«Η οικονομική κρίση φέρνει αύξηση του εγκλήματος, και αυτό με τη σειρά του αυτόκλητους προστάτες και φαινόμενα αυτοδικίας». Στη διατύπωση αυτή καταλήγουν εγκληματολόγοι, πρώην υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και αστυνομικοί πουν προειδοποιούν πως τα γεγονότα που συνέβησαν χτες τα ξημερώματα στην Παιανία μπορεί να επαναληφθούν, αν δεν εμπεδωθεί στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας.

«Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα της τελευταίας έρευνας του ευρωβαρόμετρου για το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων είναι ότι καταγράφεται μια σημαντική αναντιστοιχία ανάμεσα στους πραγματικούς δείκτες εγκληματικότητας και τον φόβο που αισθάνονται οι πολίτες. Παρατηρείται δηλαδή ένα είδος εγκληματοφοβίας. Ενώ οι δείκτες της εγκληματικότητας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης παραμένουν από τους πιο χαμηλούς, ταυτόχρονα οι Έλληνες είμαστε από τους πρώτους στον φόβο του εγκλήματος. Είμαστε οι πιο φοβισμένοι πολίτες», αναφέρει στα Νέα ο καθηγητής Εγκληματολογίας Βασίλης Καρύδης.

Ουσιαστικά το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι έχει παγιωθεί η άποψη την τελευταία δεκαετία ότι η Αστυνομία είναι αναποτελεσματική με αποτέλεσμα ένα στα δύο μικροεγκλήματα να μην αναφέρεται στην αστυνομία.

Κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητους προστάτες.

Όπως συνέβη π.χ. στην Πάτρα, όταν μετά την δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν ομάδες περιφρούρησης, στον Άγιο Παντελεήμονα και τον Κολωνό (που έχουν ομάδες εθελοντών πολιτοφυλάκων), τον Βύρωνα και την Εκάλη (που σκέφτονται να αναθέσουν την ασφάλεια των περιουσιών τους σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης) ή την Στυλίδα (όπου ο δήμαρχος Απόστολος Γκλέτσος προέτρεψε τους κατοίκους να δημιουργήσουν εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης).

Η αναλογία Ελλήνων-αλλοδαπών δραστών για το 2011: