Η πολυπόθητη συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας επιτεύχθηκε ύστερα από 96 ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, με τη μεσολάβηση διπλωματών από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ οι οποίοι έπεισαν τους εκπροσώπους του Ισραήλ και της Χαμάς να αποδεχθούν το προτεινόμενο σχέδιο.

Κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν απέδωσε εύσημα στον απεσταλμένο του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, τον Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή από την 5η Ιανουαρίου και εργάστηκε εντατικά για την επίτευξη μιας «πολύ περίπλοκης συμφωνίας». Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η διαδικασία επιταχύνθηκε μετά τις απειλές Τραμπ ότι θα ακολουθούσε «κόλαση» εάν η Χαμάς δεν απελευθέρωνε τους ομήρους μέχρι την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Τον δρόμο είχε ανοίξει τον Νοέμβριο η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Κύριο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα ήταν η άρνηση της Χαμάς να γνωστοποιήσει με σαφήνεια πόσους και ποιους ομήρους θα απελευθέρωνε κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής της συμφωνίας. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Χαμάς συμφώνησε τελικά στη λίστα των ομήρων, επιταχύνοντας τις συζητήσεις για την απελευθέρωση αιχμαλώτων από την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Οι διαπραγματεύσεις κορυφώθηκαν τις τελευταίες 96 ώρες. Τα κύρια σημεία περιελάμβαναν τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, την αλληλουχία της απελευθέρωσης των ομήρων, τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθέρωνε το Ισραήλ ως αντάλλαγμα, και τη μελλοντική ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει ο αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η συνεργασία ΜακΓκερκ-Γουίτκοφ απέδωσε καρπούς και συνέβαλε στη διευθέτηση εκκρεμοτήτων ώστε να επέλθει η τελική συμφωνία, υπογραμμίζει. Ο απεσταλμένος του Τραμπ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και φέρεται να τον πίεσε για να αποδεχθεί τη συμφωνία.

Ο αμερικανός αξιωματούχος αφηγήθηκε επίσης ότι μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο ΜακΓκερκ και διπλωμάτες από την Αίγυπτο και το Κατάρ είχαν εντατικές διαβουλεύσεις με τα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στον δεύτερο όροφο του κτιρίου όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες, ενώ η αντιπροσωπεία της Χαμάς βρισκόταν στον κάτω όροφο.

Εκτίμησε ότι η συμφωνία εκεχειρίας μπορεί να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο την Κυριακή. Προβλέπει αρχικά κατάπαυση του πυρός για περίοδο έξι εβδομάδων και περιλαμβάνει τη σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ, και την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, σε καθημερινή βάση.

Πηγή: ΑΠΕ