Αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες είναι οι συλληφθέντες ως μέλη κυκλώματος που φέρεται να εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ προκαλώντας ζημία 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ, ψευδή βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ  άνω των 120.000, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό, παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα πλημμελήματα της κυκλοφορίας επιβλαβών  φαρμάκων και της βίας κατά υπαλλήλου.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον αρμόδιο ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων γιατροί και φαρμακοποιοί, σύμφωνα με τη δικογραφία, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 προχωρούσαν σε εικονική συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ, κυρίως, αλλοδαπών, που είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές.

Η διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν, σύμφωνα με την κατηγορία, μέσω των φαρμακείων, καθώς και των ιατρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.