Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό. Η χθεσινή εισαγγελική πρόταση προκάλεσε συζητήσεις, καθώς η εισαγγελέας άλλαξε τα κομμάτια του παζλ αποδίδοντας διαφορετικό ρόλο στον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση, Ηλία Μίχο, από αυτό του κατηγορητηρίου. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε να διατηρεί αμφιβολίες ότι ο 53χρονος υπήρξε μαστροπός και βιαστής του παιδιού.
Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός έβαλε στο «κάδρο» ως κεντρικό πρόσωπο στην εκμετάλλευση του παιδιού την ίδια του τη μητέρα, που από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί την εμπλοκή της στην υπόθεση έχοντας στο πλευρό της την 12χρονη αλλά και ολόκληρη την οικογένειά τους.
Tο γεγονός ότι η πολύμηνη ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών για την προστασία της ανήλικης έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει γνωστά όσα διημείφθησαν στη δικαστική αίθουσα και αποκαλύφθηκαν μέσα από μαρτυρίες αλλά και στοιχεία που προσκομίστηκαν. Αλλά και από την εισαγγελική πρόταση έγινε γνωστό, από πληροφορίες, μόνο το διά ταύτα και όχι το πλήρες σκεπτικό που οδήγησε σε μια εισήγηση που ανατρέπει τις κατηγορίες όπως αυτές αποδόθηκαν αρχικά στους κατηγορούμενους.
Η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του Ηλία Μίχου, λόγω αμφιβολιών, για βιασμό του παιδιού, για μαστροπεία σε οίκους ανοχής και για μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων. Ωστόσο, ήταν καταδικαστική για σειρά σοβαρών αδικημάτων όπως διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη, κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο κάτω των 12 ετών αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία, διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται και οπλοκατοχή.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σκέλος της πρότασης που αφορά τη μητέρα της ανήλικης για την οποία η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή για το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει. Πρόκειται για μια πρόταση που η υπεράσπιση της κατηγορούμενης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» σημειώνοντας πως σειρά ειδικών μαρτύρων κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι το παιδί λέει αλήθεια για τη φρίκη που έζησε.
Η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να ήταν καταπέλτης για τη μητέρα της 12χρονης στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ φέρεται να καταλογίζει πως πίεζε το παιδί να εκδίδεται για να της δίνει τα χρήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελέας εξέφρασε τη θέση ότι η μητέρα-μαστροπός εξωθούσε και διευκόλυνε, μέσω αφόρητων πιέσεων, συναισθηματικού εκβιασμού και προτροπών, την ανήλικη κόρη της να εκδίδεται αλλά και να παράγει βίντεο και φωτογραφίες για τα χρήματα.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί η μητέρα του παιδιού για τα αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας, καθώς φέρεται να έχει διανείμει υλικό της ανήλικης σε συγκατηγορούμενους, της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας με την επιβαρυντική περίσταση ότι η ίδια είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και τη φροντίδα της ανήλικης. Επιπλέον, ζήτησε την ενοχή της κατηγορούμενης για το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό πλημμελήματος την οποία φέρεται ότι τέλεσε σε βάρος της πρώην συζύγου του Ηλία Μίχου.
Ρόλος μαστροπού αποδίδεται από την εισαγγελέα και στον κατηγορούμενο που έγινε γνωστός ως «Μιχάλης», καθώς ζήτησε την ενοχή του για διακεκριμένη μαστροπεία προσώπου νεότερου των 15 ετών με σκοπό το κέρδος και για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου κάτω των 12 ετών.
Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την αθώωση του κατηγορούμενου για γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής, καθώς φαίνεται πως δέχτηκε τον ισχυρισμό ότι δεν συναντήθηκε ερωτικά με την 12χρονη.
Καταδικαστική ήταν η εισαγγελέας και για 22 ακόμα κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο ως τα πρόσωπα που το παιδί φέρεται να αναγνώρισε ως «πελάτες». Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή τους για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο έναντι αμοιβής που έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, ενώ πρότεινε την αθώωση, λόγω αμφιβολιών, ενός συγκατηγορούμενού τους πακιστανικής καταγωγής.
Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για την τύχη των κατηγορούμενων έχει το δικαστήριο το οποίο, μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων, θα αποφανθεί για την ενοχή ή όχι των κατηγορούμενων, ανακοινώνοντας την απόφασή του σε δημόσια συνεδρίαση εκτιμάται μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οπότε και αρχίζουν να λήγουν τα πρώτα 18μηνα προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.