Η χώρα οδεύει προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που σημαίνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως και αδύνατο, με τους σημερινούς συσχετισμούς να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από ένα και μόνο κόμμα, εκτός εάν μπορέσει βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, να υπάρχει συγκυβέρνηση μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών που θα έχουν περάσει το κατώφλι του 3% και θα έχουν μπει στη Βουλή.
Οι περισσότεροι όμως κάνουν ήδη σενάρια για την επόμενη μέρα, όπου ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει καθήκοντα στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες (κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν στις Ιουλίου).
Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, εάν οι διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.
Άρα υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα γίνει είτε η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, είτε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, είτε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.
Ποιος από τους τρεις; Αυτό ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κ. Σακελλαροπούλου. Δεν συνυπολογίζεται ούτε ο χρόνος εισόδου στο δικαστικό σώμα (δηλαδή το ποιος είναι αρχαιότερος) ούτε με τον χρόνο ανάληψης των καθηκόντων τους στο ανώτατο δικαστικό αξίωμα. Επικρατέστερος για υπηρεσιακός πρωθυπουργός πάντως εμφανίζεται ο κ. Σαρμάς που ούτως ή άλλως είναι και ο αρχαιότερος εκ των τριών.
Έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να αναλάβει το ύψιστο αυτό αξίωμα; Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι! Δεν μπορεί να αποποιηθεί την εν λόγω πρόταση της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που επιβάλλεται από το Σύνταγμα.