Στην ανησυχητική αύξηση της νεανικής παραβατικότητας, με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα, εστιάζει η δρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου. Η έξαρση της βίας στους νέους κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για άμεση δράση, εξηγεί μέσω του Newsbeast και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την έκθεση των ανηλίκων σε βίαιο υλικό που μπορεί να τους παρασύρει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η ένταξη σε συμμορίες ή η υιοθέτηση εξτρεμιστικών ιδεολογιών.

Όπως αναφέρει η Κέλλυ Ιωάννου, «τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης της νεανικής βίας, με τις ψηφιακές πλατφόρμες να διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην εξάπλωσή της» και προσθέτει πως: «Η επιδείνωση της βίας μεταξύ νέων, τόσο διαδικτυακά όσο και σε φυσικούς χώρους, υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση δράση».

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

«Τα κοινωνικά δίκτυα συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση και στην κανονικοποίηση της επιθετικής συμπεριφοράς»

Αναφερόμενη στα κοινωνικά δίκτυα και στον ρόλο που αυτά διαδραματίζουν στην εξάπλωση της βιαιότητας και στην αύξηση των αποτρόπαιων περιστατικών, όπως ο ξυλοδαρμός της ανήλικης από περίπου 25 ανήλικα παιδιά, η δρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας σημειώνει: «Τα κοινωνικά δίκτυα, με τους αλγόριθμους που ενισχύουν τη διάδοση βίαιου και προκλητικού περιεχομένου, συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση και στην κανονικοποίηση της επιθετικής συμπεριφοράς.

Η έκθεση των νέων σε τέτοιο υλικό μπορεί να τους παρασύρει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η ένταξη σε συμμορίες ή η υιοθέτηση εξτρεμιστικών ιδεολογιών».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κέλλυ Ιωάννου, η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο η αύξηση της αστυνομικής επιτήρησης.

«Η έρευνα δείχνει ότι, ενώ η επιτήρηση μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα, δεν αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες της βίας, όπως η κοινωνική ανισότητα και η έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης», τονίζει.

Η Κέλλυ Ιωάννου
H Κέλλυ Ιωάννου

«Χρειαζόμαστε μια πολυδιάστατη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, ενίσχυση της ψυχικής υγείας και δημιουργία ασφαλών ψηφιακών χώρων για τους νέους», συμπληρώνει μιλώντας στο Newsbeast.

«Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των νέων, της κοινότητας και των Αρχών είναι το κλειδί για τη βιώσιμη μείωση της βίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, αλλά και για να δώσουμε στους νέους εναλλακτικές λύσεις και ευκαιρίες έκφρασης. Αυτό απαιτεί συνεργασία σε όλα τα επίπεδα – από την εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική έως την αστυνόμευση», αναφέρει κλείνοντας η δρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας.