Ανατροπή στην εξέλιξη πολλών δικών που έχουν χαρακτηριστεί σκάνδαλα και εκδικάζονται, αλλά και αποφυλακίσεις καταδίκων θα φέρει η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Οι Κώδικες βρίσκονται ήδη στη Βουλή και η ψήφισή τους αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου να αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να μην ψηφιστούν αύριο στην Ολομέλεια.
Οι νέοι Κώδικες έρχονται να αλλάξουν ριζικά την ποινική δικαιοσύνη με δεκάδες κακουργήματα να μετατρέπονται σε πλημμελήματα κάτι που θα οδηγήσει εκατοντάδες υποθέσεις σε παραγραφή.
Ωστόσο, στο επίκεντρο βρίσκεται η τροποποίηση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. Η κατάργηση των ισοβίων για τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου έρχεται περίπου 70 χρόνια μετά την εφαρμογή του. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις οι ποινές θα παραμείνουν κακουργηματικές ωστόσο το πλαίσιο αλλάζει αφού το αδίκημα θα τιμωρείται από 10 έως 15 έτη. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι προβλέπεται ότι θα διώκονται για πλημμέλημα ενώ δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα θεωρούνται αυτοί που εργάζονται στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες.
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αλλά και νομικοί εκτιμούν πως αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε παραγραφή υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη με κάποιους να κάνουν λόγο «πλυντήριο σκανδάλων».
«Η περιστολή της έννοιας του υπαλλήλου στο άρθρο 263Α ΠΚ σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ν.1608/50 και την υποβάθμιση σε πλημμέλημα της ενεργητικής δωροδοκίας θα οδηγήσουν σε παραγραφή εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος και θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς», επισημαίνει με νόημα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία έχει ζητήσει την απόσυρση των νομοσχεδίων.