμερα, η Προανακριτική Επιτροπή θα συγκαλείται τρεις φορές την εβδομάδα προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ολοκλήρωσής της.