Τετάρτη μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος. Το σκηνικό γνώριμο: ξύλο και χημικά. Κάθε φορά που οι κάμερες επιχειρούν να απαθανατίσουν τις αγριότητες των ΜΑΤ. Έλληνες και ξένοι φωτορεπόρτερ μίλησαν στην εφημερίδα Real News για τη δική τους περιπέτεια.

Η εικονολήπτρια του Reuters Ελευθερία Ταμβακοπούλου λέει ότι ο αστυνομικός που της επιτέθηκε την έπιασε από το λαιμό και δεν σταματούσε να τη βρίζει και να τη σπρώχνει. «Δεν θέλουν να καταγράφεται η συμπεριφορά τους την ώρα των προσαγωγών», τονίζει.

Η Λουίζα Γκουλιαμάκη, φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων διηγείται: «Οι αστυνομικοί είχαν ρίξει κάτω έναν ξένο ρεπόρτερ και τον χτυπούσαν με γκλομπ και κλωτσιές. Προσπάθησα να φωτογραφήσω και τότε εμφανίστηκε μπροστά μου ένας άνδρας των ΜΑΤ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα με χτυπούσε, αλλά μου όρμησε με την ασπίδα. […] Έσπασε το δόντι μου και άρχισαν να τρέχουν αίματα».

Η Τατιάνα Μπόλαρη εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για κατάθεση, φορώντας κολλάρο και με εμφανή τα σημάδια από τη βία των αστυνομικών στο πρόσωπό της. «Ένας αστυνομικός άρχισε να με βρίζει και να με σπρώχνει. Του είπα ότι αυτό ήταν παράνομο και ότι θα του έκανα μήνυση και αυτός ξέφυγε από έναν συνάδελφό του που τον κρατούσε και με γρονθοκόπησε. Είναι σαφές ότι η Αστυνομία δεν θέλει να καταγράφουμε τις συλλήψεις και την αγριότητα που τις συνοδεύει».

Από την… αστυνομική μανία δεν γλίτωσε ούτε ο βέλγος φωτορεπόρτερ Μαξ Γκίσελινκ. Ο οποίος παρατηρεί ότι έχει αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής Αστυνομίας και σημειώνει ότι στη Γαλλία ο Σαρκοζί έχει απαγορεύσει στους φωτογράφους να απαθανατίζουν τις συλλήψεις. «Αλλά εκεί είναι σαφές. Υπάρχει σχετικός νόμος. Εδώ δεν υπάρχει νόμος, υπάρχει ξύλο».