Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση συμμορίας που κατηγορείται για τουλάχιστον 19 διαρρήξεις και 2 ληστείες από καταστήματα (μίνι μάρκετ, υγειονομικού ενδιαφέροντος, καλλωπισμού κ.ά.) στο κέντρο της Αθήνας εξασφάλισε το Newsbeast. Πρόκειται για κλοπή που πραγματοποιήθηκε περίπου στα μέσα Μαΐου σε ψητοπωλείο στου Ζωγράφου, με το υλικό να αξιοποιείται από την ΕΛ.ΑΣ. που προχώρησε στην εξάρθρωση της συμμορίας.

Ο λόγος για τρεις δράστες, ηλικίας από 30 έως 60 ετών, που τελικά κατέληξαν με χειροπέδες μετά από αστυνομική επιχείρηση το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, όπως προέκυψε από την προανάκριση που διενήργησε το ΥΔΕΖΙ, υπάρχουν περιπτώσεις που οι δράστες δεν δίστασαν να εμφανιστούν ακόμη και ως αστυνομικοί της Ασφάλειας προκειμένου να ξεγελάσουν και τελικά να ληστέψουν ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ. Η δράση της συμμορίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023, ενώ όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της διέπρατταν αρχικά ένοπλες ληστείες σε καταστήματα ψιλικών – μίνι μάρκετ, σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας και ακολούθως διαρρήξεις καταστημάτων και οικιών σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών (Σύνταγμα, Καισαριανή, Παγκράτι, Βύρωνα και Ζωγράφου).

Για την επίτευξη των στόχων τους, οι τρεις κακοποιοί είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε πιστόλια και δεματικά, ενώ επέλεγαν ως επί το πλείστον για στόχους καταστήματα – μίνι μάρκετ ιδιοκτησίας ατόμων ασιατικής καταγωγής. Σε αυτούς εμφανίζονταν ως αστυνομικοί της Ασφάλειας, ενώ δεν δίσταζαν σε ορισμένες περιπτώσεις να τους δέσουν με δεματικά και καλώδια και να ασκήσουν βία, εγκαταλείποντάς τα ακινητοποιημένα κατά τη διαφυγή τους.

Τον κεντρικό ρόλο της εγκληματικής οργάνωσης ένας 39χρονος Αλβανός, ο οποίος έπαιρνε το ρόλο του φυσικού αυτουργού κατά την διάπραξη των ληστειών, καθώς και τον ρόλο του καθοδηγητή και τσιλιαδόρου κατά την διάπραξη των κλοπών. Ήταν αυτός ο οποίος επέλεγε τους στόχους, δεχόταν τις πληροφορίες, συντόνιζε και καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:

Επ’ αυτοφώρω οι δύο συλλήψεις

Η σύλληψη τους έγινε μετά από διάρρηξη που πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της 6ης Σεπτεμβρίου σε διαμέρισμα 3ου ορόφου πολυκατοικίας στην Κυψέλη, όπου αφαίρεσαν ρολόγια. Η ιδιοκτήτρια είχε κάμερα ασφαλείας στο εσωτερικού της οικίας της, παρέδωσε το υλικό στους άνδρες της Άμεσης Δράσης και οι αστυνομικοί που μετέβησαν στο σημείο, εντόπισαν τον 39χρονο και τον 60χρονο οι οποίοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, κατεβαίνοντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, εγκλωβίστηκαν στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας. Μάλιστα, ο φερόμενος ως αρχηγός πήδηξε στον ακάλυπτο για να γλιτώσει, όμως, τραυματίστηκε καθώς έπεσε άτσαλα από μεγάλο ύψος.

Στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, καθώς και πλήθος κοσμημάτων και διαφόρων αντικειμένων, τα οποία αναγνωρίστηκαν από το θύμα και της αποδόθηκαν. Σε ότι αφορά τον τρίτο της συμμορίας, εντοπίστηκε μετά από έρευνες το απόγευμα της ίδιας ημέρας έξω από το σπίτι του στον Βύρωνα, ενώ την ώρα που οι αστυνομικοί τον προσέγγισαν προκειμένου να του διενεργήσουν έλεγχο αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις εντολές τους και προσπάθησε να διαφύγει, πλην όμως ακινητοποιήθηκε άμεσα.