Τα πάντα αλλάζουν, και μάλιστα εντελώς απότομα, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια από ναζιστές Κροάτες οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και όσα τραγικά λάθη έγιναν από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας. Πολλά έχουν ειπωθεί και υπάρχει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το τι πρέπει να γίνει. Ρώτησα τι θα πράξει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα και μου είπε κορυφαίος υπουργός που έχει εικόνα των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά θα ζητήσει επαναξιολόγηση των πάντων. Τι σημαίνει αυτό; Ουδείς από εδώ και πέρα, όποιος και εάν είναι, έχει ασυλία και άλλοθι σε λάθη που θα κάνει και τα οποία στοιχίζουν και είναι σημαντικά.
Βαθμολόγιο στο Μαξίμου
Αυτό που θα ισχύσει λίαν συντόμως είναι το εσωτερικό βαθμολόγιο στο πρωθυπουργικό γραφείο για υπουργούς και υφυπουργούς, ώστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να έχει πλήρη εικόνα τι συμβαίνει και κυρίως τι κάνει και τι δεν κάνει το κάθε μέλος της κυβέρνησης και κατά πόσο έχει προωθήσει διάφορα θέματα.
Ο Παυλόπουλος και ό,τι απέμεινε από το καραμανλικό μπλοκ
Διάβαζα χθες τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσπάθεια από τις δυο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Τουρκίας, να διαμορφωθεί μέσω δηλώσεων και αρθρογραφίας πολιτικών, διπλωματών και καθηγητών ένα κλίμα πιο φιλικό που θα διευκολύνει την όποια προσέγγιση και ίσως διευθέτηση ζητημάτων. Προ ημερών σας ανέφερα για την άποψη του Αντώνη Σαμαρά, αλλά εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, υπάρχει και η επιφυλακτικότητα του Προκόπη Παυλόπουλου. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας προ ημερών έκανε μια ομιλία στο 15ο Τακτικό Συνέδριο της «Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας» πρόβαλλε τη «μια διαφορά με την Τουρκία». Μην ξεχνάμε πως ο Παυλόπουλος είναι από τους λίγους, για να μην πούμε ο μοναδικός, που μπορεί να μεταφέρει απόψεις του καραμανλικού μπλοκ. Γι’ αυτό και μόνο, η τοποθέτηση έχει την ιδιαιτερότητά της.
Μύλος στο ΣΥΡΙΖΑ
Σας έλεγα χθες για την τοξικότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο παρασκήνιο έχει ξεφύγει η κατάσταση με μεγάλη ένταση. Χθες μάλιστα μου επεσήμανε πρώην υπουργός από την πάλαι ποτέ ισχυρή ομάδα των προεδρικών που πολλοί τάχθηκαν με την Έφη Αχτσιόγλου, ότι δημιουργήθηκε μείζον θέμα μεταξύ στελεχών και κεντρικών παραγόντων από ένα άρθρο του πρώην διευθυντή της Αυγής στο facebook, Άγγελου Τσέκερη. Σας παραθέτω το κείμενό του που άναψε φωτιές: «”Στεκόμαστε αυτονόητα δίπλα σε κάθε σύντροφο και σε κάθε συντρόφισσα που δέχεται σεξιστικές επιθέσεις” έγραψε ο Νίκος Πάππας. “Όπως τώρα στην Έφη, έτσι και παλιότερα στην Κατερίνα και στη Ρένα“. Πολύ σωστά… Με αφορμή αυτό θα ήταν καλό να θυμηθούμε μια ιστορία. Στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κάποιο λουμπεναριό είχε σπρώξει τον Δρίτσα. Τότε ο Χρ. Σπίρτζης από του βήματος είχε πει περίπου τα εξής: Βεβαίως είναι καταδικαστέο αλλά να καταδικάσουμε και διάφορα άλλα που έχουν συμβεί κλπ. κλπ. Δεν ήταν σαφές τι άλλο είχε συμβεί που έπρεπε να καταδικαστεί. Συνήθως αυτά μαθαίνονται και καθίστανται καταδικαστέα αυτομάτως. Αλλά οκ κανείς δεν το έκανε θέμα. Αν γίνανε, καταδικαστέα είναι. Από όπου και αν προέρχονται. Μόνο που αυτός ο συμψηφισμός στρογγύλεψε την καταδίκη της επίθεσης στον Δρίτσα. Παρόλο που δεν φαντάζομαι ότι αυτό επεδίωκε ο Σπίρτζης. Το θυμήθηκα αυτό για τον εξής λόγο: όντως η Δούρου και η Νοτοπούλου έχουν δεχτεί σεξιστικές επιθέσεις στο παρελθόν. Όπως και η Αχτσιόγλου. Μόνο που