Ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο όταν ο 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός από τους Αμπελόκηπους έβαζε τέλος στη ζωή του με το όπλο του, νωρίς το πρωί, μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών της πλατείας Συντάγματος.
Χωρίς κανένας να αντιληφθεί το παραμικρό ή να προλάβει να τον εμποδίσει, ο αυτόχειρας έβγαλε το όπλο που είχε μαζί του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.
Ο 77χρονος, Δημήτρης Χριστούλας, είχε αφήσει ένα ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδηγούσαν στο θάνατο. «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κάθε ίχνος επιβίωσής μου. Δεν μπορώ να βρω άλλον τρόπο αντίδρασης εκτός από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για να επιβιώσω και πριν γίνω βάρος στο παιδί μου», είχε γράψει.
«Δεν είναι αυτοκτονία, είναι δολοφονία»
Στην πλατεία Συντάγματος από την πρώτη ημέρα της αυτοκτονίας του 77χρονου ακολούθησε μία σειρά διαμαρτυριών. Πλήθος κόσμου σύρρεε στο σημείο που έβαλε τέρμα στη ζωή του ο φαρμακοποιός συνταξιούχος, αφήνοντας ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα ή ένα λουλούδι. «Δεν είναι αυτοκτονία, είναι δολοφονία» έγραφε ένα σημείωμα ενώ ένα ακόμη, λίγο παραπέρα, ανέφερε «Τον δολοφόνησε η Χούντα των δανειστών». Κάτω από το δέντρο είχε αφήσει στεφάνι και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, του οποίου ο αυτόχειρας ήταν μέλος.
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Δημήτρη Χριστούλα συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες ενώ τόσο το απόγευμα της Τετάρτης όσο και το επόμενο της Πέμπτης προγραμματίστηκαν συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος. Το κάλεσμα έγινε και μέσω Facebook, όπου ανέβηκε σελίδα με τίτλο «Όλοι στο Σύνταγμα, να μη συνηθίσουμε το θάνατο».
Την Τετάρτη δε το αυθόρμητο ειρηνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα είχε και τα απρόοπτα λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας και νωρίτερα ομάδα «Αγανακτισμένων» μοτοσικλετιστών πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία γύρω από το Σύνταγμα προκειμένου να απευθύνει το δικό της χαιρετισμό.
«Το περιεχόμενο του σημειώματος ήταν η φωνή του πατέρα μου»
Στον συμβολικό χαρακτήρα της πράξης του 77χρονου αυτόχειρα, που αυτοπυροβολήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, αναφέρθηκε με μία λιτή δήλωσή της η κόρη του.
Μιλώντας στα «Νέα» η κόρη του 77χρονου συνταξιούχου, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, είπε: «Το περιεχόμενο του σημειώματος είναι η φωνή του πατέρα μου, το πολιτικό περιεχόμενο της πράξης του».
Στο σημείωμα που βρέθηκε στην τσέπη του και είχε ως παραλήπτη την κόρη του, ο αυτόχειρας «μίλησε» εκφράζοντας τους φόβους και τις αγωνίες πολλών συμπολιτών του, που έχουν «γονατίσει» από τα οικονομικά μέτρα και την κρίση.
«Αυτοκτονώ, για να μην αφήσω χρέη στο παιδί μου», ήταν οι τελευταίες του λέξεις, πριν τραβήξει τη σκανδάλη, βάζοντας τέλος στη ζωή του.
Ο τραυματισμός του Μάριου Λώλου
Πάντως, οι ειρηνικές εκδηλώσεις μνήμης αμαυρώθηκαν και από τον σοβαρό τραυματισμό του φωτορεπόρτερ, Μάριου Λώλου, και άλλων δημοσιογράφων όταν η Αστυνομία προσπαθούσε- ενώ βρίσκονταν μόνο εκείνοι μπροστά από κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος- να τους απομακρύνει, ενώ οι δημοσιογράφοι έδειχναν διαρκώς τα διαπιστευτήριά τους.
Διμοιρίες των ΜΑΤ άρχισαν να τους σπρώχνουν και να τους χτυπούν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι ο πρόεδρος της ΕΦΕ, Μάριος Λώλος και να χειρουργηθεί κάποιες μέρες αργότερα.
Το newsbeast.gr κάλυψε από την πρώτη στιγμή τα γεγονότα