Την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος και την πλήρη εφαρμογή του νόμου, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Όσον αφορά στο ειδικό τέλος τσιγάρου υποστήριξε ότι οι προτάσεις του δεν έγιναν δεκτές ενώ δήλωσε πως στον ελεγκτικό μηχανισμό προστίθεται το σώμα επιθεώρησης εργασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα και εκτός από τη δημοτική αστυνομία θα συμμετέχουν το 40 στελέχη από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και 800 επιθεωρητές Εργασίας.
Από την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο υπουργός, θα δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.
Σε ισχύ παραμένει η εξαίρεση του μέτρου για τα νυχτερινά κέντρα και το καζίνο μέχρι τις 31 Μαΐου. Από την 1η Ιουνίου δηλαδή θα απαγορεύεται το κάπνισμα και σε αυτούς τους χώρους και θα κόβονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, προβλέπει πρόστιμα απο 50 έως 500 ευρώ στους καπνιστές και πρόστιμα, που φθάνουν έως και 5 χιλιάδες ευρώ για τους καταστηματάρχες.
Επίσης, με προσθήκη που έγινε στον συγκεκριμένο νόμο, θα καταγράφονται πρόστιμα, που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε όσους οδηγούν και καπνίζουν έχοντας παιδιά κάτω των 12 ετών στο ίδιο αυτοκίνητο.
Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, πήγε χθες στη Διϋπουργική Επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκόολ, και η δεύτερη να ενταθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών.
Ύστερα από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Έτσι, «εκτός από το Λιμενικό, τη Δημοτική Αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιός ελέγχει, ποιός δεν ελέγχει, για το ποιός εφαρμόζει και ποιός δεν εφαρμόζει», είπε ο κ. Λοβέρδος.
Όπως έγινε γνωστό, θα ενταθεί ταυτόχρονα και η καμπάνια ενημέρωσης για τη διακοπή του καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και το στρατό.
Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, γιατί ο νόμος δεν εφαρμόζεται και τι θα αλλάξει στο μέλλον, τόνισε «δεν σας είπα ότι αισιοδοξώ ή ότι δεν αισιοδοξώ. Έχω πλήρη επίγνωση κι εσεις γνωρίζετε ότι δεν είναι αυτονόητη η εφαρμογή του νόμου».
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχ. Δημοσίδης για την «απροθυμία» των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν πρόστιμα.
Μόνο σε δύο μήνες εκτιμάται ότι υπήρξαν 343.000 καταγγελίες, από τις οποίες μόνο σε 3.000 επιβλήθηκαν πρόστιμα. «Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να συνεχίζει να γελοιοποιείται», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει. Παρατήρησε μάλιστα ότι προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου δεν υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.ά. Διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντίδρασης απέναντι στον νόμο έχει να κάνει με την ανοχή όσων έχουν και τηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλισταν εξήγησε ότι είναι άδικο να μην εφαρμόζουν όλοι οι καταστηματάρχες το νόμο, καθώς αυτό φαίνεται ότι ενδεχομένως δημιουργεί αθέμητο ανταγωνισμό, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να είναι άδειο ένα μπαρ, που εφαρμόζει τον νόμο, και γεμάτο ένα άλλο που τον καταστρατηγεί».
Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι πολλές φορές ακόμη και οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να εφαρμόσουν το νόμο, όταν οι πάντες διεθνώς ομοφωνούν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πλήρη αιτία καρκινογένεσης.