εκείνες οι επιθέσεις ήταν απέξω. Η τωρινή επίθεση στην Αχτσιόγλου είναι από το εσωτερικό του κόμματος. Όπως και εκείνη η επίθεση στον Δρίτσα. Είμαι σίγουρος ότι αν είχε υπάρξει τέτοιου είδους επίθεση από τα μέσα στην Δούρου, στην Νοτοπούλου η σε οποιαδήποτε άλλη συντρόφισσα, η ίδια αντίδραση θα είχε ξεσηκωθεί και οι ίδιες υπογραφές από τις ιδιες συντρόφισσες θα είχαν κυκλοφορήσει κάτω από κείμενο διαμαρτυρίας. Γι αυτό να είμαστε ξεκάθαροι. Επιθέσεις από το εσωτερικό του κόμματος και επιθέσεις από αντιπάλους δεν συμψηφίζονται. Γιατί από τους αντιπάλους το περιμένουμε. Ενώ μέσα στο κόμμα πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή. Εκτός αν πρόθεση είναι να στρογγυλευτεί κάπως η καταδίκη της σεξιστικής επίθεσης στην Έφη. Αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεση του Νίκου Παππά. Και ο Νίκος Παππάς βγήκε να καταγγείλει… για σεξισμό μια γελοιογραφία… Την οποία την προκάλεσαν όλα τα πρωτοσέλιδα που εκθείαζαν (με την ανοχή της) το σώμα της Έφη μας… Υποκριτές όλοι!!!»
Χτύπημα Πολάκη
Και μέσα σε όλα αυτά εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης που έστειλε τα δικά του μηνύματα. «Διάβασα διάφορα από διάφορους για μια γελοιογραφία και θυμήθηκα τις χιλιάδες υπογραφές που είχαν μαζευτεί για να καταδικάσουν αυτά εδώ τα εμέσματα: ΥΓ: Πολιτική γραμμή περιμένω να δω, μέχρι στιγμής σχεδόν κενό…. γι΄ αυτό ήθελα το Συνέδριο πρώτα…».
Ποιοι θα ψηφίσουν;
Το μεγάλο θέμα στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πόσοι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές και αυτή την περίοδο συζητάνε παρασκηνιακά εάν θα συμμετάσχουν μέλη ή και φίλοι. Η Έφη Αχτσιόγλου θέλει να ανοίξει η διαδικασία και να ψηφίσουν και οι φίλοι. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βάζει αστερίσκους αλλά δεν το αποκλείει. Θετικός είναι και ο Νίκος Παππάς.
Τι συμβαίνει στην Ροδόπη;
Μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, η σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάκη Χαρίτου, η δικηγόρος μέλος του ΔΣ Ροδόπης και επικεφαλής του συνδυασμού του κόμματος στον Δήμο Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή, είχε κάνει την εξής δήλωση: «Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω, αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!». Εξ αιτίας αυτής της δήλωσης η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος την εγκαλεί για «προσβολή προσωπικότητας βουλευτή» και για «διακινδύνευση εκλογικής νίκης ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη» και της ζητήθηκε έως σήμερα να απολογηθεί εγγράφως με το ερώτημα της διαγραφής.
Το ισχυρό χαρτί της Coca-Cola στην Ελλάδα
Δυνατό χαρτί για την Coca-Cola στην Ελλάδα αποτελούν τα αναψυκτικά Schweppes, τα οποία έχουν έντονη παρουσία σε πολλά σημεία εστίασης αλλά και στα ψυγεία πολλών σημείων μικρής λιανικής όπως είναι τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών. Την ίδια στιγμή η χώρα μας φαίνεται να αποδίδει θετικά για τον όμιλο, καθότι είχε κάνει συγκεκριμένες κινήσεις ενόψει τις τουριστικής περιόδου, οι οποίες κατά τα όσα ανέφερε ο Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC ενημερώνοντας τους αναλυτές, φαίνεται αυτή τη στιγμή να αποδίδουν. Την ίδια στιγμή, ισχυρός παίκτης τουλάχιστον στην αγορά των σούπερ μάρκετ, παραμένει η Σουρωτή, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον Ιβάν Σαββίδη, με την εξής όμως ιδιαιτερότητα: ότι στην εταιρεία συμμετέχει μειοψηφικά και η Coca-Cola, η οποία έχει προσπαθήσει να την εξαγοράσει από τον ομογενή επιχειρηματία, αποκτώντας την πλειοψηφία, χωρίς μέχρι στιγμής να βρει θετική ανταπόκριση.
