Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σε διεθνή ΜΜΕ για το σκάνδαλο Qatargate… Η ιταλική La Repubblica αναφέρει σε νέο της δημοσίευμα ότι ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, υπαγόρευε ακόμα και τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προς τους εκπροσώπους του Κατάρ με στόχο να να επηρεάσει την Ευρώπη υπέρ της κυβέρνησης της Ντόχα.
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στα γεγονότα της 14ης Δεκεμβρίου, κατά την ακρόαση του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Ali Bin Samikh Al Marri, από τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να τους πείσει ότι η κατάσταση με τα δικαιώματα των εργατών στη Ντόχα είχε αλλάξει και άρα αυτό δεν θα επηρέαζε τη διοργάνωση του Μουντιάλ.
«Ωστόσο, το παιχνίδι ήταν στημένο γιατί ο λόγος του υπουργού του Κατάρ ήταν προετοιμασμένος από τον Παντσέρι. Κυρίως όμως γιατί – βάσει όσων βγαίνουν στο φως από τη δικογραφία – ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είχε επεξεργαστεί και ορισμένες από τις ερωτήσεις που θα έκαναν κάποια από τα μέλη της επιτροπής» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στη δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα της Αλεσάντρα Μορέτι, του Αντρέα Κοτζολίνο και του Μαρκ Ταραμπέλα, με τον σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, να περιγράφει πώς λειτούργησε η κλίκα στις 14 Νοεμβρίου:
«Alessandra Moretti, Andrea Cozzolino, Marc Tarabella» είναι κάποια από τα ονόματα που αναφέρονται. Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, δεξί χέρι του Παντσέρι και βοηθός του Κοτζολίνο, περιέγραψε σε μια από τις ανακρίσεις του πώς λειτουργούσε η κλίκα:
«Είχαμε προετοιμάσει την ακρόαση του υπουργού. Ο Παντσέρι είχε γράψει την ομιλία του και εγώ την είχα μεταφράσει. Η ομιλία του Καταριανού θα έπρεπε να διαρκέσει περίπου οχτώ λεπτά ενώ υπήρχε και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων. Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο της ομιλίας αλλά ο στόχος ήταν να τονίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στο Κατάρ. Είχαμε συζητήσει και για το πώς θα απαντούσε σε πιθανές ερωτήσεις για τα δικαιώματα της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ μετά από δηλώσεις που είχαν κάνει εκπρόσωποι του Κατάρ για τους γκέι.
Θα αναφερόμασταν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των σταδίων αλλά και θα αναφερόμασταν στο Μουντιάλ του 2026 στο Μεξικό όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ομιλία θα τόνιζε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των ευρωπαϊκών αρχών προκειμένου να δείξουμε ότι ήθελαν να επιτεθούνστο Κατάρ παρά το γεγονός ότι ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που ήταν κάπως “ανοιχτή” σε ορισμένα θέματα».
Επειδή, όμως, η μεγάλη ανησυχία των Καταριανών ήταν το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα από ερωτήσεις που θα γίνονταν ο Παντσέρι, σύμφωνα με την κατάθεση Τζιόρτζι, είχε συντάξει ακόμα και ερωτήσεις, όπως αναφέρει η La Repubblica.
Επειδή, όμως, η μεγάλη ανησυχία των Καταριανών ήταν το ενδεχόμενο να προκληθούν προβλήματα από ερωτήσεις που θα γίνονταν ο Παντσέρι, σύμφωνα με την κατάθεση Τζιόρτζι, είχε συντάξει ακόμα και ερωτήσεις, όπως αναφέρει η La Repubblica.