Οι εκλογικοί νόμοι συνήθως είναι ανιαρά κείμενα που ορίζουν τους κανόνες της διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Από την ώρα που θα ανοίξουν και θα κλείσουν οι κάλπες μέχρι το τι σχήμα και τι χρώμα θα πρέπει να έχουν τα ψηφοδέλτια, τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν οι πολίτες για να ασκήσουν το δικαίωμά τους κ.ο.κ.
Ποιος θυμάται όμως ότι μέσα στις προβλέψεις των εκλογικών νόμων, μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε και η ρητή απαγόρευση πώλησης αλκοόλ από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι εκείνες της Δευτέρας μετά τις κάλπες.
Μετά την κατάρρευση της χούντας των Συνταγματαρχών, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανέρχεται στην Ελλάδα και αναλαμβάνει επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αποτελείται από στελέχη των προδικτατορικών ΕΡΕ και Ένωσης Κέντρου. Μαζί με τον Καραμανλή όμως στη χώρα επιστρέφει και το προδικτατορικό Σύνταγμα του 1952. Μαζί με αυτό και πολλές από τις προβλέψεις του παλιού εκλογικού νόμου.
Δείτε εδώ την πρόβλεψη του εκλογικού νόμου του 1974.
Έτσι στον εκλογικό νόμου του 1974 στο Κεφάλαιο Β’, άρθρο 42 αναφέρεται στο κεφάλαιο που τιτλοφορείται «Ημέρα ψηφοφορίας»: «Κατά την ημέραν της ψηφοφορίας και την προτεραίαν αυτής απαγορεύεται η εις δημόσια ή ιδιωτικά κέντρα πώλησις ή διανομή οιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού, συμπεριλαμβανομένου και του οίνου» ακόμα «Κατά την ημέρα της ψηφοφορίας παραμένουσι κλειστά όλα τα δημόσια κέντρα. Επιτρέπεται μόνον εις τα εστιατόρια και τα μαγειρεία να παραμένωσιν ανοικτά μέχρι τεσσάρων εν όλω ωρών κατά τα δι’ αστυνομικών διατάξεων εκάστοτε οριζόμενα».
Ο νόμος αυτός είχε διπλή στόχευση. Αρχικά οι πολίτες να πάνε νηφάλιοι στις κάλπες και να κάνουν την επιλογή τους με καθαρό μυαλό όμως πρωτίστως να αποφευχθούν οι τσακωμοί στα καφενεία μεταξύ μεθυσμένων πολιτικών αντιπάλων.
Τηρούσαν οι Έλληνες τον συγκεκριμένο νόμο; Σε καμία περίπτωση. Αντίθετα, φήμες θέλουν τους θαμώνες των καφενείων να γεμίζουν τα φλυτζάνια τους με… τσίπουρο και να τα τσούζουν προσποιούμενοι πως απολαμβάνουν τον καφέ τους.
Λίγα χρόνια αργότερα και όταν το ΠΑΣΟΚ άρχισε «εκσυγχρονιστικές» παρεμβάσεις από το οικογενειακό δίκαιο μέχρι και τον εκλογικό νόμο, η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε και πλέον η πώληση αλκοόλ είναι νόμιμη, πριν αλλά και και κατά τη διάρκεια των εκλογών.