Αποκαλυπτικοί είναι διάλογοι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση των εγκληματικών οργανώσεων με τις παράνομες συνταγογραφήσεις που θησαύριζαν εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα στο πλαίσιο της οποίας εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των οργανώσεων, ενώ έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για 4 ιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους 8 φαρμακείων στην Αττική, 1 ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και 1 άτομο που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα.

Η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ, όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης, καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση –3.516– Α.Μ.Κ.Α. βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς –90.186– συνταγές, με τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ.

Οι διάλογοι του κυκλώματος:

Α: Ε το μόνο καλό είναι ότι ταξιδεύω, κατάλαβες, πηγαίνω Ελλάδα, παίρνω κανένα φάρμακο από εκεί το φέρνω εδώ, ξέρεις αυτά τα πράγματα. Δηλαδή αυτή η OZEMPIC Τζώρτζ κάνει εκατό πέντε (105) ευρώ. Κατάλαβες ; εγώ την δίνω εκατό

Β: Μάλιστα

Α:Κατάλαβες ; αλλά η συμμετοχή, έχει και συμμετοχή 25%, πες είκοσι πέντε (25) ευρώ, δε ξέρω πόσο έχει, κατάλαβες ; ε, ένα πενηντάρι (50) ας πούμε θα το βγάλω

Β: Μάλιστα

Α: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κάνα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, ντάξει;

Β: Τώρα , τώρα αυτή τη στιγμή, οκ

Α: Κατάλαβα, οκ. Έχουμε καμιά εκκρεμότητα, έχουμε καμιά εκκρεμότητα;

Β: Έχω, έχω Βαγγέλη σου έχω μαζέψει τα δικά μας, πολλά, θα στείλω σιγά σιγά

Α: Ωραία, μπορείς να μου στείλεις; Τώρα; Έχω δύο ώρες μόνος μου, δεν έχω δουλειά τίποτα

Β: Εντάξει, εντάξει, θα σου στείλω του Σταμάτη να φύγουν και θα σου στείλω τα δικά μας

Α: Έλα, γεια

Β: Έχω μαζέψει αρκετά, θα σου στείλω σιγά, σιγά, έλα γεια

Α: Οκ, γιατί σου έστειλα πέντε (5)

Β: Θα το δω, δε το είδα

Α: Μου έστειλες μόνο δύο, το ένα, το ένα μπορεί να έχει πεθάνει, θα το ακυρώσουμε, το IBRAHIM

Β: Γιατί πέθανε; Που πέθανε;

Α: E, νομίζω στο Αίγυπτο, όχι εδώ

Β: Α! καλά, εντάξει Μισέλ

Α: Βάλ’ τα σε μια μαύρη σακούλα

Β: Ναι; Και τα πετάω μακριά από το φαρμακείο ή εδώ πέρα σε μας κοντινά;

Α: Όχι. Μακριά εννοείται. Όσο πιο μακριά γίνεται

Β: Τα παίρνω στο σπίτι μου, ντάξει

Α: Ναι. Πάρ’ τα και πέτα τα αλλά σε μαύρη σακούλα, να μη φαίνεται τι είναι μέσα.

Δικαστικά θα κινηθεί ο Οργανισμός

Όσοι επιχειρούν απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του οδηγούνται στην δικαιοσύνη, αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ με αφορμή την εξάρθρωση κυκλωμάτων εικονικών συναταγογραφήσεων με εκατομμύρια ευρώ ζημιά για τον Οργανισμό.

«Οι έμπειροι ιατροί και φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ, συνδύασαν τους στοχευμένους ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά το τελευταίο δωδεκάμηνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου με τους επικαιροποιημένους από τις αρχές του 2024 ελέγχους του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) με καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση και εκτέλεση στα ΑΜΚΑ τους σκευασμάτων, μεταξύ άλλων και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών».

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, μετά από διασταυρώσεις στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ και στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και, εκτός από τις συνταγογραφήσεις εκτός ενδείξεων και υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων συγκεκριμένων εταιρειών παρατηρήθηκε σε συνταγογραφήσεις ιατρών ομοιότητες στις διαγνώσεις, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τις δραστικές ουσίες και τις δοσολογίες, αλλά και ποσοστά υψηλής εκτέλεσης όσον αφορά το πλήθος και την αξία των συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Η διαπιστωμένα υψηλή παραβατικότητα των ιατρών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ οδήγησε τον ΕΟΠΥΥ στον καταλογισμό της ζημίας που διαπιστώθηκε στους συνταγογράφους ιατρούς και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί δικαστικώς για τη διασφάλιση των συμφερόντων του, καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.