Λευκός καπνός από τον πρωθυπουργό χθες με την επιλογή του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό, μετά από μία μακρά περίοδο σεναρίων και ονοματολογίας. Η υποψηφιότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ρίχνει νερό στον μύλο της αντιπολιτευτικής κριτικής, η οποία κάνει λόγο για μια στενά κομματική επιλογή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του τηλεοπτικού του μηνύματος έλυσε όλα τα αινίγματα των προηγούμενων ημερών. Επίλεξε πολιτικό πρόσωπο, παραταξιακό με καθαρά ενωτικά χαρακτηριστικά, διερωτώμενος γιατί η «πολιτική σύμπτωση δημιουργεί εξ ορισμού θεσμικό κίνδυνο» και ρίχνοντας το γάντι στην αντιπολίτευση, καλώντας την αφενός να αξιολογήσει με αμεροληψία την υποψηφιότητα Τασούλα και αφετέρου με έμμεσο τρόπο να εξηγήσει γιατί για 3 φορές με ευρεία αποδοχή 283, 270 και 249 ψήφων τον επέλεξαν για Πρόεδρο της Βουλής, γεγονός που δείχνει ότι του αναγνωρίζουν ενωτικά χαρακτηριστικά.
Το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιατί Τασούλας και όχι Βενιζέλος
Δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε τεθεί το δίλημμα μίας επιλογής για την Προεδρία της Δημοκρατίας είτε ενός προσώπου με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά είτε με κεντροαριστερό πρόσημο, με φαβορί το δίδυμο Τασούλα – Βενιζέλου, η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρώτη επιλογή έγειρε το ερώτημα γιατί όχι η δεύτερη. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν ότι το διεθνές περιβάλλον το 2025 είναι εντελώς διαφορετικό από το 2020, εξηγώντας τα περί πολιτικού προσώπου και προτάσσοντας το κύρος και το συναινετικό προφίλ του Κωνσταντίνου Τασούλα.
Παρά την αδιαμφισβήτητη στροφή του πρωθυπουργού κατά την εξαετή διακυβέρνησή του στο πολιτικό κέντρο, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει ότι καταρρίπτονται στην πράξη οι πολιτικές ταμπέλες, το επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας εν προκειμένω εδράζεται στη λογική ότι η έννοια ενότητα δεν ανήκει μονοπωλιακά σε έναν πολιτικό χώρο. «Οι επιλογές πρέπει να κρίνονται με βάση τα χαρακτηριστικά των προσώπων (…) είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα να αμφισβητηθεί το κύρος του, η αξιοπιστία του, η ευρύτητα της γνώσης του», επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το ραντεβού που αναβλήθηκε
Για την απόφαση του πρωθυπουργού να μην ανανεώσει τη θητεία της νυν προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είχε ενημερωθεί η ίδια τις προηγούμενες ημέρες από δύο υπουργούς, με τον πρωθυπουργό να την ενημερώνει και χθες τηλεφωνικά για την τελική του επιλογή. «Τίμησε την αποστολή της με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης. Κρατώντας πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια. Αφήνει θετικό αποτύπωμα στην Ιστορία της χώρας», είπε χθες στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
Και ενώ επρόκειτο να προηγηθεί η συνάντησή τους, της επίσημης ανακοίνωσης, χθες το πρωί αυτό ανετράπη με τις κυβερνητικές πηγές να εξηγούν ότι θα «ήταν αμήχανο» να γίνει το τετ α τετ, παραπέμποντας σε μία κοινή συναινέσει απόφασή τους να μεταθέσουν τη συνάντηση για τις επόμενες ημέρες.
156 + ;
Με την πρώτη ψηφοφορία να ξεκινά στις 25 Ιανουαρίου στη βουλή, το ζητούμενο τώρα είναι πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει η υποψηφιότητα Τασούλα. Ξεκινώντας από τις 156 ψήφους της κυβερνώσας παράταξης, ξεκινάμε να αθροίζουμε τον ανεξάρτητο βουλευτή, Μάριο Σαλμά, οποίος θα ψηφίσει θετικά, όπως δήλωσε, ενώ ζητούμενο παραμένει ποια στάση θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σύμφωνα με συνεργάτες του δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Στην πρόσθεση μπαίνουν και οι πέντε βουλευτές των Σπαρτιατών, δεδομένου ότι ο πρόεδρός τους Βασίλης Στίγκας μίλησε για μια υποψηφιότητα που θα «ανεβάσει αρκετά επίπεδα την Προεδρία της Δημοκρατίας», ενώ στην εξίσωση θα πρέπει να προσμετρηθεί και η στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές.
Πάντως, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε ήδη η κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ πορεύεται «αγκαλιά» με την ακροδεξιά, έκανε λόγο για πολιτικό κατήφορο και βούρκο, την μάλιστα που αποφασίστηκε η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος των «Σπαρτιατών» σε εφαρμογή διάταξης του υπουργείου Εσωτερικών που είχε ψηφιστεί με πρωτοβουλία της ΝΔ.