Το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025, θα διεξαχθεί η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, εν όψει της λήξης της θητείας της απερχόμενης Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 13 Μαρτίου 2025.

Βάσει του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Σε περίπτωση αποτυχίας και στη δεύτερη ψηφοφορία, διενεργείται τρίτη ψηφοφορία πάλι μετά από πέντε ημέρες, όπου απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Αν ούτε στην τρίτη ψηφοφορία επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία, ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία ύστερα από πέντε ημέρες, με την απαίτηση της απόλυτης πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση αποτυχίας και σε αυτή τη φάση, διενεργείται πέμπτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία της τελευταίας εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εντάσσεται σε ειδική ημερήσια διάταξη, η οποία ανακοινώνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία ψηφοφορίας, βάσει του άρθρου 32 παρ. 3 του Συντάγματος. Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς να προηγηθεί συζήτηση.

Η ψηφοφορία διεξάγεται μετά από προτάσεις που υποβάλλονται μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Η εκλογή πραγματοποιείται αποκλειστικά με ονομαστική κλήση, ενώ δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει την κατά το άρθρο 32 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η πολιτική ντρίπλα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίλεξε πολιτικό πρόσωπο, παραταξιακό με καθαρά ενωτικά χαρακτηριστικά, διερωτώμενος γιατί η «πολιτική σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο» και ρίχνοντας το γάντι στην αντιπολίτευση, καλώντας την αφενός να αξιολογήσει με αμεροληψία την υποψηφιότητα Τασούλα και αφετέρου με έμμεσο τρόπο να εξηγήσει γιατί για 3 φορές με ευρεία αποδοχή 283, 270 και 249 ψήφων τον επέλεξαν για Πρόεδρο της Βουλής, γεγονός που δείχνει ότι του αναγνωρίζουν ενωτικά χαρακτηριστικά.

Δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε τεθεί το δίλημμα μίας επιλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας είτε ενός προσώπου με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά είτε με κεντροαριστερό πρόσημο, με φαβορί το δίδυμο Τασούλα – Βενιζέλου, η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρώτη επιλογή έγειρε το ερώτημα γιατί όχι η δεύτερη. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν ότι το διεθνές περιβάλλον το 2025 είναι εντελώς διαφορετικό από το 2020, εξηγώντας τα περί πολιτικού προσώπου και προτάσσοντας το κύρος και το συναινετικό προφίλ του Κωνσταντίνου Τασούλα.

Παρά την αδιαμφισβήτητη στροφή του πρωθυπουργού κατά την εξαετή διακυβέρνησή του στο πολιτικό κέντρο, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει ότι καταρρίπτονται στην πράξη οι πολιτικές ταμπέλες, το επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας εν προκειμένω εδράζεται στη λογική ότι η έννοια ενότητα δεν ανήκει μονοπωλιακά σε έναν πολιτικό χώρο. «Οι επιλογές πρέπει να κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων (…) είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα να αμφισβητηθεί το κύρος του, η αξιοπιστία του, η ευρύτητα της γνώσης του», επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.