Το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο νυν περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης την ώρα που η χώρα δοκιμαζόταν σκληρά από τις πυρκαγιές και θρηνούσε για το χαμό των δύο παλικαριών της πολεμικής αεροπορίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάπως έτσι περιέγραφαν κομματικά στελέχη της ΝΔ την ανατροπή στη «μάχη» για την Περιφέρεια Αττικής.
Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από όταν η Πειραιώς ανακοίνωσε ποιους περιφερειαρχες στηρίζει για τις εκλογές του Οκτωβρίου. Μάλιστα, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο θα βρεθεί στη Μυτιλήνη, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

Όμως, η περασμένη Παρασκευή αποδείχθηκε κομβική για τις εξελίξεις καθώς ήταν η ημέρα που βίντεο έδειχναν τον Γιώργο Πατούλη να χορεύει ζεϊμπέκικο σε εκδήλωση στο Ζάππειο εν μέσω εθνικού πένθους. Το παρασκήνιο που ακολούθησε ήταν έντονο με τη ΝΔ να μην κρύβει την δυσαρέσκειά της και όλα να δείχνουν ότι είχε επέλθει η αρχή του τέλους στις σχέσεις με τον Περιφερειάρχη, παρά τη δημόσια συγγνώμη του στη συνέχεια.

«Παραφωνίες και κινήσεις εκτός πλαισίου δεν θα γίνονται ανεκτές και θα προχωράμε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις», ήταν η φράση που εκστόμιζαν κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την αποπομπή του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς εθεάθη να κάνει διακοπές σε μακρινό νησί εν μέσω πυρκαγιών.

Αυτό που ακολούθησε ήταν να αναζητηθούν πιθανοί αντικαταστάτες του κ. Πατούλη με έρεισμα στην κομματική βάση αλλά και εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι, στο τραπέζι έπεσαν τρία ονόματα: του νυν Δημάρχου Γλυφάδας, Γιώργου Παπανικολάου, του υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά αλλά και του νυν δημάρχου Περιστερίου Γιώργου Παχατουρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast έγιναν επικοινωνίες και με τους τρεις με τον δήμαρχο Περιστερίου να μην θέλει να εγκαταλείψει την πόλη του, όπως και με τον δήμαρχο Γλυφάδας, γέννημα – θρέμμα ΝΔ, ο οποίος τελικά χθες ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και πάλι τον δημαρχιακό θώκο.

Προσωπική επιλογή Μητσοτάκη ο Χαρδαλιάς

Η εκτίμηση στο πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει κρυφτεί ποτέ. Εκτός από γνώστη των αυτοδιοικητικών – άλλωστε έχει διατελέσει επί δεκαετία δήμαρχος Βύρωνα – θεωρείται από τον πρωθυπουργό και ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών.

Μια τέτοια είχε αναλάβει και χθες όταν χτύπησε το τηλέφωνο για ακόμα μια φορά και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε μόλις ξεκινήσει την περιοδεία του ανά τα στρατόπεδα της χώρας, προκειμένου να επιθεωρήσει τα μέτρα πυρασφάλειας. Του ζητήθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα. Όπως και έγινε και συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο.

Ο υφυπουργός Άμυνας ήταν το πρόσωπο που αναζητούσαν για να πάρει το χρίσμα για την Περιφέρεια Αττικής. Ήταν εκείνος που θα μπορούσε να δώσει αυτή την εκλογική μάχη τον Οκτώβριο. Η υποψηφιότητα λοιπόν οριστικοποιήθηκε, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, όταν θα επιστρέψει ο πρωθυπουργός από Κύπρο και Μυτιλήνη, δηλαδή την Τρίτη, θα συναντήσει τον Νίκο Χαρδαλιά στο γραφείο του.

Τι θα κάνει ο Πατούλης

Παρά τις εξελίξεις ο Γιώργος Πατούλης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αναμένοντας τη γαλάζια επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται οτι του ασκούνται πιέσεις να αποσυρθεί, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα παραμείνει στην κούρσα. Ανώτατο κομματικό στέλεχος της ΝΔ τόνισε στο Newsbeast ότι η υποψηφιότητα Χαρδαλιά θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην παράταξη Πατούλη, εκτιμώντας ότι πολλά στελέχη του θα «μεταπηδήσουν» στο ψηφοδέλτιο του νέου γαλάζιου «εκλεκτού». Ωστόσο, ο νυν περιφερειάρχης Αττικής διαθέτει μηχανισμό, έχει προχωρήσει σε διεύρυνση ενσωματώνοντας στελέχη που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά αλλά και πρόσωπα με τα οποία διατηρεί στενή προσωπική σχέση, ενώ συνεργάτες του Γιώργου Πατούλη επισημαίνουν ότι αρκετοί δήμαρχοι έχουν εκφράσει ήδη τη στήριξή τους στο πρόσωπό του.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν θα παραμείνει στην κούρσα ως ανεξάρτητος πλέον υποψήφιος περιφερειάρχης.