Προεδρικό διάταγμα με το οποίο η Αίγυπτος οριοθετεί μονομερώς τα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιβύη υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Μια κίνηση που εκτιμάται ότι αγνοεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ: Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχουμε από τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αυτή η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και μάλιστα κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου. Εφόσον δούμε και τους χάρτες που θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αιγύπτου και επιβεβαιωθούν αυτές οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε θα είναι η δεύτερη έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Αιγύπτου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ.
Μάλιστα, γίνεται με ένα τρόπο αυτή η οριοθέτηση από την πρώτη εικόνα που έχουμε, που ουσιαστικά αφήνει προς βορρά ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προς διαπραγμάτευση. Και αυτό ουσιαστικά είναι μια πίεση στη λιβυκή πλευρά για διαπραγμάτευση και με την Αθήνα και με την Αίγυπτο με βάση όμως την αμφισβήτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αυτό έρχεται μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που καυχήθηκε ότι η Λιβύη αντιστέκεται στις πιέσεις της Ελλάδας και στις ελληνικές έρευνες και επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας.
«Δεύτερο πλήγμα» στην παράνομη συμφωνία
Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α., μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για μια θετική κίνηση για την Ελλάδα και «δεύτερο πλήγμα» στην παράνομη συμφωνία των δύο χωρών ενώ ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, εκτίμησε ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «δεν μπορεί να υπάρξει μια ουσιαστική οριοθέτηση εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.
«Αν δούμε και τους χάρτες, οι οποίοι δεν έχουν (επίσημα) κυκλοφορήσει, θα δούμε ότι ξεκινάει από τη γραμμή οριοθέτησης της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και πηγαίνει δυτικά και νότια από την Κρήτη. Πλησιάζει και δυτικά προς τη μέση γραμμή αυτό που πρεσβεύει το Δίκαιο της θάλασσας και αφήνει ένα τριεθνές στο βόρειο βορειοδυτικό τμήμα, όπου εκεί σαφώς θα κληθεί και η Ελλάδα και η Αίγυπτος για να γίνει μια διαπραγμάτευση» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο στρατιωτικός αναλυτής.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιατρίδη η ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Αίγυπτο δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά έγινε κατόπιν συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση. «Το ταξίδι του κ. Δένδια, μετά την επίσκεψη στη Λιβύη, δεν ήταν τυχαίο» εκτίμησε ο πτέραρχος ε.α. ενώ αποκάλυψε ότι είναι σε προχωρημένο σημείο οι συζητήσεις μας για να γίνει και μία οριοθέτηση ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή το κομμάτι που έχει αφήσει εκτός η ελληνική Κυπριακή συμφωνία.
«Αν αυτό γίνει, κατόπιν φιλικής συνεννόησης με την Αίγυπτο, θα αναγκαστεί και η Τουρκία να συρθεί προς μια διαπραγμάτευση» προσέθεσε ο κ. Ιατρίδης.
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα
Ο απόστρατος αξιωματικός εκτίμησε ότι η ανακοίνωση της Αιγύπτου να την ανακήρυξη ΑΟΖ στο σημεία που διεκδικεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο έγινε μία ημέρα μετά από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «θα προασπίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ο κ. Ιατρίδης εκτίμησε πώς η κίνηση του Αιγύπτιου προέδρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην επίμαχη περιοχή ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, ενώ ούτε η Λιβύη αναμένει ότι θα αντιδράσει.
«Θεωρώ ότι δεν θα το τραβήξει η Τουρκία, ούτε μπορεί να κάνει και τίποτα διαφορετικά. Αλλά μένει να δούμε όμως τις επόμενες ημέρες πώς θα αντιδράσει και τι θα πει ο Ερντογάν», συμπλήρωσε ο κ. Ιατρίδης.
«Είναι μια ακόμη απόδειξη του πώς οι διεθνείς σχέσεις και οι σχέσεις μεταξύ κρατών δεν είναι παίγνια μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή δεν είναι αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει η Τουρκία κυρίως με τη Λιβύη και μάλιστα με μια κυβέρνηση η οποία έχει τις ιδιαιτερότητες που πολλές φορές έχουμε συζητήσει και την περιορισμένη δυνατότητα στο διεθνές επίπεδο. Δηλαδή μια χώρα η οποία προσπαθεί η Τουρκία για να κερδίσει τη δική της προβολή ισχύος και αντίληψης στην περιοχή, να την περιορίσει από άλλες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος, η Ελλάδα» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Tριαντάφυλλος Καρατράντος.
Σύμφωνα με τον δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών είναι τόσο περίπλοκο «που δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, βιώσιμη και ουσιαστική οριοθέτηση εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία».
Αναφορικά με τις εξελίξεις που πυροδοτεί αυτή η πρωτοβουλία της Αιγύπτου ο κ. Καρατράντος τόνισε ότι «στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχει πλέον μια άλλη στρατηγική κουλτούρα αντίληψης, συνεργασίας και όχι περιοριστικών σχέσεων από μια σειρά χωρών και κυρίως από την Αίγυπτο και από το Ισραήλ, οι οποίες προφανώς δεν είναι εκεί για να πάρουν το μέρος της μιας και της άλλης χώρας, αλλά για να δουν πώς μέσα από τις σχέσεις με άλλες χώρες, μπορούν και αυτές να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους».
Σύμφωνα με τον καθηγητή στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, «η Λιβύη έχει μια κυβέρνηση με ειδικά χαρακτηριστικά, τα οποία έχει περιορισμένη δυνατότητα διεθνούς παρέμβασης. Και η ίδια η Τουρκία δεν είναι μια χώρα η οποία λειτουργεί προς τη σταθεροποίηση, τη βιωσιμότητα και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών των οποίων μπορεί να έχει η Λιβύη». Γι’ αυτό όπως είπε, η Τουρκία έτσι όπως λειτουργεί δεν μπορεί να έχει επιρροή στην περιοχή.