Έντονη ανησυχία και προειδοποιήσεις ακολούθησαν την κατάθεση στη Βουλή των σχεδίων νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίοι αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως στην περίπτωση που ψηφιστούν προωθούμενες διατάξεις υπάρχει κίνδυνος παραγραφής εκκρεμών υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, όπως τόνισαν οι εισαγγελείς, «η περιστολή της έννοιας του υπαλλήλου στο άρθρο 263Α ΠΚ σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν.1608/50 και την υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς».
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης των κωδίκων «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, όμως οι βελτιωτικές προτάσεις της δεν εισακούστηκαν».
Οι εισαγγελείς προειδοποίησαν ακόμη για τον κίνδυνο μαζικών αποφυλακίσεων, τονίζοντας: «η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ) αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων».
Καταλήγοντας, οι εισαγγελείς τόνισαν: «Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει, να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων. Στην κρίση σας».
Αντιδρά η αντιπολίτευση για τις μεθοδεύσεις με τους Ποινικούς Κώδικες
Την Τετάρτη, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και ΧΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη συζήτηση και επεξεργασία των σχεδίων νόμων του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα» και «Κύρωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».
Εκτός από ΝΔ, που είχε αποχωρήσει ήδη από την Τρίτη και δεν εμφανίστηκε καν στη συνεδρίαση για να μη νομιμοποιήσει τα προεκλογικά κυβερνητικά παιχνίδια, την Τετάρτη ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και ΧΑ αποχώρησαν την Τετάρτη καταγγέλλοντας τη διαδικασία ψήφισης με ταχείες διαδικασίες και στο «παρά 1» της προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών, σύμφωνα με το skai.gr.
Από την πλευρά του, αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου υπαινίχθηκε ότι ίσως να αποσύρει τους Κώδικες αν δεν υπάρχει συναίνεση.
ΝΔ για Ποινικούς Κώδικες: Άρωμα ακραίας ρουσφετολογίας, η κυβέρνηση θα τους ψηφίσει μόνη της
Υπό πολιτική απονομιμοποίηση τελεί η κυβέρνηση μετά τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με τον τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κ. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κρατά ανοιχτή τη Βουλή επειδή «βιάζεται να προχωρήσει σε διευθετήσεις εκκρεμοτήτων με άρωμα ακραίας ρουσφετολογίας» και πρόσθεσε πως μετά τις ευρωεκλογές «αλλάξαν κάπως τα πράγματα» και η κυβέρνηση «δεν μπορεί να λειτουργεί και να νομοθετεί όπως πριν».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για «σπουδή» του πρωθυπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την πρόθεσή του για εθνικές εκλογές, σημειώνοντας πως θα περίμενε κανείς εντός ολίγων ημερών να πήγαινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ακολουθηθεί η διαδικασία. «Κάτι τέτοιο δεν έγινε, σαν να του είπε κάποιος εκ των υστέρων να μη βιάζεται γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες» σημείωσε.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος απέδωσε τη συνεχή μετάθεση των ημερομηνιών που θα πάει ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο στο ότι «η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει πράγματα».
Χαρακτήρισε φάρσα την προσθήκη άσχετων τροπολογιών στην κύρωση διεθνών συνθηκών, όπως αναμένει να γίνει και με τη συνθήκης με το Αζερμπαϊτζάν, που περνά σήμερα από τη Βουλή.
Αναφορικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που εισάγονται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ της αναμόρφωσής τους, σημειώνοντας πως στην ουσία «αλλάζουν εκ βάθρων το σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα».
«Έχουμε διατυπώσει σειρά ενστάσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως θα ληφθούν υπόψη» συνέχισε, «αλλά έφερε χθες το τελικό κείμενο, διέρρευσε πως υπάρχει συναίνεση ενώ κανένα κόμμα δεν το είχε δει ώστε να γνωρίζει τι άλλαξε και τι όχι και το φέρνει μεθαύριο με αυτές τις πολιτικές συνθήκες προς ψήφιση. Θα το κάνει μόνος του» είπε χαρακτηριστικά. «Η κυβέρνηση θα το κάνει μόνη της με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όλα τα κόμματα καταγγείλαμε τη διαδικασία και αναγγείλαμε την αποχώρησή μας από τις κοινοβουλευτικές εργασίες, δεν μπορεί να έρχονται τέτοιου είδους νομοθετήματα με αυτές τις πολιτικές συνθήκες».
Αναφερόμενος τέλος στις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ζήτημα που έχει προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «και μόνο το ότι εμπλέκεται στη διαδικασία πλέον ως στοιχείο – κλειδί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μία οξεία πολιτική αντιπαράθεση, από μόνο του είναι άσχημο»
Εκτίμησε πως ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για τους διορισμούς των νέων προσώπων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα υπερασπιστεί και θα φροντίσει όχι μόνο τη θεσμική του υπόληψη αλλά και την επιστημονική του υπόληψη, ξέρει απ’ αυτά. Μέχρι στιγμής αυτό δικαιολογείται από την πρόθεσή του, όπως διαφαίνεται τώρα, να μην υπογράψει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα».