Αίτημα για τη διεξαγωγή δύο τηλεοπτικών debate αναμένεται να καταθέσει επισήμως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Διακομματική Επιτροπή των εκλογών. Αυτό που θα ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διεξαχθεί καταρχάς μια τηλεμαχία εφ’ όλης της ύλης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Δημήτρη Κουτσούμπα, του Κυριάκου Βελόπουλου και του Γιάννη Βαρουφάκη. Παράλληλα όμως η Κουμουνδούρου επιθυμεί και μια αναμέτρηση μεταξύ των «υποψήφιων πρωθυπουργών», ήτοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί να μην έχουμε μονάχα κουραστικούς μονολόγους αλλά να υπάρχουν και παρεμβάσεις του ενός στα λεγόμενα του άλλου, προκειμένου να υπάρχει διάλογος – κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα καθώς το πλαίσιο κανόνων είναι ιδιαίτερα αυστηρό.
Από το Μέγαρο Μαξίμου είναι αμφίβολο ωστόσο το εάν και κατά πόσο θα δεχθούν μια τηλεμαχία αποκλειστικά και μόνο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και δη χωρίς κανόνες ή έστω με χαλαρούς κανόνες, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα κυνήγι εντυπώσεων και όχι ουσίας. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ζητούν «να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα πλαίσιο, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να πληροφορηθούν τις θέσεις και τι πρόγραμμα κάθε κομματικού σχηματισμού.
Πάντως η αλήθεια είναι ότι από την Κουμουνδούρου θα πιέσουν μέχρι την τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές για ένα debate μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα και σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί με το αρνείται, θα στηλιτεύει τη στάση της. Αυτό που υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα είναι πως οι δύο άνδρες από το 2019 έως και σήμερα έχουν αντιπαρατεθεί για πάνω από 90 ώρες στη Βουλή κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και άρα ίσως τώρα μια επιπλέον αντιπαράθεση μπροστά από τις κάμερες να είναι περιττή.
Στον αντίποδα όμως άνθρωποι από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν ότι και το 2015 που το κόμμα προηγούνταν έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ο Τσίπρας είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε τηλεμαχία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έχοντας εκείνο το debate έναν συντονιστή και έξι δημοσιογράφους που υπέβαλαν ερωτήσεις. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως ούτε στις εκλογές του 2019 δεν είδαμε ένα debate μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.