Νέο χτύπημα κατά της τηλεοπτικής πειρατείας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη (05/03) το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση ηγετικό μέλος «πειρατικών» συνδρομών με κατηγορίες περί κατ’ επάγγελμα τέλεσης του αδικήματος παρανόμου διαμοιρασμού συνδρομητικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προχώρησε την Πέμπτη 7 Μαρτίου στη σύλληψη ενός 60χρονου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, κατ’ εξακολούθηση.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία άγνωστος προέβαινε σε παράνομη ζωντανή μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων και ταινιοθηκών, χωρίς σχετική άδεια, ενώ διαφήμιζε τις υπηρεσίες του στο διαδίκτυο, έναντι χρηματικής αμοιβής με τη μορφή συνδρομής.
Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Από την έρευνα και την ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η εμπλοκή του 60χρονου στην υπόθεση. Από έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του σε περιοχή της Αττικής, παρουσία δικαστικού λειτουργού, διαπιστώθηκε η χρήση μη εξουσιοδοτημένου εξοπλισμού και η αναμετάδοση περιεχομένου δύο συνδρομητικών εταιρειών, χωρίς τη νόμιμη συνδρομή και άδεια.
Παράλληλα έχουν κατασχεθεί δεκάδες ψηφιακά μέσα, λίστα πελατών και μεγάλα χρηματικά ποσά. Στο στόχαστρο των αρχών μπαίνει μεταξύ άλλων και παράνομη ιστοσελίδα διαμοιρασμού ταινιών καθώς και χιλιάδες εγγεγραμμένοι χρήστες που είχαν κατεβάσει παράνομα χιλιάδες τίτλους ταινιών.
Παρόλο που οι διωκτικές αρχές έχουν προβεί σε δεκάδες συλλήψεις κατά της «πειρατείας» το τελευταίο διάστημα και έχουν επιβληθεί δεκάδες χρόνια φυλάκισης σε μέλη μεγάλων οργανώσεων, παρατηρείται ότι κάποιοι συνεχίζουν ακάθεκτοι, αγνοώντας το κακουργηματικό αδίκημα που πράττουν.
Είναι επιτακτική όσο ποτέ η υιοθέτηση προληπτικών νομοθετικών μέτρων από την πολιτεία προκειμένου να ενισχυθεί η αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η νομοθεσία πρέπει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται στις εξελισσόμενες απειλές και ψηφιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως η κυβερνοασφάλεια ή οι νέες μορφές εγκλήματος όπως η συνδρομητική και η internetικη πειρατεία.