Ότι όποιος καίει δάσος θα είναι αντιμέτωπος με βαρύτατες ποινικές ευθύνες διαμήνυσε την Τρίτη (18/7) κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυστηροποίησε το νομικό πλαίσιο» επεσήμανε.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Παύλος Μαρινάκης είπε ένα «πολύ μεγάλο ευχαριστώ» στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και τους εθελοντές, που κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό στα μέτωπα όπου μαίνονται οι φωτιές που πλήττουν από χθες, Δευτέρα (17/7) τη χώρα.
Σχολιάζοντας την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει μια κατάκτηση τα τελευταία χρόνια, μετά την πρώτη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει μείνει στη χώρα, η αποτελεσματική λειτουργία του 112. Είναι οι προληπτικές εκκενώσεις, οι γρήγορες εκκενώσεις, που οφείλουμε να τις συνεχίσουμε όπου κρίνεται απαραίτητο, για να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή που είναι πάνω από όλους και από όλα».
Αναφερόμενος δε στην επάρκεια ανθρώπων και μέσων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών επεσήμανε πως: «Το κράτος οφείλει χρόνο με τον χρόνο, σε μία χώρα η οποία έχει πληγεί πολύ από αυτά τα καιρικά φαινόμενα, να μεγαλώνει τον αριθμό και των μέσων, αλλά και των ανθρώπων, πυροσβεστών, εθελοντών, μόνιμων πυροσβεστών οι οποίοι συνδράμουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουν αυξηθεί από το ’22 στο ’23 από 3.410 στις 3.725 συνολικά τα οχήματα».
«Έχουν αυξηθεί τα εναέρια μέσα από 84 στα 96 και έχει αυξηθεί και το προσωπικό, έχοντας φτάσει, πλέον, αν δεν κάνω λάθος, έχω ακριβώς τον αριθμό, σε 16.080 πυροσβέστες εκ των οποίων οι 11.260 είναι μόνιμοι» συμπλήρωσε.
«Φέτος δόθηκαν, νωρίτερα από ποτέ, 25 εκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό των εκτάσεων»
Εστιάζοντας στα κονδύλια στους δήμους για καθαρισμό των εκτάσεων ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Φέτος δόθηκαν, νωρίτερα από ποτέ, 25 εκατομμύρια ευρώ από τον Μάρτιο. Δεν μείναμε μόνο σε αυτό. Ψήφισε την προηγούμενη τετραετία μια διάταξη η Κυβέρνηση, το 2022 συγκεκριμένα, που έδινε τη δυνατότητα στους δημάρχους όπου δεν καθίσταται οικειοθελής η διαδικασία του καθαρισμού των εκτάσεων να το κάνουν αυτεπαγγέλτως. Δηλαδή, σε περιπτώσεις όπου κάποιος δεν έδινε τη συναίνεσή του, δεν έβρισκαν τον ιδιοκτήτη, ήταν πολύ δύσκολη. Όταν το έκριναν αυτό και το κρίνουν αυτό δυνατό, υπάρχει και σχετική διάταξη η οποία ψηφίστηκε, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί και άλλο ένα χρόνιο πρόβλημα.
«Όσο κι αν έχουμε δυστυχώς απώλειες περιουσιών, θα δούμε, θα μετρηθούν πόσες είναι αυτές, βλέπουμε, όμως, ότι δεδομένων των συνθηκών, για να μην παρεξηγηθώ, χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε ένα κράτος όλο και πιο έτοιμο να ανταποκριθεί άμεσα.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε το ζήτημα, της εφαρμογής του νόμου. Όπου, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι θέμα της δικαστικής εξουσίας, αλλά είναι και θέμα των καταγγελιών οι οποίες γίνονται.
Ένα κομμάτι είναι η τιμωρία των ενόχων όταν συλλαμβάνονται. Έχουμε δύο συλλήψεις στη Βοιωτία, θα αξιολογηθούν οι περιπτώσεις από τη Δικαιοσύνη» υπογράμμισε.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι οδήγησε στις πυρκαγιές. Η διερεύνηση είναι στα χέρια των αρμόδιων αρχών» τόνισε και πρόσθεσε: «Ως προς τις ποινικές ευθύνες των δραστών σε περιπτώσεις εμπρησμού – είτε από αμέλεια, είτε εκ δόλου- των εμπρησμών, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αυστηροποίησε το νομικό πλαίσιο, τον Ποινικό Κώδικα και στις δύο περιπτώσεις. Όταν κάψει κάποιος ένα δάσος, δεν είναι μόνο το πρόστιμο. Και δεν είναι μόνο οι διοικητικές κυρώσεις. Είναι βαρύτατες ποινικές ευθύνες. Και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα μέγιστα των ποινών».