Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» ερωτηθείς για τις αντιπαραθέσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα και για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αποπροσανατολισμός στη θεματολογία και στο περιεχόμενο, κυρίως της αντιπαράθεσης, ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλα κόμματα».
«Η μουσουλμανική μειονότητα έπρεπε να μείνει έξω από αυτό. Εκεί υπάρχουν συμπολίτες μας Έλληνες που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως την καθόρισε η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθόρισε και τα σύνορα και τα θέματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» σημείωσε.
«Οι εργαζόμενοι της μειονότητας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όλοι οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα. Άρα δεν μπορείς να τους ξεχωρίζεις με βάση μόνο το θρήσκευμα, ή με βάση την εθνοτική καταγωγή τους, τα ήθη, έθιμα, γλώσσα κλπ.. Έπρεπε να είναι ενωμένοι και πρέπει να παλεύουν ενωμένοι οι ίδιοι. Αυτό κάνουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ από τη μουσουλμανική μειονότητα, παλεύουν με βάση όλα τα υπόλοιπα» υπογράμμισε.
Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «δεν είναι ξαφνική η επέμβαση του τούρκικου Προξενείου, της τούρκικης άρχουσας τάξης, της κυβέρνησης Ερντογάν ή των προηγούμενων, ή η προσπάθεια εργαλειοποίησης, εκ μέρους τους, και της μειονότητας, όπως αντίστοιχα εργαλειοποιούν το προσφυγικό». Αναφέρθηκε στις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και για τα δύο θέματα, καθώς όπως είπε «έχουν ευθύνες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που την αποδέχθηκαν, με μεγάλη ευθύνη της ΕΕ, και για τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, και τώρα με την συμφωνία τους σπροσπάθεια αλλαγής, ουσιαστικά, της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και το ‘Ασυλο, που οδηγεί σε ουσιαστικό ενταφιασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η συζήτηση για τα πολύ κρίσιμα αυτά ζητήματα έπρεπε να επικεντρώνεται και στις ευθύνες και, κυρίως, στις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα καθώς και στις προτάσεις που μπορούν να δώσουν μια διέξοδο.
«Οι προτάσεις του ΚΚΕ κινούνται σε ρεαλιστική, ουσιαστική και σωστή κατεύθυνση» υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι «παρά τις επιμέρους διαφορές τους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ίδια στρατηγική κατεύθυνση, όπως φαίνεται για παράδειγμα με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του για να έρθουν τα χρήματα, με τα οποία συμφωνούν όλοι, άλλωστε μαζί τα ψήφισαν και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική Βουλή».
«Η ‘κοινή γραμμή πλεύσης τους αποδεικνύεται», πρόσθεσε, «από την στάση αυτών των κομμάτων είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 200 νομοσχέδια της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 70%».
Πρόσθεσε ότι «όλοι λένε ότι θα δώσουν παροχές, με την προϋπόθεση, όμως, να το επιτρέπουν η ‘δημοσιονομική πειθαρχία’ και οι ‘αντοχές της οικονομίας’», επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι «τόσο η ΕΕ, η Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης, λένε ‘ξεχάστε τις αυξήσεις στους μισθούς γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα και με τα δεδομένα που έχουμε, πολύ περισσότερο γιατί ανησυχούμε ότι μπορεί να έχουμε και νέα οικονομική κρίση’».
Σχετικά με το κόμμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία κατηγόρησε το ΚΚΕ για «διεκπεραιωτική αντιπολίτευση», θύμισε «το πώς… ‘διεκπεραίωσε’ η Ζ. Κωνσταντοπούλου ως πρόεδρος της Βουλής, την πρόταση του ΚΚΕ την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, αφήνοντάς την δηλαδή στα συρτάρια, χωρίς να τη φέρει ποτέ στην ολομέλεια της Βουλής».
Επίσης, σχολίασε λέγοντας ότι «η αρχηγός της ‘Πλεύσης Ελευθερίας’ δεν βρέθηκε ποτέ σε κανέναν αγώνα, ούτε ενάντια στους πλειστηριασμούς, ούτε στους χώρους δουλειάς, ούτε για την Υγεία και την Παιδεία, ήταν εξαφανισμένη από παντού» και σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα μόρφωμα μιας χρήσης».
«Στον αντίποδα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, «ο λαός χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση μέσα και έξω από την Βουλή, την οποία δεν μπορούν να κάνουν άλλα κόμματα, αλλά μπορεί το ΚΚΕ που θα αποκαλύπτει μέσα στη Βουλή, θα εναντιώνεται σε νομοσχέδια, θα ενημερώνει τον ελληνικό λαό και θα είναι δίπλα στους αγώνες του».
«Γιατί η δουλειά του βουλευτή δεν είναι μόνο στη Βουλή, αλλά να είναι δίπλα στις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού, ώστε να έχει και κατακτήσεις, αλλά και για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την κοινωνία και το λαό μας», επισήμανε, τέλος ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.