Μαίνεται η πολιτική σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τις τηλεμαχίες, με την κυβέρνηση να προτείνει ντιμπέιτ με την συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών που εκπροσωπούνται στη βουλή μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει σε τηλεοπτική μονομαχία Μητσοτάκη- Τσίπρα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει μια συζήτηση ενώπιος ενωπίω, γιατί όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος ή μάλλον λιβανιζόμενος από τους δημοσιογράφους της αρεσκείας του».
Η θέση ωστόσο της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη για το ζήτημα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Άκη Σκέρτσο να εξηγεί ότι «πρέπει να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων για να φανούν και οι αντιφάσεις ως προς τις προγραμματικές ανακολουθίες οι οποίες είναι τεράστιες», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για ανακολουθία στη στάση του, καθώς ενώ τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ζητεί debate μεταξύ μόνο των δύο αρχηγών. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έμμεσα δεν αποκλείει μια τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο σε δεύτερο χρόνο και συγκεκριμένα μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης.
Πυρά Μητσοτάκη για κυβέρνηση ηττημένων
Σημείο τριβής των κομμάτων αποτελεί όμως και το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες από το Αιγάλεω κάλεσε τους πολίτες να αποκλείσουν με την ψήφο τους μια κυβέρνηση «κουρελού» και «κάθε συνεργασία που φέρνει παραλυσία».
«Όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης και τα διαπιστευτήρια του κ. Τσίπρα στον τομέα αυτό δεν είναι τα καλύτερα», έλεγε με νόημα κυβερνητικό στέλεχος.
Για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παύει να θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν των δεινών για τους Έλληνες και για την οικονομία ενώ τα πολιτικά σκάγια παίρνουν και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.
«Οι αντίπαλοί μας είναι αδίστακτοι. Προσωπικά δεν πιστεύω τίποτα από όσα λένε. Άλλα είπαν και άλλα έκαναν, εξάλλου, στο “δημοψήφισμα της κωλοτούμπας”. Διαλαλούσαν τότε ότι δεν θα κάνουν νέες εκλογές και τις έκαναν. Δεσμεύονταν ότι θα μείνουν σταθεροί στις θέσεις τους και μετά συμμάχησαν με την ακροδεξιά του Καμμένου. Όπως, επίσης, δεν εμπιστεύομαι και όποιον αρνείται για Πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος που έχουν ψηφίσει οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας που αποτελεί και μια από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιος.
Και εδώ μπαίνει και ο παράγοντας οικονομία ένας χώρος στον οποίο ο κ. Τσίπρας έχει φροντίσει να θολώσει την εικόνα, τάζοντας από τη μια χωρίς αύριο και από την άλλη αποφεύγοντας να απαντήσει αν ο κ. Βαρουφάκης θα μπορούσε να είναι ένας από τους κυβερνητικούς του εταίρους.
«Πώς γίνεται ένα κόμμα να κάνει ανοίγματα στους ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροδεξιάς όταν η πρόταση διακυβέρνησης που προβάλλει είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας με έναν εκ των εταίρων να απειλεί να κλείσει τις τράπεζες;» είναι το ερώτημα που θέτουν στην Πειραιώς.
Ο ίδιος άνθρωπος, ο κ. Βαρουφάκης, είναι εκείνος που ηγήθηκε της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του πρώτου εξαμήνου του 2015 που μας οδήγησε στην οικονομική ανέχεια. Είναι επίσης ο άνθρωπος που θέλει και πάλι να ανατινάξει τις τράπεζες και έχει φτάσει στο σημείο να έχει διαλέξει και νόμισμα μόλις μας βγάλει από το ευρώ, το «Δήμητρα».
Η ΝΔ απέναντι στα παραπάνω αντιπαραβάλλει πρώτον πως ότι είχε πει προεκλογικά το 2019 το υλοποίησε και τώρα δηλώνει έτοιμη να αγωνιστεί για μία παραγωγική και κοινωνική Ελλάδα, για μία ψηφιακή και πράσινη Ελλάδα, για μία δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα με ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο, δοκιμασμένο στις εμπειρίες της πρώτης θητείας, αλλά και στρατευμένο στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας.