Σε αναστολή καθηκόντων τίθενται άμεσα οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της υπουργού, Λίνας Μενδώνη.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

Στην κατοχή των 14 συλληφθέντων εντοπίστηκαν πάνω από 400.000 ευρώ, ενώ η λεία από την παράνομη δράση τους εκτιμάται πως ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ τον χρόνο.

Στην εν λόγω οργάνωση, αρχηγικά μέλη της οποίας ήταν ιδιώτιδα και ιδιώτης, είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη προϊστάμενος δημοτικής αρχής αλλά και υπάλληλοι έτερων δημόσιων υπηρεσιών του νομού Αττικής, αρμόδιοι για ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συμμετείχαν και άλλοι ιδιώτες, οι οποίοι είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, και συγκεκριμένα:

  • 43χρονη και 64χρονος (ιδιώτες), αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, συντόνιζαν τη δράση όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων,
  • 41χρονος ιδιώτης, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης, είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία παραλαμβάνοντας τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, τα οποία αποθήκευε και εν συνεχεία, κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης,
  • 75χρονη, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης και του 41χρονου, είχε παραχωρήσει χώρο στην οικία της για την αποθήκευση των χρημάτων,
  • 55χρονος είχε αναλάβει χρέη οδηγού της 43χρονης, καθώς και ρόλο εισπράκτορα,
  • οι υπόλοιποι, κατέχοντας θέση στον δημόσιο τομέα, ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) και διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητά της χωρίς τη συνδρομή τους.

Φωτογραφίες ντοκουμέντα από συναντήσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που εκβίαζαν καταστηματάρχες στην Αθήνα, βλέπουν το «φως της δημοσιότητας».

Στις φωτογραφίες αποτυπώνονται συναντήσεις των μελών του κυκλώματος, ενώ διακρίνονται μεταξύ άλλων χάρτινες σακούλες αλλά και φάκελοι, που, σύμφωνα με τις Αρχές, περιέχουν χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Οι διάλογοι που τους «καίνε»

Το «Mega» δημοσιοποιεί νέους διαλόγους μεταξύ των μελών του κυκλώματος, στους οποίους γίνεται λόγος για τα ποσά που θα ζητούσαν από τους καταστηματάρχες.

Κατηγορούμενος: Πάμε ένα τριχίλιαρο;

Κατηγορούμενη: Μμμ νομίζω δύο είναι καλύτερα εδώ.

Κατηγορούμενος: Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι να πάμε για διακοπές, ρε!

«Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά;»

Κατηγορούμενη: Περίμενε να σου πω τις ημερομηνίες, γιατί τα έχω συμπληρώσει. Δεν κάνω λάθος. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα.

Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Εντάξει.