Μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα έχει προκαλέσει το ταξίδι της ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας στην Αίγυπτο και η σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας και Καΐρου. Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα ανάμεσα στις δυο χώρες θεωρούνται υψίστης σημασίας, διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα απομονώνουν την Τουρκία η οποία μέσα από παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο προσπαθεί μάταια να εδραιώσει τη θέση της στην περιοχή.

Έτσι, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα βρεθούν σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όπου θα έχουν συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Να σημειωθεί ότι σε διπλωματικό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Η συμφωνία του 2020 για μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου έβαλε τα θεμέλια για το χτίσιμο αυτών των σχέσεων και όσα θα υπογραφούν σήμερα είναι η συνέχεια της συμφωνίας αυτής. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι δόθηκαν τα χέρια για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και τις χώρες της Ε.Ε. μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Οι συμφωνίες σε άμυνα και οικονομία που αφήνουν απέξω την Άγκυρα

Μια εξαιρετικά σημαντική διακρατική συμφωνία είναι αυτή που θα υπογράψουν σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας. Τίτλος της: «Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης» και θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές η συγκεκριμένη συμφωνία ακυρώνει την προσπάθεια διεκδίκησης εκ μέρους της Τουρκίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή κατοχυρώνεται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της θάλασσας. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι «Αυτός που μπορεί να παρέχει υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης είναι, αυτοδικαίως, ο κυρίαρχος της περιοχής».

Περιλαμβάνει:

  • Καθορισμό ορίων Έρευνας και Διάσωσης (SAR σ.σ. Έρευνα και διάσωση)
  • Ταύτιση FIR δηλαδή το χώρο που οι δύο χώρες ελέγχουν τις πτήσεις και SAR
  • Κοινές επιχειρήσεις SAR κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

Ειδικοί εξηγώντας τι σημαίνουν αυτά τονίζουν ότι μέσα από το κοινό επιχειρησιακό σχέδιο που θα έχουν Ελλάδα και Αίγυπτος οι δυο χώρες θα είναι συνεχώς σε ανοικτή γραμμή γεγονός που σημαίνει ότι πέραν του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών η Αθήνα θα έχει μάτια και αυτιά στραμμένα στην ευρύτερη περιοχή που εποφθαλμιά η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει υπογράψει από το 2000 έως το 2020 ανάλογες συμφωνίες με την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και τώρα με την Αίγυπτο.

Μια άλλη συμφωνία είναι αυτή που θα υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Αιγύπτιο, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Ιχάμπ Νασρ. Η Συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα θα αφορά στη διάθεση 5.000 εργατών γης από την Αίγυπτο στη χώρα μας σε μια περίοδο που θα εργατικά χέρια στη χώρα μας είναι λιγοστά δημιουργώντας προβλήματα τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στη λειτουργία της αγοράς. Οι εργάτες γης θα έρθουν στη χώρα μας για συγκεκριμένο διάστημα με προοπτική ο χρόνος να επιμηκυνθεί.