Για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή έκανε λόγο ο Θανάσης Καραμπέλης, ο γιατρός που παρακολουθεί τους μετανάστες στο Μέγαρο Υπατία.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο γιατρός τόνισε ότι «οι απεργοί πείνας είναι σε τραγική κατάσταση. Τρέφονται με νερό και ζάχαρη, αντιμετωπίζουν όλοι πολλά προβλήματα. Ο μετανάστης που νοσηλεύεται εδώ και ημέρες στον Ευαγγελισμό πάσχει από καρδιοπάθεια. Επίσης χθες, τρεις μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, οι δύο βαριά αφυδατωμένοι και ο τρίτος με γαστρεντερίτιδα. Ο Χασάν (σ.σ ο εκπρόσωπος των μεταναστών που λιποθύμησε κατά τη συνέντευξη Τύπου) μόλις ένιωσε τον κρύο αέρα λιποθύμησε. Είχε σπασμούς και απώλεια συνείδησης. Η κατάσταση είναι οριακή και σύντομα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου περί «βόμβας λοιμώξεων», ο Θανάσης Καραμπέλης σχολίασε: «η βόμβα που έδωσε ο βομβιστής υπουργός Υγείας είναι αστεία. Δεν έχε υπάρξει καμία επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας και με τον υπουργό Εσωτερικών. Τα συναρμόδια υπουργεία που έπρεπε να ασχοληθούν, αδιαφορούν».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ένας από τους μετανάστες, ο οποίος τόνισε ότι «η κατάσταση είναι οριακή. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει 250 νεκρούς από την Υπατία και άλλους 50 από τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να λύσει άμεσα το θέμα».

Εξάλλου, το απόγευμα στις 6 πραγματοποιείται η πορεία αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, με τη συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων. Σε συμμετοχή έχει καλέσει και η ΑΔΕΔΥ. Η πορεία θα ξεκινήσει από το Μουσείο, θα κατευθυνθεί προς το υπουργείο Εσωτερικών και θα επιστρέψει στο Μουσείο.