Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο περί απαγωγής Κούρδου μετανάστη στα Εξάρχεια, με -σύμφωνα με καταγγελίες- την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών, διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παν. Φάκου.
Η κ. Φάκου ανέθεσε τη διενέργεια της έρευνας στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαρ. Λακαφώση, ο οποίος έχει ήδη λάβει τις δύο πρώτες καταθέσεις για την υπόθεση.
Στόχος της έρευνας είναι διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη παράνομης πράξης, όπως αυτή της αρπαγής.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για τα περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία του Μπουλούτ Γιαϊλά, καθώς και για τις καταγγελίες ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε επανειλημμένα επιχειρήσει να καταθέσει αίτημα ασύλου, ακόμη και με την στήριξη της ΜΚΟ Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, χωρίς το αίτημά του να καταγραφεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
Όταν οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή του Μπουλούτ Γιαϊλά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες:
«Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για τις καταγγελίες περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Τούρκου υπηκόου.
Σύμφωνα με σχετικές μαρτυρίες, το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013, ο εν λόγω Τούρκος υπήκοος εξαναγκάστηκε με τη χρήση βίας να επιβιβαστεί σε όχημα στο κέντρο της Αθήνας. Παρά τις προσπάθειες οργανώσεων και φορέων για τον εντοπισμό του και διαβήματα στις αρμόδιες αρχές (συμπεριλαμβανομένου σχετικού ερωτήματος της Υ.Α.), η τύχη του αγνοείτο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 1 Ιουνίου 2013, όταν οι οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα ενημερώθηκαν από οικείους του ότι βρισκόταν κρατούμενος από την τουρκική αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη.
Η ανησυχία της Υ.Α. επιτείνεται από σχετικές καταγγελίες ότι ο Τούρκος υπήκοος είχε επανειλημμένα επιχειρήσει να καταθέσει αίτημα ασύλου, ακόμη και με τη στήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», χωρίς το αίτημά του να καταγραφεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη).
Η Υ.Α. καλεί τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν ενδελεχώς τις περιστάσεις της καταγγελλόμενης απαγωγής. Επίσης, η Υ.Α. ζητά τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της περιορισμένης, μέχρι στιγμής, πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των καταγγελιών, η απαγωγή θα αποτελούσε σοβαρή υπονόμευση του κράτους δικαίου, ενώ η αναγκαστική επιστροφή ενός αιτούντος άσυλο στη χώρα καταγωγής του υπάρχει κίνδυνος να παραβιάζει μια σειρά διεθνών υποχρεώσεων με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως κατοχυρώνεται στη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, η οποία απαγορεύει στα κράτη υποδοχής την επιστροφή ενός αιτούντος άσυλο στη χώρα καταγωγής του, όσο εκκρεμεί απόφαση επί του αιτήματός του».