Καχυποψία σε βάρος της κυβέρνησης αλλά και θέμα αξιοπιστίας εγείρουν νομικοί κύκλοι με αφορμή το γεγονός ότι προχωρά στην ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας χωρίς τη συναίνεση των άλλων κομμάτων.
Αιχμή του δόρατος αποτελεί η τροποποίηση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Η κατάργηση των ισοβίων για τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου έρχεται περίπου 70 χρόνια μετά την εφαρμογή του. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις οι ποινές θα παραμείνουν κακουργηματικές ωστόσο το πλαίσιο αλλάζει αφού το αδίκημα θα τιμωρείται από 10 έως 15 έτη.
Αυτό, όμως, που προκαλεί αντιδράσεις τόσο στους κόλπους της δικαιοσύνης όσο και στους νομικούς είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν στη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι προβλέπεται ότι θα διώκονται για πλημμέλημα ενώ δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα θεωρούνται αυτοί που εργάζονται στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμά η Ένωση Εισαγγελέως Ελλάδος αλλά και νομικοί θα οδηγήσει σε παραγραφή σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί σκάνδαλα και βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το παράδοξο είναι, όπως σχολιάζουν νομικοί, πως ενώ ο νομοθέτης προβλέπει ότι ενώ εκείνοι που διαπράττουν πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, υπεξαίρεση, απάτη και απιστία σε βάρος του δημοσίου τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και καταδικάζονται σε κάθειρξη από 10 έως 15 έτη δεν συμβαίνει το ίδιο και στην περίπτωση της δωροδοκίας – δωροληψίας. Πρόκειται για αδικήματα που είναι συνώνυμα της «μίζας» και η υποβάθμιση τους σε πλημμελήματα θεωρείται βέβαιο πως θα τινάξει στον αέρα εμβληματικές δίκες που έχουν συνδεθεί με «μαύρο χρήμα» και θα αποτελέσει, όπως σχολιάζουν πρόσωπα που γνωρίζουν τη νομική πραγματικότητα, «πλυντήριο υποθέσεων διαφθοράς» .
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζήτησε την απόσυρση των νομοσχεδίων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως «Η περιστολή της έννοιας του υπαλλήλου στο άρθρο 263Α ΠΚ σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν.1608/50 και την υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς».
Αλλά και η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στο newsbeast έκανε λόγο για «πολιτικό και θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης» η οποία, όπως αναφέρει με τις κινήσεις της δείχνει πως «έχει απέχθεια στους θεσμούς».
«Δείχνουν ανοχή στην ανομία και έρχονται με τον Ποινικό Κώδικα να επικυρωθεί αυτή η ανοχή και θεσμικά. Και όλα αυτά από μία μη νομιμοποιημένη Βουλή. Αυτό αντιλαμβανόμαστε πως είναι απαράδεκτο» τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου επιχείρησε να ανατρέψει τα δεδομένα για να μην φέρουν οι νέοι Κώδικες, που θα αλλάξουν ριζικά την ποινική δικαιοσύνη, μόνο την υπογραφή της κυβέρνησης αλλά δεν βρήκε συμμάχους στη διαδικασία φαστ τρακ που, όπως καταγγέλλουν τα άλλα κόμματα, επέλεξε να ακολουθήσει.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε καταγράψει κλίμα συναίνεσης σχετικά με την ψήφιση των Κωδίκων με αφορμή την πολιτική κόντρα που ξέσπασε σχετικά με την αλλαγή στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.
«Γύρω από τους Κώδικες υπάρχει συναίνεση, έχουν γίνει μεγάλες επιστημονικές συζητήσεις, έχει γίνει βελτίωση των σχεδίων πάρα πολύ σημαντική, θα μπορούσε να πάρει μία πρωτοβουλία ο υπουργός Δικαιοσύνης να υπάρχει συναίνεση στην ψήφιση των Κωδίκων, με μία διαδικασία που είναι, ούτως ή άλλως, πολύ σύντομη στη Βουλή και όχι να δημιουργούν συγκρουσιακό κλίμα, θέλοντας να πουν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή εμείς θα εμφανιζόμαστε να κάνουμε αυτό που κάναμε όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή, ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, την οποία θέλουμε να χειραγωγούμε ως κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει του Κώδικες στη Βουλή στο παραπέντε των εκλογών προκειμένου να ψηφιστούν μέσα σε μόλις δυο ημέρες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Και αυτό γιατί η διαδικασία της ψήφισης των Κωδίκων είναι ιδιαίτερη και δεν επιτρέπει αλλαγές κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Η Ν.Δ. απέχει από τις διαδικασίες ενώ αποχώρησαν το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή αλλά και το Κίνημα Αλλαγής το οποίο ζήτησε την απόσυρση των Κωδίκων προκειμένου να συζητηθούν μετά από νέα διαβούλευση και με ευρύτατη συναίνεση στην επόμενη Βουλή ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση σκοπιμότητες.
Σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις καταγγέλλουν τα κόμματα για τους νέους κώδικες
Νέες αντιδράσεις προκάλεσαν και σήμερα στη Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κομμουνιστικό Κόμμα και η Χρυσή Αυγή αποχώρησαν από την Ολομέλεια, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες στην προώθησή τους.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της ΔΗΣΥ, χαρακτήρισε «πραξικοπηματίες» την κυβέρνηση και τους βουλευτές που την στηρίζουν, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συνταγματικής τάξης και ειδικά της πρόνοιας για λαϊκή κυριαρχία. «Ο λαός να καταλάβει ότι με αυτές τις διαδικασίες προστασία έννομων αγαθών δεν υπάρχει. Είμαστε ενάντια, καταγγέλλουμε, καταδικάζουμε και αποχωρούμε», είπε, σύμφωνα με το skai.gr.
Η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος απάντησε πως τα λεγόμενα του βουλευτή τον χαρακτηρίζουν.
Τον δρόμο της αποχώρησης από τη συζήτηση στη Βουλή επέλεξαν κι άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τα επίμαχα νομοσχέδια μετά την βαριά ήττα του στις ευρωεκλογές αφαιρεί κάθε σοβαρότητα από το κυβερνητικό εγχείρημα, δήλωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος, βουλευτής της ΧΑ.
«Όλες αυτές οι ενέργειες […] δικαιολογούν αυτούς που λένε ότι εξυπηρετείται συγκεκριμένα συμφέροντα και στόχους. Καταγγέλλουμε κι εμείς την διαδικασία αποχωρούμε και σας αφήνουμε μόνους σας να κάνετε ό,τι θέλετε», προσέθεσε.
Για σκοπιμότητες και «προεκλογικές μεθοδεύσεις» που αποσκοπούν στον αποπροσανατολισμό του λαού έκανε λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης.
Τόνισε πως οι αλλαγές που δρομολογεί οι κυβέρνηση αλλάζουμε «εκ βάθρων το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης», και μάλιστα βιαστικά και με διαδικασία του κατεπείγοντος. «Το ΚΚΕ αποφασίζει να αποχωρήσει. Δεν θα συμπράξουμε σε τέτοιες σκοπιμότητες, ούτε θα νομιμοποιήσουμε τέτοιες διαδικασίες», σημείωσε.