Ο πληθωρισμός «χτύπησε» τη ΜΕΒΓΑΛ
Αισθητή επίπτωση είχε στην μεγαλύτερη βιομηχανία γάλακτος της Μακεδονίας, τη ΜΕΒΓΑΛ ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους λειτουργίας. Κάτι που φαίνεται και στα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022, όπου αυτό που προκύπτει είναι ότι τα κέρδη της πριν την επιβολή της φορολογίας, μειώθηκαν σε μόλις 289 χιλιάδες ευρώ από 1,57 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021. Σε μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά όπως ήταν η περσινή -και που φέτος συνεχίζει να παρουσιάζει ιδιαιτερότητες- η αγορά του γάλακτος στην Ελλάδα έχασε 4,7% σε κατανάλωση (όγκο πωλήσεων), η κατανάλωση γιαουρτιού μειώθηκε κατά 11,4%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΜΕΒΓΑΛ.
Έκλεισε τον «κύκλο» με ισχυρές επιδόσεις και η Alpha Bank
Κερδισμένη ήταν -όπως άλλωστε αναμενόταν- και η Alpha Bank στο πρώτο εξάμηνο του 2023 από την αύξηση των επιτοκίων, κάτι που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα και με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε ο κύκλος των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας. Το καθαρό έσοδο από τόκους διαμορφώθηκε σε Ευρώ 864 εκατ. (30.06.2022: Ευρώ 582 εκατ.), παρουσιάζοντας αύξηση 48% σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των επιτοκίων από το τρίτο τρίμηνο του 2022 που ενίσχυσε το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του τραπεζικού χαρτοφυλακίου. Την ίδια στιγμή τα κέρδη πριν το φόρο εισοδήματος για το εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 417 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 331 εκατ. το 2022), ενώ ο φόρος εισοδήματος ήταν 114 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τα καθαρά́ κέρδη να ανέλθουν σε 303 εκατ. ευρώ.
«Τρέχουν» τα 47 εκατομμύρια του Μπάρμπα Στάθη
Απρόσκοπτα συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο για τον Μπάρμπα Στάθη, τον νούμερο 1 παίκτη στην αγορά των κατεψυγμένων λαχανικών στην Ελλάδα. Το ποσό που έχει προϋπολογίσει να δαπανήσει έως και το 2024, σε επίπεδο σχεδιασμού τετραετίας, φτάνει τα 47 εκατομμύρια ευρώ. Το 2022 έκανε νέες επενδύσεις 7,8 εκατομμυρίων και συνεχίζει να υλοποιεί κινήσεις που θα μεγαλώσουν το εκτόπισμα και θα βελτιώσουν τη θέση του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πρόκειται για επενδύσεις που σχετίζονται με νέες γραμμές παραγωγής καταψυγμένων λαχανικών και ζυμών, συσκευαστικές μηχανές, αυτοματοποιημένους ψυκτικούς θαλάμους, συλλεκτικές μηχανές και ηλιακούς συλλέκτες και έχουν στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Πρώτη δύναμη παγκοσμίως η ελληνική ναυτιλία
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για την περίοδο 2022-2023, με την ελληνική ναυτιλία να διατηρείται στην κορυφή του ναυτιλιακού χάρτη. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που σήμερα αποτελείται από 5.520 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 50%. Αυτό έχει παγιώσει τη θέση της Ελλάδας ως του μεγαλύτερου πλοιοκτήτη στον κόσμο. Συνολικά, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου με 21% από πλευράς βάρους του διαθέσιμου στόλου. Η κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας στηρίζεται στα τάνκερ και τα bulker (μεταφορά χύδην φορτίου). Σύμφωνα με τα στοιχεία της UGS, η ελληνική ναυτιλία αποτελεί το 31% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων δεξαμενοπλοίων, το 25% του στόλου των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, το 22% των πλοίων μεταφοράς LNG, το 15% των μεταφορέων χημικών και προϊόντων και το 11% των μεταφορέων LPG. Το 8% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο είναι ελληνικής ιδιοκτησίας.