Τρία σενάρια εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου που θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο παράλληλα με την εφαρμογή του οκταώρου:
* Την προσθήκη ενός απογεύματος που θα είναι 4 επιπλέον ώρες στο κανονικό ωράριο, που θα εφαρμοστεί τις ημέρες Τετάρτη ή Πέμπτη
* Την προσθήκη δύο απογευμάτων και ταυτόχρονη μείωση του ωραρίου την Παρασκευή
* Την τροποποίηση του ωραρίου ώστε καθημερινά οι πολίτες να εξυπηρετούνται μέχρι τις 15.30
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», η κυβέρνηση καταλήγει στην πρόταση για προσθήκη δύο απογευμάτων και ταυτόχρονη μείωση του ωραρίου την Παρασκευή προκειμένου να εξασφαλίσει την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο Ενιαίο Μισθολόγιο θα προβλεφθεί στο επίδομα παραγωγικότητας επιπλέον αμοιβή για όσους υπαλλήλους εργάζονται σε υπηρεσίες αιχμής που συναλλάσσονται με πολίτες. Η προσθήκη 4 ωρών στο κανονικό ωράριο μία μόνο ημέρα την εβδομάδα φαίνεται ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Αντίστοιχα το μέτρο της διευρυμένης τροποποίησης του ωραρίου μέχρι τις 15.30 αναμένεται να δημιουργήσει ισχυρές αντιδράσεις από τους δημοσίους υπαλλήλους. Υπολογίζεται δε ότι θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών χωρίς να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα, αφού οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, εργάζονται μέχρι τις 15.30.
Ως πλέον αξιόπιστη προκρίνεται η λύση της λειτουργίας δύο απογευμάτων, κυρίως την Τρίτη και την Πέμπτη, με μείωση του ωραρίου την Παρασκευή. Οι υπηρεσίες που θα αποκτήσουν και απογευματινή λειτουργία αναμένεται να είναι οι πολεοδομίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι, οι περιφέρειες και οι εφορίες.
Θεσμός στην Ευρώπη η απογευματινή λειτουργία
Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια η απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών. Σε 11 χώρες έχει υιοθετηθεί η πρακτική λειτουργίας υπηρεσιών ένα απόγευμα την εβδομάδα, συνήθως Τετάρτη ή Πέμπτη, με διευρυμένο ωράριο για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία.
Αντίστοιχα στην Εσθονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Τσεχία μερικές υπηρεσίες έχουν υιοθετήσει την πρακτική του μειωμένου ωραρίου την Παρασκευή, διευρύνοντας το ωράριο, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, δύο απογεύματα την εβδομάδα.
Σε 7 χώρες της Ευρώπης (Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία) και σε κάποιες υπηρεσίες στην Εσθονία και στο Λουξεμβούργο ισχύει η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τις 16:00, οι οποίες ξεκινούν τη λειτουργία τους στις 8:30 το πρωί.
Έρευνες της κοινής γνώμης, που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στη χώρα μας, έχουν δείξει ότι οι πολίτες, κυρίως αυτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιθυμούν τη λύση της απογευματινής λειτουργίας δύο ημέρες την εβδομάδα σε ποσοστά μεγαλύτερα του 75%. Ειδικότερα για τη διεύρυνση του ωραρίου στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία έχει συμφωνήσει το 72,3% των ερωτηθέντων πολιτών, για τους δήμους και τις περιφέρειες το 68,7% και για τις πολεοδομίες το 61,2 %.
Το 71,3% των πολιτών συμφωνεί με τη λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής ένα απόγευμα την εβδομάδα, δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα τεσσάρων επιπλέον ωρών συναλλαγής με το κοινό από τις 4:00 μ.μ μέχρι τις 8:00 μ.μ. Για τη επιμήκυνση της λειτουργίας των συγκεκριμένων υπηρεσιών μέχρι τις 15:30 καθημερινά τάχθηκε μόνο το 66,9% του δείγματος.
Αντίθετη η ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ έχει αντιταχθεί με την καθολική εφαρμογή της διεύρυνσης του ωραρίου, γιατί θεωρεί ότι θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών και δεν θα αποδώσει τα ανάλογα αποτελέσματα. Οι υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών σε έρευνα, που είχε πραγματοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών το 2008, φαίνεται να συμφωνούν με το διευρυμένο ωράριο στις εφορίες (48,9%).