Τις προηγούμενες μέρες, άνδρες των ΕΚΑΜ επενέβησαν στις φυλακές της Νέαπολης Λασιθίου όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις κρατούμενοι σε κατάσταση αμόκ άρχισαν να καταστρέφουν αντικείμενα, προκαλώντας ένταση. Η παρέμβαση των ανδρών της ΕΚΑΜ ήταν απαραίτητη για να ακινητοποιηθούν οι κρατούμενοι και να αποκατασταθεί η ηρεμία στη φυλακή. .

Μία παλιά φυλακή υποδίκων που επί της ουσίας αποτελείται από ένα μεγάλο θάλαμο στον οποίο συνωστίζονται όλοι οι έγκλειστοι. Η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα πιο δύσκολη αφού μέσα σε ένα μήνα ακριβώς ο αριθμός των κρατουμένων σχεδόν διπλασιάστηκε σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αυτή τη στιγμή στα κελιά της μονοπτέρυγης φυλακής στοιβάζονται 300 άτομα, πολλά περισσότερα από αυτό που μπορεί να αντέξει. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του σωφρονιστικού ιδρύματος τα 100 κελιά της φυλακής δεν ξεπερνούν τα 7 τ.μ το κάθε ένα όπου με τη βία χωρούν δύο κρεβάτια.

Η φυλακή της Νέαπολης στεγάζεται σε ένα πολύ παλιό κτήριο με σοβαρά στατικά και αλλά κτιριακά προβλήματα.

Το μάξιμουμ της δύναμης που μπορεί να αντέξει δεν ξεπερνά τους 200 κρατούμενους, σύμφωνα με τον πρόεδρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων της φυλακής, Νίκο Φιλιππάκη που μίλησε σε τοπικά μέσα , «μέσα σε τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των κρατουμένων έχει εκτοξευτεί στους 300 και ουδείς μπορεί να πει πού θα σταματήσει όλο αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πλήρη επίγνωση της όλης κατάστασης καθώς σε πραγματικό χρόνο ενημερώνεται on line για τους υπεράριθμούς, με τη φυλακή να «χτυπάει» κόκκινο.